Voda je základní součástí pitného režimu. Měli bychom vědět, jakou vodu pít.

Co voda dělá

Voda je povrchová (jezero, řeka) a podzemní voda. Nedostatek pitné vody se týká až miliardy lidí, a zapříčiní každý den ve světě smrt 5000 dětí, 70 procent vody spotřebované člověkem protéká často neefektivními systémy zavlažování a ne všude znečišťovatelé za vodu platí. Bez vody lidský organizmus vydrží 7 – 9 dní. Smrt nastává při ztrátě 15 litrů vody.

– přepravuje ředitelné vodou (bílkoviny, minerály, vitaminy B a C)
– voda přepravuje vitaminy a živiny
– zvlhčuje oči, ústa a nos
– reguluje tělesnou teplotu
– dodává kyslík
– zvlhčuje klouby
– vyplachuje ledviny
– vyplavuje toxiny
– vyvažuje elektrolyty, regulující tělesnou teplotu a krevní tlak
– je zdrojem stopových prvků

Jakou vodu pít?

Voda z vodovodu. Můžeme pít vodu z kohoutku. Voda z vodovodu je nezávadná, ale není pitná. Chlor může reagovat s organickými látkami a tvořit škodlivé dezinfekční ionty. V trubkách se vyskytuje olovo, ve vodě radon, rtuť. Je vhodné si koupit kvalitní, uhlíkový filtr.

Balená voda. Vodu balenou rozlišujeme na pitnou (z povrchového i podzemního zdroje), pramenitou (z podzemního chráněného zdroje, může se upravovat a neměnit složení), přírodní minerální voda (jako pramenitá se zvýšeným obsahem minerálních látek), balená by při správné kontrole neměla obsahovat větší množství nitrátů, chemických látek a bakterií. Přesto stolní voda obsahuje 2 A4 strany sepsaných přidaných látek.

Minerální voda je vhodná v přiměřeném množství. Pozor na množství sodíku – 200 mg denně je již vysoké množství.

Filtrovaná voda. Filtry mohou odstraňovat potřebné minerály, ale zbavují vodu bakterie a chloridy. Nejvhodnější jsou uhlíkové filtry.

Voda z ledovců. Má obsahovat velké množství kyslíku, který je pevně navázán na molekuly vody při zamrzání vody za nízkých teplot. Voda se filtruje přes zásadité horniny ři tání ledovců, má tudíž vysoké pH. Ve vodě je nízké množství minerálů, nezatěžuje tak ledviny.

Šungitová voda. Šungit je uhlíková hornina s minerály. Příprava šungitové vody, u které se uvádí jako u uhlíkového filtru protibakteriální, čistící (odstraňuje organické látky včetně pesticidů, těžké kovy) a harmonizující účinky na vodu (voda je čistá, má léčivé účinky, podle některých informací např. snižuje histamin účastnící se zánětů a alergií) do většího džbánu nebo nádoby se šungitem či šungitovou drtí nalijte 3 litry vody a nechejte odstát 24-72 hodin. Poté vodu vylijte (uchovejte na zalévání květin) a nalijte novou. Po 30 minutách je voda určena k pití. Po spotřebování vody můžete nechat vodu odstát jen 30 minut a pít. Každý měsíc nechávejte šungit na slunci. Šungit vyměňujte každého půl roku.

df

Veganská strava je extrém a proč jíst živočišné potraviny

Běžná západní strava vč. typických jídel konzumovaných u nás patří mezi nejhorší věci, které můžete udělat svému tělu, o čemž svědčí nárůst metabolických onemocnění v této zemi včetně cukrovky, obezity, autoimunitních nemocí.

Vysoké riziko myokarditidy po COVID-19 očkování mRNA vakcínami u  mužů do 30 let

Otázka renomovaných odborníků ve studii publikované v lednu 2022 zněla: Jaké je riziko myokarditidy po mRNA vakcinaci proti COVID-19?

Cukr přidaný i ovocný – riziko pro zdraví

Spotřeba cukru v České republice je 38 kg na osobu a rok, v USA je to dvojnásobek, až 70 kg. Tam na trhu existuje přes 600 tis. výrobků, v 80% z nich se nachází cukr! Je prokázáno, že cukr vyvolává závislost až 8x vyšší než drogy jako kokain.

Chronický zánět a nemoci

Zánět je typická fyziologická reakce na infekce a poranění, kdy imunita zabíjí mikrobi, obnovuje zdravou tkáň a nastoluje homeostázu. Akutní zánětlivá reakce je časově ohraničená a vede k uzdravení. Imunoregulační cytokiny jako IL-10 a TGF-beta zastavují zánětlivou kaskádu a aktivují regulační buňky.

Nové studie: Infekčnost očkovaných a zánět srdce a cév po očkování mladých lidí

Nové studie ukazují, že virová nálož očkovaných je stejná jako neočkovaných, jiné dvě studie ukazují na riziko infaktu a zánětu srdce po očkování mladých lidí.

Vitamin D významně snižuje úmrtnost a zánětlivou reakci u pacientů s COVID-19.

Nová studie ukazuje, že vitamin D hypoteticky snižuje riziko úmrtí na COVID-19 téměř k nule!! Podle autorů analýzy by se k dosažení žádoucí hladiny vitaminu D3 a užívání dostatečně vysokých ...

SARS-CoV-2 spike protein (COVID-19 i ve vakcínách) blokuje opravu poškozené DNA v buňkách

V nové studii, která ale neproběhla na živém organismu, ale in vitro, na buněčných kulturách, se ukazuje, že SARS-CoV-2 spike protein (základ vakcín proti COVID-19) výrazně blokuje obnovu poškozené DNA, nutnou pro získanou imunitu.

Doplňky stravy pro imunitu

Pestrá strava je základem, jak získat různé mikronutrienty, ale byliny jsou dalším nástrojem pro naši imunitu. Nejsou nutné, pokud žijeme relativně zdravě, ale výrazně nám pomáhají. Podle současných doporučení je základem nutričně bohatá strava, ale v případě větší fyzické zátěže, stresu, epidemie a prevence patří doplňky a byliny k praktickým prostředkům, jak podpořit imunitu.
Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Obilniny jsou semena z trávy Poaceae. Kromě toho existují pseudoobilniny, jako pohanka, quinoa, amarant a chia. Některé studie se snaží vzbudit dojem, že obilovny jsou nezbytnou součástí vyvážené stravy.
Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown je panické opatření, a historie ukáže, že lockdown je fatálním selháním a omylem v opatřeních proti Covidu i jiným virovým pandemiím. Důsledky lockdownu jsou závažnější než samotný COVID-19. Prof. Woolhouse.

Prodělání nemoci poskytuje lepší imunitu než očkování

O tom, že kolektivní imunita a prodělání nemoci poskytuje větší ochranu než očkování, a riziku očkování mladých lidí a dětí.
Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Klinické studie a vědecký výzkum prokazuje, že pro zdraví je zásadní vyvážený poměr mezi omega-6 a omega-3 tuky. Jak zmiňuji v mnoha článcích a knihách, výrazný nepoměr mezi omega-3 a omega-6 podporuje zánět.