Grilování je relaxace u jídla v kruhu přátel a rodiny. Grilování s sebou přináší i rizika, jako je tvorba karcinogenních látek jako polychlorované bifenyly (PCB). Polycyklické aromatické uhlovodíky (HCA) se tvoří ve svalovině masa během opékání, poškozují DNA a  zvyšují riziko rakoviny žaludku, plic, prsu, jater, prostaty a kůže.

1. Základem jsou domácí marinády

Je studiemi prokázáno že marináda podle svého složení výrazně snižuje tvorbu karcinogenních látek. Marinádu si připravujte sami, protože komerční marinády obsahují éčka a cukr, a případně med, které se mění na škodlivé látky během zahřívání na vysoké teploty.

Marinování v koření snižuje tvorbu těchto toxinů, a rozmarýn je z koření nejúčinnější. Malá studie u 6 dobrovolníků ukázala, že konzumace grilovaného kuřecího tvořila HCA v menší míře, pokud se předtím a poté jedla dušená brokolice (obsahuje isothiocyanáty). Též listová zelenina působí podobně.

V kvalitních marinádách měl největší účinek až 60% snížení karcinogenních látek rozmarýn, česnek, kurkuma a citronová ťáva v jedné směsi, samotná citronová šťáva neměla ale účinek téměř žádný. Celkově lze správným marinováním snížit množství HCA o 97%.

2. Kvalitní maso

Grilujte kvalitní maso, nejlépe hovězí z mladého býka a jalovice jako steak, kde je složení masa příznivější. Hovězí od dobytka krmeného obilninami obsahuje nadbytek škodlivých omega-6 tuků. S masem můžete grilovat zeleninu, u které se také mohou tvořit škodliviny při nesprávném grilování.

3. Alobal

Balení některých potravin do alobalu jako brambory způsobuje při zahřívání uvolňování hliníku, které zvyšuje riziko demence. Potraviny v alobalu pak mohou obsahovat hliník v nadměrném množství.

4. Kvalitní pomůcky

Používejte kvalitní pomůcky bez teflonu a dalších škodlivých materiálů, které perfluorooctanové chemikálie a způsobují hormonální nerovnováhu a působí toxicky na mozek, játra, prostatu a ledviny.

5. Předvařené maso

Předvařené maso a zelenin, které se z trouby přenese okamžitě na gril snižuje tvorbu PAH, protože se snižuje odkapávání tuku do ohně, a následně výpary s polycyklickými aromatickými uhlovodíky.

df

Veganská strava je extrém (až na jednu výjimku) a proč jíst živočišné potraviny

Běžná západní strava vč. typických jídel konzumovaných u nás patří mezi nejhorší věci, které můžete udělat svému tělu, o čemž svědčí nárůst metabolických onemocnění v této zemi včetně cukrovky, obezity, autoimunitních nemocí.

Vysoké riziko myokarditidy po COVID-19 očkování mRNA vakcínami u  mužů do 30 let

Otázka renomovaných odborníků ve studii publikované v lednu 2022 zněla: Jaké je riziko myokarditidy po mRNA vakcinaci proti COVID-19?

Cukr přidaný i ovocný – riziko pro zdraví

Spotřeba cukru v České republice je 38 kg na osobu a rok, v USA je to dvojnásobek, až 70 kg. Tam na trhu existuje přes 600 tis. výrobků, v 80% z nich se nachází cukr! Je prokázáno, že cukr vyvolává závislost až 8x vyšší než drogy jako kokain.

Chronický zánět a nemoci

Zánět je typická fyziologická reakce na infekce a poranění, kdy imunita zabíjí mikrobi, obnovuje zdravou tkáň a nastoluje homeostázu. Akutní zánětlivá reakce je časově ohraničená a vede k uzdravení. Imunoregulační cytokiny jako IL-10 a TGF-beta zastavují zánětlivou kaskádu a aktivují regulační buňky.

Nové studie: Infekčnost očkovaných a zánět srdce a cév po očkování mladých lidí

Nové studie ukazují, že virová nálož očkovaných je stejná jako neočkovaných, jiné dvě studie ukazují na riziko infaktu a zánětu srdce po očkování mladých lidí.

Vitamin D významně snižuje úmrtnost a zánětlivou reakci u pacientů s COVID-19.

Nová studie ukazuje, že vitamin D hypoteticky snižuje riziko úmrtí na COVID-19 téměř k nule!! Podle autorů analýzy by se k dosažení žádoucí hladiny vitaminu D3 a užívání dostatečně vysokých ...

SARS-CoV-2 spike protein (COVID-19 i ve vakcínách) blokuje opravu poškozené DNA v buňkách

V nové studii, která ale neproběhla na živém organismu, ale in vitro, na buněčných kulturách, se ukazuje, že SARS-CoV-2 spike protein (základ vakcín proti COVID-19) výrazně blokuje obnovu poškozené DNA, nutnou pro získanou imunitu.

Doplňky stravy pro imunitu

Pestrá strava je základem, jak získat různé mikronutrienty, ale byliny jsou dalším nástrojem pro naši imunitu. Nejsou nutné, pokud žijeme relativně zdravě, ale výrazně nám pomáhají. Podle současných doporučení je základem nutričně bohatá strava, ale v případě větší fyzické zátěže, stresu, epidemie a prevence patří doplňky a byliny k praktickým prostředkům, jak podpořit imunitu.
Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Obilniny jsou semena z trávy Poaceae. Kromě toho existují pseudoobilniny, jako pohanka, quinoa, amarant a chia. Některé studie se snaží vzbudit dojem, že obilovny jsou nezbytnou součástí vyvážené stravy.
Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown je panické opatření, a historie ukáže, že lockdown je fatálním selháním a omylem v opatřeních proti Covidu i jiným virovým pandemiím. Důsledky lockdownu jsou závažnější než samotný COVID-19. Prof. Woolhouse.

Prodělání nemoci poskytuje lepší imunitu než očkování

O tom, že kolektivní imunita a prodělání nemoci poskytuje větší ochranu než očkování, a riziku očkování mladých lidí a dětí.
Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Klinické studie a vědecký výzkum prokazuje, že pro zdraví je zásadní vyvážený poměr mezi omega-6 a omega-3 tuky. Jak zmiňuji v mnoha článcích a knihách, výrazný nepoměr mezi omega-3 a omega-6 podporuje zánět.