Vitaminy se nacházejí v potravinách i těle. Konzumace ve vysokých dávkách v izolované formě a nikoli v přirozené podobě v potravinách, našemu zdraví spíše uškodí. Jedná se jen o další magickou pilulku, která ale rovnováhu nenavodí .

Vitaminové pilulky rovnováhu nenastolí

Nerovnováha v organismu vede k nežádoucím účinkům. V lednu 2000 stanovil Institute of Medicine poprvé horní limity vitaminu C a E v prevenci nežádoucích účinků.
Je stále více důkazů o tom, že jsou mnohem lepší účinky vitamínů v organismu v přirozené formě v potravinách, bez nežádoucích účinků, než užívání vitamínů umělých, syntetických.

Studie Iowa Women ´s Health Study prokázala snížený výskyt infarktu myokardu o 50 až 75 procent u menopauzálních žen konzumujících vitamin E v  přirozené formě, ve stravě. Naopak užívání vitaminu E v přípravku mělo nejasné účinky, s nižším rizikem o 35 až 40 procent u infarktu myokardu v lepším případě a zvýšením mrtvic a krvácení v horším případě.

Ve studii Iowa Women´s Health Study se dále prokázalo, že vysoký příjem vitaminu E v potravě spolu s užíváním umělého vitaminu E má menší účinek než zdravá strava bez umělých vitaminů.

Je běžné, že lidé užívají mnoho léků. Ve studiích se prokázalo, že i jen jeden přípravek může narušit v těle rovnováhu, tak si jen představte, co způsobí desítky přípravků!
Nejbezpečnějším způsobem jak zajistit dostatek vitaminů v těle, je pestrá celostní strava. Pokud ve stravě přece jen některé vitaminy chybí, je lépe neužívat vitaminové přípravky denně, ale jen jednou či dvakrát týdně. Tak se minimalizuje vliv na rovnováhu a sniží se nápor na organismus z nadbytku živin. Nachází-li se v těle málo živin, pak organismus zvýší vstřebávání potřebných látek ze střeva, čímž se velké dávky přípravků stávají zbytečnými.

Jak přírodní jsou byliny?

Byliny v celku, nikoli izolované extrakty jedné látky, se chovají v těle jako potraviny a mají harmonizující účinek. Byliny působí na fyziologické úrovni silněji, než většina potravin, takže musí být používány s rozumem. Přírodní medicína na Západě odráží přístup moderní medicíny v léčbě příznaků pomocí magické pilulky, a může se jednat o bylinu.

Například bylinkáři doporučují třezalku pro každého, kdo trpí depresemi a guggul každému s vysokým cholesterolem.

V tradiční přírodní medicíně se jedna bylina na jeden specifický příznak nepoužívá. Přírodní léčba představuje umění a vědu v přípravě bylin s tím, jak připravit určitou kombinaci pro určitého pacienta. Například guggul se často nasazuje u vysokého cholesterolu, ale jen pokud se tento problém týká určité nerovnováhy a nikoliv jeho podávání v izolované formě. S guggulem se kombinují další podpůrné byliny, které zvyšují jeho účinek a harmonizují jeho zahřívající vlastnosti, způsobující pálení žáhy, kožní vyrážky a záněty.

Principy zaručující bezpečnost a účinnost bylin jsou důležité, neboť byliny se stávají účinné v léčbě menopauzálních příznaků jako jsou návaly horka, suchá vagina, náladovost, podrážděnost a poruchy spánku.

upraveno dle N. Lonsdorf, Zralá žena, Tritom 2006

Veganská strava je extrém (až na jednu výjimku) a proč jíst živočišné potraviny

Běžná západní strava vč. typických jídel konzumovaných u nás patří mezi nejhorší věci, které můžete udělat svému tělu, o čemž svědčí nárůst metabolických onemocnění v této zemi včetně cukrovky, obezity, autoimunitních nemocí.

Vysoké riziko myokarditidy po COVID-19 očkování mRNA vakcínami u  mužů do 30 let

Otázka renomovaných odborníků ve studii publikované v lednu 2022 zněla: Jaké je riziko myokarditidy po mRNA vakcinaci proti COVID-19?

Cukr přidaný i ovocný – riziko pro zdraví

Spotřeba cukru v České republice je 38 kg na osobu a rok, v USA je to dvojnásobek, až 70 kg. Tam na trhu existuje přes 600 tis. výrobků, v 80% z nich se nachází cukr! Je prokázáno, že cukr vyvolává závislost až 8x vyšší než drogy jako kokain.

Chronický zánět a nemoci

Zánět je typická fyziologická reakce na infekce a poranění, kdy imunita zabíjí mikrobi, obnovuje zdravou tkáň a nastoluje homeostázu. Akutní zánětlivá reakce je časově ohraničená a vede k uzdravení. Imunoregulační cytokiny jako IL-10 a TGF-beta zastavují zánětlivou kaskádu a aktivují regulační buňky.

Nové studie: Infekčnost očkovaných a zánět srdce a cév po očkování mladých lidí

Nové studie ukazují, že virová nálož očkovaných je stejná jako neočkovaných, jiné dvě studie ukazují na riziko infaktu a zánětu srdce po očkování mladých lidí.

Vitamin D významně snižuje úmrtnost a zánětlivou reakci u pacientů s COVID-19.

Nová studie ukazuje, že vitamin D hypoteticky snižuje riziko úmrtí na COVID-19 téměř k nule!! Podle autorů analýzy by se k dosažení žádoucí hladiny vitaminu D3 a užívání dostatečně vysokých ...

SARS-CoV-2 spike protein (COVID-19 i ve vakcínách) blokuje opravu poškozené DNA v buňkách

V nové studii, která ale neproběhla na živém organismu, ale in vitro, na buněčných kulturách, se ukazuje, že SARS-CoV-2 spike protein (základ vakcín proti COVID-19) výrazně blokuje obnovu poškozené DNA, nutnou pro získanou imunitu.

Doplňky stravy pro imunitu

Pestrá strava je základem, jak získat různé mikronutrienty, ale byliny jsou dalším nástrojem pro naši imunitu. Nejsou nutné, pokud žijeme relativně zdravě, ale výrazně nám pomáhají. Podle současných doporučení je základem nutričně bohatá strava, ale v případě větší fyzické zátěže, stresu, epidemie a prevence patří doplňky a byliny k praktickým prostředkům, jak podpořit imunitu.
Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Obilniny jsou semena z trávy Poaceae. Kromě toho existují pseudoobilniny, jako pohanka, quinoa, amarant a chia. Některé studie se snaží vzbudit dojem, že obilovny jsou nezbytnou součástí vyvážené stravy.
Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown je panické opatření, a historie ukáže, že lockdown je fatálním selháním a omylem v opatřeních proti Covidu i jiným virovým pandemiím. Důsledky lockdownu jsou závažnější než samotný COVID-19. Prof. Woolhouse.

Prodělání nemoci poskytuje lepší imunitu než očkování

O tom, že kolektivní imunita a prodělání nemoci poskytuje větší ochranu než očkování, a riziku očkování mladých lidí a dětí.
Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Klinické studie a vědecký výzkum prokazuje, že pro zdraví je zásadní vyvážený poměr mezi omega-6 a omega-3 tuky. Jak zmiňuji v mnoha článcích a knihách, výrazný nepoměr mezi omega-3 a omega-6 podporuje zánět.