Obecně lze únavu charakterizovat nerovnováhou a poklesem energie. Může se projevovat příznaky fyzickými, psychickými nebo emočními. Akutní únava je normální únava s dočasnými příznaky. Rychlým nástupem a krátkodobým trváním. Po odpočinku vymizí. Chronická únava přetrvává týdny, bez zřejmého konce. Může se opakovaně vracet.

Únavu pozoruji u svých pacientů stále častěji. Většinou nemají na vyšetřeních žádný nález v krevní testech. Únavu může totiž ovlivňovat snížení energie, nahromadění odpadních látek, poměr činnosti a odpočinku, kvalita a množství spánku, psychologické jevy, životní události, prostředí, a také jedinečný cirkadiánní rytmus.

Únava a příčiny

Únava se projevuje u mnoha stavů a chorob. Hlavní příčiny únavy jsou:
• nezdravá strava (strava má být čerstvá, sezónní, stravitelná)
• nesnášenlivost některých potravin (kolísání hmotnosti)
• nezdravé oslabující diety
• dehydratace (mnoho kofeinu v čajích, kole a kávě, málo vody)
• plísňové onemocnění Candida albicans a dysmikrobióza (dalšími příznaky jsou: únava, deprese, bolesti a otoky kloubů, bolesti hlavy, chuť na sladké, alergie, nadýmání, průjem a zácpa)
• nesprávný postoj, nerovná záda
• snížená funkce štítné žlázy
• rakovina
• anemie
• cukrovka, hypoglykémie
• těžké kovy a pesticidy v zelenině, hliníkové nádobí, olovo ve vodovodních trubkách, nitráty ve vodě, kadmium ve výfukových plynech
• nesprávné dýchání (lze se naučit jogínské dýchání pránajáma)
• přítomnost elektromagnetického pole, špatné geopatogenní zóny
• nedostatečný pobyt v přírodě

Únava a výživa

Výživa souvisí často s únavou. Ta vzniká při potřebě těla po energii, které se mu nedostává, protože jsou živiny a látky – bílkoviny, tuky, cukry, minerály, vitamíny – spotřebovány (např. při rakovině nádorem nebo infekci), při nedostatečném vstřebávání živin (porucha zažívání, metabolismu) nebo při snížení příjmu energie (průjem, anorexie).
Proteinová snídaně je vhodná při únavě dopoledne-vejce, luštěniny, máslo, sýry , sardinky. Jíst lehčí večeře bez masa a sýrů. Omezit lepek, mléčné potraviny, kofein, rafinované běžné oleje a bílý cukr.
Potraviny obsahující nejvíce energie: špenát, ryby, krůta, jablečný džus, meruňky, brokolice, celer, mrkev, zázvor, cibule, sezamová semínka, majoránka, mandle, vlašské ořechy, vejce, banány, jahody, bio mléko

Únava a pohyb

Pohyb zlepšuje nejen funkční kapacitu plic a srdce, ale též zvyšuje kvalitu života, pocit pohody a  psychický stav (pozitivní myšlení). Vhodná meditace na únavu je lotosový sed a stoj na ramenou.

Únava a přírodní terapie

Některé další rady:
• potravní doplňky – například Nutrijam, další najdete zde
• alternativní terapie: magnetoterapie, studená koupel, homeopatie, aromaterapie, terapie světlem
• masáže-více zde
detoxikační kůry. Detoxikace odlehčuje trávení a dodává energii.

df

Veganská strava je extrém (až na jednu výjimku) a proč jíst živočišné potraviny

Běžná západní strava vč. typických jídel konzumovaných u nás patří mezi nejhorší věci, které můžete udělat svému tělu, o čemž svědčí nárůst metabolických onemocnění v této zemi včetně cukrovky, obezity, autoimunitních nemocí.

Vysoké riziko myokarditidy po COVID-19 očkování mRNA vakcínami u  mužů do 30 let

Otázka renomovaných odborníků ve studii publikované v lednu 2022 zněla: Jaké je riziko myokarditidy po mRNA vakcinaci proti COVID-19?

Cukr přidaný i ovocný – riziko pro zdraví

Spotřeba cukru v České republice je 38 kg na osobu a rok, v USA je to dvojnásobek, až 70 kg. Tam na trhu existuje přes 600 tis. výrobků, v 80% z nich se nachází cukr! Je prokázáno, že cukr vyvolává závislost až 8x vyšší než drogy jako kokain.

Chronický zánět a nemoci

Zánět je typická fyziologická reakce na infekce a poranění, kdy imunita zabíjí mikrobi, obnovuje zdravou tkáň a nastoluje homeostázu. Akutní zánětlivá reakce je časově ohraničená a vede k uzdravení. Imunoregulační cytokiny jako IL-10 a TGF-beta zastavují zánětlivou kaskádu a aktivují regulační buňky.

Nové studie: Infekčnost očkovaných a zánět srdce a cév po očkování mladých lidí

Nové studie ukazují, že virová nálož očkovaných je stejná jako neočkovaných, jiné dvě studie ukazují na riziko infaktu a zánětu srdce po očkování mladých lidí.

Vitamin D významně snižuje úmrtnost a zánětlivou reakci u pacientů s COVID-19.

Nová studie ukazuje, že vitamin D hypoteticky snižuje riziko úmrtí na COVID-19 téměř k nule!! Podle autorů analýzy by se k dosažení žádoucí hladiny vitaminu D3 a užívání dostatečně vysokých ...

SARS-CoV-2 spike protein (COVID-19 i ve vakcínách) blokuje opravu poškozené DNA v buňkách

V nové studii, která ale neproběhla na živém organismu, ale in vitro, na buněčných kulturách, se ukazuje, že SARS-CoV-2 spike protein (základ vakcín proti COVID-19) výrazně blokuje obnovu poškozené DNA, nutnou pro získanou imunitu.

Doplňky stravy pro imunitu

Pestrá strava je základem, jak získat různé mikronutrienty, ale byliny jsou dalším nástrojem pro naši imunitu. Nejsou nutné, pokud žijeme relativně zdravě, ale výrazně nám pomáhají. Podle současných doporučení je základem nutričně bohatá strava, ale v případě větší fyzické zátěže, stresu, epidemie a prevence patří doplňky a byliny k praktickým prostředkům, jak podpořit imunitu.
Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Obilniny jsou semena z trávy Poaceae. Kromě toho existují pseudoobilniny, jako pohanka, quinoa, amarant a chia. Některé studie se snaží vzbudit dojem, že obilovny jsou nezbytnou součástí vyvážené stravy.
Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown je panické opatření, a historie ukáže, že lockdown je fatálním selháním a omylem v opatřeních proti Covidu i jiným virovým pandemiím. Důsledky lockdownu jsou závažnější než samotný COVID-19. Prof. Woolhouse.

Prodělání nemoci poskytuje lepší imunitu než očkování

O tom, že kolektivní imunita a prodělání nemoci poskytuje větší ochranu než očkování, a riziku očkování mladých lidí a dětí.
Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Klinické studie a vědecký výzkum prokazuje, že pro zdraví je zásadní vyvážený poměr mezi omega-6 a omega-3 tuky. Jak zmiňuji v mnoha článcích a knihách, výrazný nepoměr mezi omega-3 a omega-6 podporuje zánět.