
Po letech nesmyslných dezinformačních kampaní o škodlivosti tuků se stále častěji ukazuje, že hlavním viníkem dnešního zhoršujícího se zdravotního stavu populace je cukr.
Mnohé civilizační nemoci způsobuje nadměrná konzumace cukrů-cukrovku, obezitu, kožní nemoci, neplodnost, psychické poruchy. Výskyt cukrovky 2.typu (dříve jen cukrovka vyskytující se u dospělých) vlivem škodlivé reklamy na sladkosti mezi dětmi narůstá. Mnozí denně zkonzumují až 30 lžiček cukru. Dalším škodlivým elementem je pečivo, mouka a pekařské výrobky zvyšující hladinu cukru více než cukr.
1. Závislost na cukru: realita
Podle výzkumů je cukr návykovější než tvrdé drogy. Závislost je nemoc, daná biochemicky v organismu. Vede k přejídání.
Cukry způsobují zvýšené vylučování inzulinu, glukóza není schopna se přeměnit na glykogen (zásobní cukr) a cukr se ukládá v podobě tuku (volné mastné kyseliny). Zvýšená hladina inzulínu má za následek snížení tvorby glukagonu. Inzulin je aterogenní, při vyšším vylučování inzulinu se snižuje mobilizace tukových zásob a zvyšuje se růst buněk hladkého svalstva.
Při spotřebě bílkovin klesá hladina inzulinu a zvyšuje se množství glukagonu. Glukagon je vedle inzulinu další hormon tvořený slinivkou. Inzulin je tlumič odbourávání tuků, naopak glukagon, který se vylučuje při vyšším příjmu bílkovin, podporuje rozkládání zásobního tuku.
Vylučování glukagonu se zvyšuje spalování uloženého tuku. Glukagon zůstává v krvi delší dobu a pomáhá dále spalovat uvolněný tuk z tukových zásob.
2. Detoxikace
Projevy špatné detoxikace a zvýšené ukládání odpadních látek v těle se projevuje různými příznaky. K nim patří např.:
– malátnost, pocit nízké energie a únava
– pocit těžkosti, zahlenění
– svalová slabost
– ztuhlost kloubů, svalů či zad zejména ráno
– horečka či dlouhodobě zvýšená teplota
– časté nachlazení, kašel, bolesti v krku, ucpaný nos, rýma
– kožní vyrážky
– afty a opary
– podrážděné oči
– mravenčení a brnění končetin
– bolest těla (zvláště po cestování, těžkém jídle)
– bolesti hlavy a závratě
– snížená chuť k jídlu
– špatné trávení, nechutenství, zvracení, nadýmání, průjem, nucení na zvracení, plynatost, zácpa, hlen ve stolici
– deprese, úzkosti a strach, podrážděnost, změny nálad
– nedostatek koncentrace, letargie
– nespavost
3. Vyhněte se umělým sladidlům, bílému a ovocnému cukru
Tyto cukry zvyšují chuť na sladké, vyvolávají přejídání a ukládání zásobního tuku. Umělá sladila mohou být nebezpečná, potenciálně rakovinotvorná, ale zejména je organismus špatně stráví, protože jejich struktura je chemická. Ovocný cukr je cukr, který se nejrychleji ukládá a mění v tuk.
4. Dodržujte správný pitný režim
Základem správného pitného režimu je pití čisté, odstáté, nejlépe přefiltrované vody. Vhodné doplnit bylinný čajem, např. Tulsi, jaterním nebo ledvinovým, a zeleninovými šťávami. Běžné ovocné džusy a limonády obsaahují až 20 lžiček cukru.
5. Jezte zdravé bílkoviny
Bílkoviny zejména ráno a večer navozují rovnováhu v hladině krevního cukru. Snídaně obsahující bílkoviny (ořechy, semínka, pravá šunka, kvalitní sýry, vejce, sardinky) podporuje činnost mozku a dodává energii bez přejídání.
6. Jezte vhodné sacharidy
Ano, sacharidy nezakazujeme, pokud jíte ty správné. Sacharidy potřebuje organismus pro energii. Doporučují se potraviny s nízkým glykemickým indexem, stimulující vylučování inzulinu postupně a v malých dávkách.
7. Zdravé tuky
Jezte ve větší míře tuky. Zdravé tuky zvyšují nasycení, snižují pocit hladu, dodávají důležité látky. Jídla s velkým obsahem tuků zpomalují vyprazdňování žaludku. Nejzdravější jsou sladkovodní ryby, omega-3 rybí olej, extra panenský olivový olej, kokosový olej, avokádo a avokádový olej.
8. Stres vyvolává pocit hladu a chuti na sladké
Zvýšené stresové hormony kortizol a adrenalin vyvolává pocit hladu, ukládá tuk na břiše a způsobuje cukrovku. Provádějte protistresové techniky a hluboké dýchání. Dýchání správné prováděné podle jogy odbourává tuky. Několik hlubokých nádechů a výdechů snižuje stres a snižuje pocit hladu.
9. Viníkem je zánět
V občasné době se stále zřetelnější, že viníkem cukrovky, kornatění tepen, mrtvic, infarktů a dalších zejména civilizačních nemocí je zánět. Ten ovlivňuje samozřejmě strava, z potravin nejvíce cukr, mouka, lepek, mléčné výrobky, nezdravé tuky omega-6 a ztužené tuky.
10. Dostatek spánku
Deficit spánku je problémem mnoha lidí, zejména těch, co patří k večernímu typu. Ve své knize Biologické hodiny uvádím, že v současné době bývá průměrný deficit spánku až 2 hodiny denně. Nedostatek spánku zvyšuje chuť k jídlu. Dostatek spánku potlačuje hlad a chuť na cukry. Příliš krátký, ale i dlouhý spánek na 8 hodin působí nezdravě.
df