Po letech nesmyslných dezinformačních kampaní o škodlivosti tuků se stále častěji ukazuje, že hlavním viníkem dnešního zhoršujícího se zdravotního stavu populace je cukr.

Mnohé civilizační nemoci způsobuje nadměrná konzumace cukrů-cukrovku, obezitu, kožní nemoci, neplodnost, psychické poruchy. Výskyt cukrovky 2.typu (dříve jen cukrovka vyskytující se u dospělých) vlivem škodlivé reklamy na sladkosti mezi dětmi narůstá. Mnozí denně zkonzumují až 30 lžiček cukru. Dalším škodlivým elementem je pečivo, mouka a pekařské výrobky zvyšující hladinu cukru více než cukr.

1. Závislost na cukru: realita

Podle výzkumů je cukr návykovější než tvrdé drogy. Závislost je nemoc, daná biochemicky v organismu. Vede k přejídání.
Cukry způsobují zvýšené vylučování inzulinu, glukóza není schopna se přeměnit na glykogen (zásobní cukr) a cukr se ukládá v podobě tuku (volné mastné kyseliny). Zvýšená hladina inzulínu má za následek snížení tvorby glukagonu. Inzulin je aterogenní, při vyšším vylučování inzulinu se snižuje mobilizace tukových zásob a zvyšuje se růst buněk hladkého svalstva.
Při spotřebě bílkovin klesá hladina inzulinu a zvyšuje se množství glukagonu. Glukagon je vedle inzulinu další hormon tvořený slinivkou. Inzulin je tlumič odbourávání tuků, naopak glukagon, který se vylučuje při vyšším příjmu bílkovin, podporuje rozkládání zásobního tuku.
Vylučování glukagonu se zvyšuje spalování uloženého tuku. Glukagon zůstává v krvi delší dobu a pomáhá dále spalovat uvolněný tuk z tukových zásob.

2. Detoxikace

Projevy špatné detoxikace a zvýšené ukládání odpadních látek v těle se projevuje různými příznaky. K nim patří např.:
– malátnost, pocit nízké energie a únava
– pocit těžkosti, zahlenění
– svalová slabost
– ztuhlost kloubů, svalů či zad zejména ráno
– horečka či dlouhodobě zvýšená teplota
– časté nachlazení, kašel, bolesti v krku, ucpaný nos, rýma
– kožní vyrážky
– afty a opary
– podrážděné oči
– mravenčení a brnění končetin
– bolest těla (zvláště po cestování, těžkém jídle)
– bolesti hlavy a závratě
– snížená chuť k jídlu
– špatné trávení, nechutenství, zvracení, nadýmání, průjem, nucení na zvracení, plynatost, zácpa, hlen ve stolici
– deprese, úzkosti a strach, podrážděnost, změny nálad
– nedostatek koncentrace, letargie
– nespavost

3. Vyhněte se umělým sladidlům, bílému a ovocnému cukru

Tyto cukry zvyšují chuť na sladké, vyvolávají přejídání a ukládání zásobního tuku. Umělá sladila mohou být nebezpečná, potenciálně rakovinotvorná, ale zejména je organismus špatně stráví, protože jejich struktura je chemická. Ovocný cukr je cukr, který se nejrychleji ukládá a mění v tuk.

4. Dodržujte správný pitný režim

Základem správného pitného režimu je pití čisté, odstáté, nejlépe přefiltrované vody. Vhodné doplnit bylinný čajem, např. Tulsi, jaterním nebo ledvinovým, a zeleninovými šťávami. Běžné ovocné džusy a limonády obsaahují až 20 lžiček cukru.

5. Jezte zdravé bílkoviny

Bílkoviny zejména ráno a večer navozují rovnováhu v hladině krevního cukru. Snídaně obsahující bílkoviny (ořechy, semínka, pravá šunka, kvalitní sýry, vejce, sardinky) podporuje činnost mozku a dodává energii bez přejídání.

6. Jezte vhodné sacharidy

Ano, sacharidy nezakazujeme, pokud jíte ty správné. Sacharidy potřebuje organismus pro energii. Doporučují se potraviny s nízkým glykemickým indexem, stimulující vylučování inzulinu postupně a v malých dávkách.

7. Zdravé tuky

Jezte ve větší míře tuky. Zdravé tuky zvyšují nasycení, snižují pocit hladu, dodávají důležité látky. Jídla s velkým obsahem tuků zpomalují vyprazdňování žaludku. Nejzdravější jsou sladkovodní ryby, omega-3 rybí olej, extra panenský olivový olej, kokosový olej, avokádo a avokádový olej.

8. Stres vyvolává pocit hladu a chuti na sladké

Zvýšené stresové hormony kortizol a adrenalin vyvolává pocit hladu, ukládá tuk na břiše a způsobuje cukrovku. Provádějte protistresové techniky a hluboké dýchání. Dýchání správné prováděné podle jogy odbourává tuky. Několik hlubokých nádechů a výdechů snižuje stres a snižuje pocit hladu.

