Vitaminy se nacházejí v potravinách i těle. Konzumace ve vysokých dávkách v izolované formě a nikoli v přirozené podobě v potravinách, našemu zdraví spíše uškodí. Jedná se jen o další magickou pilulku, která ale rovnováhu nenavodí . Nerovnováha v organismu vede k nežádoucím účinkům. V lednu 2000 stanovil Institute of Medicine poprvé horní limity vitaminu C a E v prevenci nežádoucích účinků.

Kvalitní multivitamin s minerály

Je stále více důkazů o tom, že jsou mnohem lepší účinky vitamínů v organismu v přirozené formě v potravinách, bez nežádoucích účinků, než užívání vitamínů umělých, syntetických. Studie Iowa Women ´s Health Study prokázala snížený výskyt infarktu myokardu o 50 až 75 procent u menopauzálních žen konzumujících vitamin E v  přirozené formě, ve stravě. Naopak užívání vitaminu E v přípravku mělo nejasné účinky, s nižším rizikem o 35 až 40 procent u infarktu myokardu v lepším případě a zvýšením mrtvic a krvácení v horším případě. Ve studii Iowa Women´s Health Study se dále prokázalo, že vysoký příjem vitaminu E v potravě spolu s užíváním umělého vitaminu E má menší účinek než zdravá strava bez umělých vitaminů.

V poslední době se objevily zprávy od organizace s názvem Food Standards Agency o tom, že lidé by měli omezit užívání vitamínových a minerálových přípravků, včetně vitamínu C, B6 a železa. Podle nových poznatků by měli výrobci uvádět na přípravcích upozornění a snížit dávky v tabletách. Objevili se zprávy o návrhu zakázat chrom pikolinát, užívaný na zhubnutí, nebo může potenciálně vyvolávat rakovinu. Jiné formy chromu jsou v tomto směru snad bezpečné. Vitamin B6, betakaroten, niacin, zinek, mangan a fosfor údajně poškozují zdraví, tvrdí organizace. Dlouhodobé užívání vitamínu C, vápníku a železa prý může způsobit zdravotní následky, ačkoliv ty zmizí v momentě, kdy osoba přestane přípravek konzumovat.

Někteří zastánci vitaminů ale tvrdí, že vitaminy se mají užívat v megadávkách,  a neexistují důkazy o škodlivých účincích vitaminů, pokud jsou kvalitní. Já například používám kvalitní vitamin C i v dávce 5 gramů denně, jinak nefunguje. Větší problém podle mě ale je, že biologická dostupnost je velmi malá, jen kolem 10%, záleží tedy, v jaké formě multivitamin používáte.

Takový kvalitní přípravek by měl obsahovat B vitaminy, antioxidanty a minerály pro metabilismus, krevní cukr a inzulin. Bioaktivní, dostupné formy jsou v chelátových formách, minerály vázané na aminokyseliny. Vápník, hořčík, měď, zinek, mangan, chrom a molybden jsou důležité v chelátové formě. Například Bioaktivní forma Vitaminu B6 je Pyridoxal 5′-Phosfát, přestože běžně koupíte Pyridoxin hydrochlorid, Vitamin B12 se běžně vyrábí jako cyanocobalamin, daleko hůře vstřebatelný než methylcobalamin atd.
Když jsem kdysi jezdil k pacientům v rámci záchranné služby, byl jsem  překvapen, kolik léků  a multivitaminů mají lidé po skříních a zásuvkách. Ve studiích se prokázalo, že i jen jeden přípravek může narušit v těle rovnováhu,  a více než 4 léky mohou ohrožovat interakcemi !

Nejbezpečnějším způsobem jak zajistit dostatek vitaminů v těle, je pestrá celostní strava. Pokud ve stravě přece jen některé vitaminy chybí, doporučuje se neužívat vitaminové přípravky denně, ale jen jednou či dvakrát týdně. Tak se minimalizuje vliv na rovnováhu a sniží se nápor na organismus z nadbytku živin. Nachází-li se v těle málo živin, pak organismus zvýší vstřebávání potřebných látek ze střeva, čímž se velké dávky přípravků stávají zbytečnými. problkém je, že součásný nutriční obsah potravin klesá následkem postřiků, chemických hnojiv a vyčerpané půdy.

Jak přírodní jsou vitaminy v bylinách?

Byliny vse chovají v těle jako potraviny a mají harmonizující účinek. Byliny působí na fyziologické úrovni silněji, než většina potravin, takže musí být používány s rozumem. 
Například bylinkáři doporučují třezalku pro každého, kdo trpí depresemi a echinaceu každému s poruchou imunity. Taková léčba pak často odráží přístup západní medicíny v léčbě příznaků pomocí magické pilulky, a může se jednat v tomto případě o bylinu.

