
Obecně lze únavu charakterizovat nerovnováhou a poklesem energie. Může se projevovat příznaky fyzickými, psychickými nebo emočními. Akutní únava je normální únava s dočasnými příznaky. Rychlým nástupem a krátkodobým trváním. Po odpočinku vymizí. Chronická únava přetrvává týdny, bez zřejmého konce. Může se opakovaně vracet.
Únavu pozoruji u svých pacientů stále častěji. Většinou nemají na vyšetřeních žádný nález v krevní testech. Únavu může totiž ovlivňovat snížení energie, nahromadění odpadních látek, poměr činnosti a odpočinku, kvalita a množství spánku, psychologické jevy, životní události, prostředí, a také jedinečný cirkadiánní rytmus.
Únava a příčiny
Únava se projevuje u mnoha stavů a chorob. Hlavní příčiny únavy jsou:
• nezdravá strava (strava má být čerstvá, sezónní, stravitelná)
• nesnášenlivost některých potravin (kolísání hmotnosti)
• nezdravé oslabující diety
• dehydratace (mnoho kofeinu v čajích, kole a kávě, málo vody)
• plísňové onemocnění Candida albicans a dysmikrobióza (dalšími příznaky jsou: únava, deprese, bolesti a otoky kloubů, bolesti hlavy, chuť na sladké, alergie, nadýmání, průjem a zácpa)
• nesprávný postoj, nerovná záda
• snížená funkce štítné žlázy
• rakovina
• anemie
• cukrovka, hypoglykémie
• těžké kovy a pesticidy v zelenině, hliníkové nádobí, olovo ve vodovodních trubkách, nitráty ve vodě, kadmium ve výfukových plynech
• nesprávné dýchání (lze se naučit jogínské dýchání pránajáma)
• přítomnost elektromagnetického pole, špatné geopatogenní zóny
• nedostatečný pobyt v přírodě
Únava a výživa
Výživa souvisí často s únavou. Ta vzniká při potřebě těla po energii, které se mu nedostává, protože jsou živiny a látky – bílkoviny, tuky, cukry, minerály, vitamíny – spotřebovány (např. při rakovině nádorem nebo infekci), při nedostatečném vstřebávání živin (porucha zažívání, metabolismu) nebo při snížení příjmu energie (průjem, anorexie).
Proteinová snídaně je vhodná při únavě dopoledne-vejce, luštěniny, máslo, sýry , sardinky. Jíst lehčí večeře bez masa a sýrů. Omezit lepek, mléčné potraviny, kofein, rafinované běžné oleje a bílý cukr.
Potraviny obsahující nejvíce energie: špenát, ryby, krůta, jablečný džus, meruňky, brokolice, celer, mrkev, zázvor, cibule, sezamová semínka, majoránka, mandle, vlašské ořechy, vejce, banány, jahody, bio mléko
Únava a pohyb
Pohyb zlepšuje nejen funkční kapacitu plic a srdce, ale též zvyšuje kvalitu života, pocit pohody a psychický stav (pozitivní myšlení). Vhodná meditace na únavu je lotosový sed a stoj na ramenou.
Únava a přírodní terapie
Některé další rady:
• potravní doplňky – například Nutrijam, další najdete zde
• alternativní terapie: magnetoterapie, studená koupel, homeopatie, aromaterapie, terapie světlem
• masáže-více zde
• detoxikační kůry. Detoxikace odlehčuje trávení a dodává energii.
df