9. Viníkem je zánět

V občasné době se stále zřetelnější, že viníkem cukrovky, kornatění tepen, mrtvic, infarktů a dalších zejména civilizačních nemocí je zánět. Ten ovlivňuje samozřejmě strava, z potravin nejvíce cukr, mouka, lepek, mléčné výrobky, nezdravé tuky omega-6 a ztužené tuky.

10. Dostatek spánku

Deficit spánku je problémem mnoha lidí, zejména těch, co patří k večernímu typu. Ve své knize Biologické hodiny uvádím, že v současné době bývá průměrný deficit spánku až 2 hodiny denně. Nedostatek spánku zvyšuje chuť k jídlu. Dostatek spánku potlačuje hlad a chuť na cukry. Příliš krátký, ale i dlouhý spánek na 8 hodin působí nezdravě.

df

Veganská strava je extrém (až na jednu výjimku) a proč jíst živočišné potraviny

Běžná západní strava vč. typických jídel konzumovaných u nás patří mezi nejhorší věci, které můžete udělat svému tělu, o čemž svědčí nárůst metabolických onemocnění v této zemi včetně cukrovky, obezity, autoimunitních nemocí.

Vysoké riziko myokarditidy po COVID-19 očkování mRNA vakcínami u  mužů do 30 let

Otázka renomovaných odborníků ve studii publikované v lednu 2022 zněla: Jaké je riziko myokarditidy po mRNA vakcinaci proti COVID-19?

Cukr přidaný i ovocný – riziko pro zdraví

Spotřeba cukru v České republice je 38 kg na osobu a rok, v USA je to dvojnásobek, až 70 kg. Tam na trhu existuje přes 600 tis. výrobků, v 80% z nich se nachází cukr! Je prokázáno, že cukr vyvolává závislost až 8x vyšší než drogy jako kokain.

Chronický zánět a nemoci

Zánět je typická fyziologická reakce na infekce a poranění, kdy imunita zabíjí mikrobi, obnovuje zdravou tkáň a nastoluje homeostázu. Akutní zánětlivá reakce je časově ohraničená a vede k uzdravení. Imunoregulační cytokiny jako IL-10 a TGF-beta zastavují zánětlivou kaskádu a aktivují regulační buňky.

Nové studie: Infekčnost očkovaných a zánět srdce a cév po očkování mladých lidí

Nové studie ukazují, že virová nálož očkovaných je stejná jako neočkovaných, jiné dvě studie ukazují na riziko infaktu a zánětu srdce po očkování mladých lidí.

Vitamin D významně snižuje úmrtnost a zánětlivou reakci u pacientů s COVID-19.

Nová studie ukazuje, že vitamin D hypoteticky snižuje riziko úmrtí na COVID-19 téměř k nule!! Podle autorů analýzy by se k dosažení žádoucí hladiny vitaminu D3 a užívání dostatečně vysokých ...

SARS-CoV-2 spike protein (COVID-19 i ve vakcínách) blokuje opravu poškozené DNA v buňkách

V nové studii, která ale neproběhla na živém organismu, ale in vitro, na buněčných kulturách, se ukazuje, že SARS-CoV-2 spike protein (základ vakcín proti COVID-19) výrazně blokuje obnovu poškozené DNA, nutnou pro získanou imunitu.

Doplňky stravy pro imunitu

Pestrá strava je základem, jak získat různé mikronutrienty, ale byliny jsou dalším nástrojem pro naši imunitu. Nejsou nutné, pokud žijeme relativně zdravě, ale výrazně nám pomáhají. Podle současných doporučení je základem nutričně bohatá strava, ale v případě větší fyzické zátěže, stresu, epidemie a prevence patří doplňky a byliny k praktickým prostředkům, jak podpořit imunitu.
Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Obilniny jsou semena z trávy Poaceae. Kromě toho existují pseudoobilniny, jako pohanka, quinoa, amarant a chia. Některé studie se snaží vzbudit dojem, že obilovny jsou nezbytnou součástí vyvážené stravy.
Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown je panické opatření, a historie ukáže, že lockdown je fatálním selháním a omylem v opatřeních proti Covidu i jiným virovým pandemiím. Důsledky lockdownu jsou závažnější než samotný COVID-19. Prof. Woolhouse.

Prodělání nemoci poskytuje lepší imunitu než očkování

O tom, že kolektivní imunita a prodělání nemoci poskytuje větší ochranu než očkování, a riziku očkování mladých lidí a dětí.
Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Klinické studie a vědecký výzkum prokazuje, že pro zdraví je zásadní vyvážený poměr mezi omega-6 a omega-3 tuky. Jak zmiňuji v mnoha článcích a knihách, výrazný nepoměr mezi omega-3 a omega-6 podporuje zánět.