V tradiční přírodní medicíně se jedna bylina na jeden specifický příznak většinou nepoužívá. Je lépe kombinovat více bylin, které zvyšují účinek a harmonizují navzájem vlastnosti. někdy používám i samotné byliny, ale nejčastěji v kombinacích.

Principy zaručující bezpečnost a účinnost bylin jsou důležité, neboť byliny se stávají účinné v léčbě. Nakonec mnohé molekuly chemických léků jsou okopírovány z přírody.

df

Vyšší cholesterol je spojen s dlouhověkostí

V analýzách nižší cholesterol, nikoli vyšší, zvyšoval riziko předčasného úmrtí. Kornatění tepen a nemoci srdce bývají významnější u starších lidí a jejich riziko by mělo být tedy vyšší než u ...

Jíst více tuků a bílkovin, méně cukrů

Změny ve stravování na základě doporučení jíst méně tuku a více sacharidů způsobuje metabolické poruchy v populaci. Potravinářskému průmyslu přinesly velké zisky nezdravé sacharidy (těstoviny, ...

Jak zdravá jsou vaše střeva?

Nejen o svátcích, ale i během roku často sníme více cukru, pijeme více alkoholu, méně spíme a často i vynecháme cvičení. Tyto návyky ovlivňují střevní sliznici a podporují přerůstání nezdravých ...

Mražené potraviny v zimě podporují zdraví

V zimě hrozí konzumace přemrzlého ovoce. Mráz poškozuje mnoho druhů ovoce a zeleniny, kdy se ztrácí vitaminy, minerály, konzistence a chuť (např citrusy hořknou). Rychleji se kazí. Při pokojové ...
Toxický glyfosát má být podle EU bezpečný

Toxický glyfosát má být podle EU bezpečný

Podle uniklého návrhu dokumentu Evropské komise spěchá EU s povolením glyfosátu (nejznámější je přípravek Roundup), aniž chce vyčkat na závěry analýz odborných studií.
Zrušme letní čas

Zrušme letní čas

Celkově trvá organismu na jaře až 5 dnů, než se vyrovná s letním časem. Časový posun se projevuje příznaky: únava, vyčerpání, pocit nevolnosti, ospalost přes den, buzení v noci, špatná paměť a koncentrace.
Ryby – problém s kvalitou

Ryby – problém s kvalitou

Ryby jsou kvalitní potravinou dodávající bílkoviny a zdravé tuky. Ryby jsou nízkokalorické, hlavními složkami je voda (50-80%) , plnohodnotné bílkoviny (12-20%) se všemi aminokyselinami a ...
Alkohol a jeho vliv na naše střeva.

Alkohol a jeho vliv na naše střeva.

Konec roku je obdobím, kdy rádi slavíme, jíme více, pijeme více a méně spíme. Jsem zastáncem pití mírného množství alkoholu, jak dokazují studie i dlouhověcí lidé. Oslavy a rodinná setkání ale často způsobují, že pijeme více alkoholu než obvykle a nadměrný příjem alkoholu může narušit rovnováhu v mikrobiomu.
Nová analýza ve vědeckém časopise: Nežádoucí účinky mRNA vakcín a spike protein

Nová analýza ve vědeckém časopise: Nežádoucí účinky mRNA vakcín a spike protein

V mRNA vakcínách (Moderna, Pfizer) se nachází mRNA kódující protein S, která je dopravována prostřednictvím lipidových nanočástic do lidských buněk, které produkují virový protein, nebo příbuzné ...

Veganská strava je extrém (až na jednu výjimku) a proč jíst živočišné potraviny

Běžná západní strava vč. typických jídel konzumovaných u nás patří mezi nejhorší věci, které můžete udělat svému tělu, o čemž svědčí nárůst metabolických onemocnění v této zemi včetně cukrovky, obezity, autoimunitních nemocí.

Vysoké riziko myokarditidy po COVID-19 očkování mRNA vakcínami u  mužů do 30 let

Otázka renomovaných odborníků ve studii publikované v lednu 2022 zněla: Jaké je riziko myokarditidy po mRNA vakcinaci proti COVID-19?

Cukr přidaný i ovocný – riziko pro zdraví

Spotřeba cukru v České republice je 38 kg na osobu a rok, v USA je to dvojnásobek, až 70 kg. Tam na trhu existuje přes 600 tis. výrobků, v 80% z nich se nachází cukr! Je prokázáno, že cukr vyvolává závislost až 8x vyšší než drogy jako kokain.