Vitaminy se nacházejí v potravinách i těle. Konzumace ve vysokých dávkách v izolované formě a nikoli v přirozené podobě v potravinách, našemu zdraví spíše uškodí. Jedná se jen o další magickou pilulku, která ale rovnováhu nenavodí . Nerovnováha v organismu vede k nežádoucím účinkům. V lednu 2000 stanovil Institute of Medicine poprvé horní limity vitaminu C a E v prevenci nežádoucích účinků.

Kvalitní multivitamin s minerály

Je stále více důkazů o tom, že jsou mnohem lepší účinky vitamínů v organismu v přirozené formě v potravinách, bez nežádoucích účinků, než užívání vitamínů umělých, syntetických. Studie Iowa Women ´s Health Study prokázala snížený výskyt infarktu myokardu o 50 až 75 procent u menopauzálních žen konzumujících vitamin E v  přirozené formě, ve stravě. Naopak užívání vitaminu E v přípravku mělo nejasné účinky, s nižším rizikem o 35 až 40 procent u infarktu myokardu v lepším případě a zvýšením mrtvic a krvácení v horším případě. Ve studii Iowa Women´s Health Study se dále prokázalo, že vysoký příjem vitaminu E v potravě spolu s užíváním umělého vitaminu E má menší účinek než zdravá strava bez umělých vitaminů.

V poslední době se objevily zprávy od organizace s názvem Food Standards Agency o tom, že lidé by měli omezit užívání vitamínových a minerálových přípravků, včetně vitamínu C, B6 a železa. Podle nových poznatků by měli výrobci uvádět na přípravcích upozornění a snížit dávky v tabletách. Objevili se zprávy o návrhu zakázat chrom pikolinát, užívaný na zhubnutí, nebo může potenciálně vyvolávat rakovinu. Jiné formy chromu jsou v tomto směru snad bezpečné. Vitamin B6, betakaroten, niacin, zinek, mangan a fosfor údajně poškozují zdraví, tvrdí organizace. Dlouhodobé užívání vitamínu C, vápníku a železa prý může způsobit zdravotní následky, ačkoliv ty zmizí v momentě, kdy osoba přestane přípravek konzumovat.

Někteří zastánci vitaminů ale tvrdí, že vitaminy se mají užívat v megadávkách,  a neexistují důkazy o škodlivých účincích vitaminů, pokud jsou kvalitní. Já například používám kvalitní vitamin C i v dávce 5 gramů denně, jinak nefunguje. Větší problém podle mě ale je, že biologická dostupnost je velmi malá, jen kolem 10%, záleží tedy, v jaké formě multivitamin používáte.

Takový kvalitní přípravek by měl obsahovat B vitaminy, antioxidanty a minerály pro metabilismus, krevní cukr a inzulin. Bioaktivní, dostupné formy jsou v chelátových formách, minerály vázané na aminokyseliny. Vápník, hořčík, měď, zinek, mangan, chrom a molybden jsou důležité v chelátové formě. Například Bioaktivní forma Vitaminu B6 je Pyridoxal 5′-Phosfát, přestože běžně koupíte Pyridoxin hydrochlorid, Vitamin B12 se běžně vyrábí jako cyanocobalamin, daleko hůře vstřebatelný než methylcobalamin atd.
Když jsem kdysi jezdil k pacientům v rámci záchranné služby, byl jsem  překvapen, kolik léků  a multivitaminů mají lidé po skříních a zásuvkách. Ve studiích se prokázalo, že i jen jeden přípravek může narušit v těle rovnováhu,  a více než 4 léky mohou ohrožovat interakcemi !

Nejbezpečnějším způsobem jak zajistit dostatek vitaminů v těle, je pestrá celostní strava. Pokud ve stravě přece jen některé vitaminy chybí, doporučuje se neužívat vitaminové přípravky denně, ale jen jednou či dvakrát týdně. Tak se minimalizuje vliv na rovnováhu a sniží se nápor na organismus z nadbytku živin. Nachází-li se v těle málo živin, pak organismus zvýší vstřebávání potřebných látek ze střeva, čímž se velké dávky přípravků stávají zbytečnými. problkém je, že součásný nutriční obsah potravin klesá následkem postřiků, chemických hnojiv a vyčerpané půdy.

Jak přírodní jsou vitaminy v bylinách?

Byliny vse chovají v těle jako potraviny a mají harmonizující účinek. Byliny působí na fyziologické úrovni silněji, než většina potravin, takže musí být používány s rozumem. 
Například bylinkáři doporučují třezalku pro každého, kdo trpí depresemi a echinaceu každému s poruchou imunity. Taková léčba pak často odráží přístup západní medicíny v léčbě příznaků pomocí magické pilulky, a může se jednat v tomto případě o bylinu.

