Většina lidí v průzkumech uvádí nesprávně, že snídaně je nejdůležitějším jídlem dne, ale méně než polovina udala, že snídá každý den. Oběd je nejdůležitějším jídlem, protože v tu dobu máme nejsilnější trávení, snídaně není tak důležitá.
Bílkoviny proti hladu
V průměru lidé konzumují jen asi 15 procent jejich doporučeného denního příjmu bílkovin na snídani. Poznatky z malé klinické studie potvrzují větší sytící účinek při vyšším příjmu bílkovin k snídani – může potvrdit to, že udržet si hmotnost je snazší pokud zařadí na snídani bílkoviny. Nová pilotní studie byla navržena tak, aby zkoumala chuť k jídlu po snídani s vysokým obsahem bílkovin po celý den. Ve studii hodnotící hlad a sytost se k snídani účastníkům studie podávala vejce a libová slanina a výsledky by měly platit i pro snídani s vysokým obsahem dalších bílkovin, jako jsou losos, maso či sýry.
Malá pilotní studie zahrnovala devět mužů s nadváhou nebo obezitou, kteří jedli stravu nízkokalorickou v různém poměru bílkovin. Ve studii se testoval vliv konzumace zvýšeného množství bílkovin jen v určitých jídlech – snídaně, oběd či večeře či v případech, když byla konzumace bílkovin rozložena rovnoměrně po celý den. Ukázalo se, že pocit sytosti byl největší a přetrvával po celý den, pokud se proteiny – z vajec a libové slaniny – konzumovaly k snídani. Odborníci došli k závěru, že když lidé jedli více bílkovin k snídani, měli větší pocit sytosti po celý den, než když jedli na bílkoviny bohatý pouze oběd či večeři. Ve studii se uvádí, že je důležité načasování příjmu bílkovin. Bílkoviny k snídani dokazují menší chuť k jídlu po celý den.
Bílkoviny a nadváha
Výsledky jsou v souladu s předchozími studiemi doporučujícími jíst bílkoviny k snídani. Konzumace vysoce kvalitní bílkoviny přispívá i k regulaci tělesné hmotnosti. Vyšší zastoupení bílkovin a omega-3 tuků má jednoznačně lepší účinek než velké množství sacharidů. Nedávný výzkum poskytuje další důkazy, že lidé s nadváhou, kteří jedli dvě vejce k snídani jako součást sníženého množství kalorií zhubli a cítili více energie než ti, kteří jedli k snídani bagetu. Nízkokalorická strava obsahující dostatek bílkovin zasytí a zlepší celkovou náladu. Stejná studie také zjistila, že vyšší úroveň příjmu bílkovin byl účinnější v udržení svalové hmoty během hubnutí.
Snídaně chrání před nemocemi
Vynechání snídaně vede k častějšímu nachlazení než u těch, kteří poctivě snídají. Vynechání snídaně patří k faktorům zvyšujícím náchylnost na bakteriální onemocnění, jako stres, alkohol, kouření. 100 dobrovolníků poctivě zapisovalo všechny obtíže a problém s pamětí. U účastníků studie s více než jedním problémem méně snídali a více pili alkohol.
Nezdravá snídaně vyvolává zánět
Fast-foodová, nezdravá snídaně, může poškozovat srdce. V nové studii se zjistilo, že sladká snídaně poškozuje krevní cévy a vyvolává nebezpečný zánět. Bagety a cereálie zvyšují zánětlivé látky v krvi. Lidé po mnoha nezdravých jídlech trpí zánětem, příčiny aterosklerózy. Ateroskleróza (kornatění tepen) vede ke zužování cév a srdečním chorobám. Vědci uvádějí, že velký přísun kalorií a sacharidů při snídani poškozuje buňky a podporuje činnost enzymů, poškozující cévní stěnu.
Jaká snídaně je vhodná
Bílkoviny: vejce jsou velmi zdravým zdrojem bílkovin, a to zejména pokud si vyberete bio nebo domácí, případně ty obsahující omega-3s. Dále ryby (například sardinky, uzený losos), které jsou bohaté na omega-3, a působí pozitivně na metabolismus týkající se ukládání tuku a přibývání na váze. Kozí a ovčí sýr, kvalitní mozzarella či biotvaroh je další možností co snídat. Dostatek zdravých tuků má avokádo.
Závěr: pokud snídáte, pak bílkoviny a zdravý tuk; pokud nemáte ráno hlad, tak nesnídejte.
MUDr. David Frej
dr.frej.cz