V současné době se stále častěji mezi lékaři, ale i laiky, hovoří o působení tzv. volných radikálů, případně tzv. oxidačního stresu v rozvoji nejrůznějších onemocnění a o významu tzv. antioxidantů v jejich prevenci.

Co jsou volné radikály?

Co uvedené termíny znamenají? Volné radikály jsou látky, které neustále vznikají v živých organizmech v jednak v důsledku pochodů látkové výměny při přeměnách energie, jednak jako součást systému obranných reakcí, kterými se člověk, ale i jiní živočichové brání proti invazi mikroorganizmů z okolí. Slovem radikál je označován atom, nebo molekula, obsahující ve svém pomyslném obalu nepárový elektron. V jádru atomu jsou pozitrony a neutrony, v obalu rotují elektrony, většinou uspořádané v párech.

Volné radikály vznikají často v souvislosti s okysličováním (tzv. oxidací) což je chemický pochod, při kterém látka ztrácí právě elektron. Radikálové atomy a molekuly takto vznikají při přeměně energie v tzv. oxidačních řetězcích látkové výměny, ale, jak již bylo zmíněno, také ve specializovaných buňkách, např. bílých krvinkách, ve kterých jejich toxické působení umožňuje ničit nepřátelské bakterie, viry, či parazity. Nežádoucí zvýšená tvorba volných radikálů se pozoruje při kouření cigaret i při požívání alkoholu.

Příčiny tvorby volných radikálů

K mnoha příčinám trorby volných radikálů patří:

– imunitní systém
– metabolismus
– stres
– vnější příčiny – toxiny (toluen, benzopyren, kysličník uhelnatý a uhličitý, ozón, nitráty, aldehydy), sluneční záření, léky (adriamyscin, chlorpromazin, nitrofurantoin)
– strava (smažená jídla, uzená a grilovaná jídla, konzervované a průmyslově upravované potraviny, tučná masa a sýry, alkohol)
– kouření

Antioxidanty

Bez kontroly poškozují volné radikály buňky a způsobují mnohá chronická onemocnění. Naštěstí se organismus umí bránit těmto škodlivým látkám antioxidanty, které škodlivé radikály lapají. Nacházejí se v mnoha druzích ovoce a zeleniny. Většinu antioxidantů naleznete v pestré stravě.

K nejdůležitějším antioxidantům patří vitaminy E a C; karotenoidy (beta-karoten); selen; a flavonoidy (antocyanidiny, polyphenoly, quercetin). K dalším antioxidantům patří antioxidanty vyráběné v těle, například glutathion, alpha-lipoová kyselina a koenzym Q10. ze známých bylin ginkgo biloba, amalaki, zelený čaj a Tulsi (svatá bazalka).

Blíže o antioxidantech příští týden zde…

dr.Frej

Veganská strava je extrém (až na jednu výjimku) a proč jíst živočišné potraviny

Běžná západní strava vč. typických jídel konzumovaných u nás patří mezi nejhorší věci, které můžete udělat svému tělu, o čemž svědčí nárůst metabolických onemocnění v této zemi včetně cukrovky, obezity, autoimunitních nemocí.

Vysoké riziko myokarditidy po COVID-19 očkování mRNA vakcínami u  mužů do 30 let

Otázka renomovaných odborníků ve studii publikované v lednu 2022 zněla: Jaké je riziko myokarditidy po mRNA vakcinaci proti COVID-19?

Cukr přidaný i ovocný – riziko pro zdraví

Spotřeba cukru v České republice je 38 kg na osobu a rok, v USA je to dvojnásobek, až 70 kg. Tam na trhu existuje přes 600 tis. výrobků, v 80% z nich se nachází cukr! Je prokázáno, že cukr vyvolává závislost až 8x vyšší než drogy jako kokain.

Chronický zánět a nemoci

Zánět je typická fyziologická reakce na infekce a poranění, kdy imunita zabíjí mikrobi, obnovuje zdravou tkáň a nastoluje homeostázu. Akutní zánětlivá reakce je časově ohraničená a vede k uzdravení. Imunoregulační cytokiny jako IL-10 a TGF-beta zastavují zánětlivou kaskádu a aktivují regulační buňky.

Nové studie: Infekčnost očkovaných a zánět srdce a cév po očkování mladých lidí

Nové studie ukazují, že virová nálož očkovaných je stejná jako neočkovaných, jiné dvě studie ukazují na riziko infaktu a zánětu srdce po očkování mladých lidí.

Vitamin D významně snižuje úmrtnost a zánětlivou reakci u pacientů s COVID-19.

Nová studie ukazuje, že vitamin D hypoteticky snižuje riziko úmrtí na COVID-19 téměř k nule!! Podle autorů analýzy by se k dosažení žádoucí hladiny vitaminu D3 a užívání dostatečně vysokých ...

SARS-CoV-2 spike protein (COVID-19 i ve vakcínách) blokuje opravu poškozené DNA v buňkách

V nové studii, která ale neproběhla na živém organismu, ale in vitro, na buněčných kulturách, se ukazuje, že SARS-CoV-2 spike protein (základ vakcín proti COVID-19) výrazně blokuje obnovu poškozené DNA, nutnou pro získanou imunitu.

Doplňky stravy pro imunitu

Pestrá strava je základem, jak získat různé mikronutrienty, ale byliny jsou dalším nástrojem pro naši imunitu. Nejsou nutné, pokud žijeme relativně zdravě, ale výrazně nám pomáhají. Podle současných doporučení je základem nutričně bohatá strava, ale v případě větší fyzické zátěže, stresu, epidemie a prevence patří doplňky a byliny k praktickým prostředkům, jak podpořit imunitu.
Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Obilniny jsou semena z trávy Poaceae. Kromě toho existují pseudoobilniny, jako pohanka, quinoa, amarant a chia. Některé studie se snaží vzbudit dojem, že obilovny jsou nezbytnou součástí vyvážené stravy.
Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown je panické opatření, a historie ukáže, že lockdown je fatálním selháním a omylem v opatřeních proti Covidu i jiným virovým pandemiím. Důsledky lockdownu jsou závažnější než samotný COVID-19. Prof. Woolhouse.

Prodělání nemoci poskytuje lepší imunitu než očkování

O tom, že kolektivní imunita a prodělání nemoci poskytuje větší ochranu než očkování, a riziku očkování mladých lidí a dětí.
Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Klinické studie a vědecký výzkum prokazuje, že pro zdraví je zásadní vyvážený poměr mezi omega-6 a omega-3 tuky. Jak zmiňuji v mnoha článcích a knihách, výrazný nepoměr mezi omega-3 a omega-6 podporuje zánět.