V tradiční přírodní medicíně se jedna bylina na jeden specifický příznak většinou nepoužívá. Je lépe kombinovat více bylin, které zvyšují účinek a harmonizují navzájem vlastnosti. někdy používám i samotné byliny, ale nejčastěji v kombinacích.

Principy zaručující bezpečnost a účinnost bylin jsou důležité, neboť byliny se stávají účinné v léčbě. Nakonec mnohé molekuly chemických léků jsou okopírovány z přírody.

df

Veganská strava je extrém a proč jíst živočišné potraviny

Běžná západní strava vč. typických jídel konzumovaných u nás patří mezi nejhorší věci, které můžete udělat svému tělu, o čemž svědčí nárůst metabolických onemocnění v této zemi včetně cukrovky, obezity, autoimunitních nemocí.

Vysoké riziko myokarditidy po COVID-19 očkování mRNA vakcínami u  mužů do 30 let

Otázka renomovaných odborníků ve studii publikované v lednu 2022 zněla: Jaké je riziko myokarditidy po mRNA vakcinaci proti COVID-19?

Cukr přidaný i ovocný – riziko pro zdraví

Spotřeba cukru v České republice je 38 kg na osobu a rok, v USA je to dvojnásobek, až 70 kg. Tam na trhu existuje přes 600 tis. výrobků, v 80% z nich se nachází cukr! Je prokázáno, že cukr vyvolává závislost až 8x vyšší než drogy jako kokain.

Chronický zánět a nemoci

Zánět je typická fyziologická reakce na infekce a poranění, kdy imunita zabíjí mikrobi, obnovuje zdravou tkáň a nastoluje homeostázu. Akutní zánětlivá reakce je časově ohraničená a vede k uzdravení. Imunoregulační cytokiny jako IL-10 a TGF-beta zastavují zánětlivou kaskádu a aktivují regulační buňky.

Nové studie: Infekčnost očkovaných a zánět srdce a cév po očkování mladých lidí

Nové studie ukazují, že virová nálož očkovaných je stejná jako neočkovaných, jiné dvě studie ukazují na riziko infaktu a zánětu srdce po očkování mladých lidí.

Vitamin D významně snižuje úmrtnost a zánětlivou reakci u pacientů s COVID-19.

Nová studie ukazuje, že vitamin D hypoteticky snižuje riziko úmrtí na COVID-19 téměř k nule!! Podle autorů analýzy by se k dosažení žádoucí hladiny vitaminu D3 a užívání dostatečně vysokých ...

SARS-CoV-2 spike protein (COVID-19 i ve vakcínách) blokuje opravu poškozené DNA v buňkách

V nové studii, která ale neproběhla na živém organismu, ale in vitro, na buněčných kulturách, se ukazuje, že SARS-CoV-2 spike protein (základ vakcín proti COVID-19) výrazně blokuje obnovu poškozené DNA, nutnou pro získanou imunitu.

Doplňky stravy pro imunitu

Pestrá strava je základem, jak získat různé mikronutrienty, ale byliny jsou dalším nástrojem pro naši imunitu. Nejsou nutné, pokud žijeme relativně zdravě, ale výrazně nám pomáhají. Podle současných doporučení je základem nutričně bohatá strava, ale v případě větší fyzické zátěže, stresu, epidemie a prevence patří doplňky a byliny k praktickým prostředkům, jak podpořit imunitu.
Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Obilniny jsou semena z trávy Poaceae. Kromě toho existují pseudoobilniny, jako pohanka, quinoa, amarant a chia. Některé studie se snaží vzbudit dojem, že obilovny jsou nezbytnou součástí vyvážené stravy.
Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown je panické opatření, a historie ukáže, že lockdown je fatálním selháním a omylem v opatřeních proti Covidu i jiným virovým pandemiím. Důsledky lockdownu jsou závažnější než samotný COVID-19. Prof. Woolhouse.

Prodělání nemoci poskytuje lepší imunitu než očkování

O tom, že kolektivní imunita a prodělání nemoci poskytuje větší ochranu než očkování, a riziku očkování mladých lidí a dětí.
Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Klinické studie a vědecký výzkum prokazuje, že pro zdraví je zásadní vyvážený poměr mezi omega-6 a omega-3 tuky. Jak zmiňuji v mnoha článcích a knihách, výrazný nepoměr mezi omega-3 a omega-6 podporuje zánět.