Zánět je proces, kterými nás imunitní systém pomocí bílých krvinek a protilátek chrání před infekcemi, způsobenými bakteriemi, viry, parazity či plísněmi. Akutní zánět nás chrání před poškozením a směřuje k vyléčení, zatímco u chronického zánětu spouští imunitní systém zánětlivou reakci, jakoby v těle byla nebezpečná bakterie nebo virus. Tento chronický zánět poškozuje tkáně.

Zánět chronický:neviditelný zabiják

Chronický zánět se na rozdíl od akutního liší hlavně tím, že jeho projevy jsou velmi malé, rozpoznatelné někdy obtížně, zánět přetrvává dlouhou dobu, má dopad na celý organismus, projevuje se zpomalením metabolismu, nemá jen místní projevy, nesnadno se zjišťují zevní faktory udržující zánět v těle, jako jsou například u akutního zánětu bakterie, a nemá tendenci k vyléčení, ale spíše udržuje organismus v narušeném, „nemocném“ stavu.

Skrytým nebezpečím a nakonec i zabijákem je přetrvávající chronický zánět, jejž způsobuje akutní zánět vyvolaný mnoha vnějšími vlivy, zejména stresem, chemikáliemi, parazity, špatnou stravou, nedostatkem pohybu, minerálů a vitaminů, způsobující systémovou poruchu metabolismu. Jejich léčba léky je v západní medicíně neúspěšná, neboť najít příčinu na rozdíl od podávání antibiotik u infekce není jednoduché a léky neboli syntetické molekuly s protizánětlivým účinkem pouze zánět potlačují a mají mnohé nežádoucí účinky. Širší přístup k řešení chronického zánětu totiž zahrnuje úpravu životosprávy, stravy, pravidelný spánek, vhodný pohyb, užívání protizánětlivých a antioxidačních bylin, vitaminů a minerálů, kterých máme celkově ve stravě nedostatek.

Chronický zánět a nemoci

Každým rokem se objevují další překvapivé souvislosti spojující zánět s poruchami metabolismu, hormonálními změnami a nervovým systémem.
Při chronickém zánětu imunitní systém navzdory tomu, že neexistuje vetřelec, proti kterému by měl bojovat, neustále vylučuje zánětlivé látky, které putují organismem a poškozují různé tkáně. Jedná se vlastně o stres, pro tělo velmi škodlivý.

Reakce imunitních buněk poškozujících zdravé buňky v tkáních způsobuje pak rozvoj mnoha chronických onemocnění. Chronický zánět odebírá tělu energii, živiny a látky, které stále aktivní stimulovaný imunitní systém potřebuje pro svou činnost. Tento stav může způsobovat genetické změny a mutace, jež vedou k rakovině.

Z knihy David Frej, Zánět-skrytý zabiják

Veganská strava je extrém (až na jednu výjimku) a proč jíst živočišné potraviny

Běžná západní strava vč. typických jídel konzumovaných u nás patří mezi nejhorší věci, které můžete udělat svému tělu, o čemž svědčí nárůst metabolických onemocnění v této zemi včetně cukrovky, obezity, autoimunitních nemocí.

Vysoké riziko myokarditidy po COVID-19 očkování mRNA vakcínami u  mužů do 30 let

Otázka renomovaných odborníků ve studii publikované v lednu 2022 zněla: Jaké je riziko myokarditidy po mRNA vakcinaci proti COVID-19?

Cukr přidaný i ovocný – riziko pro zdraví

Spotřeba cukru v České republice je 38 kg na osobu a rok, v USA je to dvojnásobek, až 70 kg. Tam na trhu existuje přes 600 tis. výrobků, v 80% z nich se nachází cukr! Je prokázáno, že cukr vyvolává závislost až 8x vyšší než drogy jako kokain.

Chronický zánět a nemoci

Zánět je typická fyziologická reakce na infekce a poranění, kdy imunita zabíjí mikrobi, obnovuje zdravou tkáň a nastoluje homeostázu. Akutní zánětlivá reakce je časově ohraničená a vede k uzdravení. Imunoregulační cytokiny jako IL-10 a TGF-beta zastavují zánětlivou kaskádu a aktivují regulační buňky.

Nové studie: Infekčnost očkovaných a zánět srdce a cév po očkování mladých lidí

Nové studie ukazují, že virová nálož očkovaných je stejná jako neočkovaných, jiné dvě studie ukazují na riziko infaktu a zánětu srdce po očkování mladých lidí.

Vitamin D významně snižuje úmrtnost a zánětlivou reakci u pacientů s COVID-19.

Nová studie ukazuje, že vitamin D hypoteticky snižuje riziko úmrtí na COVID-19 téměř k nule!! Podle autorů analýzy by se k dosažení žádoucí hladiny vitaminu D3 a užívání dostatečně vysokých ...

SARS-CoV-2 spike protein (COVID-19 i ve vakcínách) blokuje opravu poškozené DNA v buňkách

V nové studii, která ale neproběhla na živém organismu, ale in vitro, na buněčných kulturách, se ukazuje, že SARS-CoV-2 spike protein (základ vakcín proti COVID-19) výrazně blokuje obnovu poškozené DNA, nutnou pro získanou imunitu.

Doplňky stravy pro imunitu

Pestrá strava je základem, jak získat různé mikronutrienty, ale byliny jsou dalším nástrojem pro naši imunitu. Nejsou nutné, pokud žijeme relativně zdravě, ale výrazně nám pomáhají. Podle současných doporučení je základem nutričně bohatá strava, ale v případě větší fyzické zátěže, stresu, epidemie a prevence patří doplňky a byliny k praktickým prostředkům, jak podpořit imunitu.
Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Obilniny jsou semena z trávy Poaceae. Kromě toho existují pseudoobilniny, jako pohanka, quinoa, amarant a chia. Některé studie se snaží vzbudit dojem, že obilovny jsou nezbytnou součástí vyvážené stravy.
Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown je panické opatření, a historie ukáže, že lockdown je fatálním selháním a omylem v opatřeních proti Covidu i jiným virovým pandemiím. Důsledky lockdownu jsou závažnější než samotný COVID-19. Prof. Woolhouse.

Prodělání nemoci poskytuje lepší imunitu než očkování

O tom, že kolektivní imunita a prodělání nemoci poskytuje větší ochranu než očkování, a riziku očkování mladých lidí a dětí.
Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Klinické studie a vědecký výzkum prokazuje, že pro zdraví je zásadní vyvážený poměr mezi omega-6 a omega-3 tuky. Jak zmiňuji v mnoha článcích a knihách, výrazný nepoměr mezi omega-3 a omega-6 podporuje zánět.