Grilování je relaxace u jídla v kruhu přátel a rodiny. Grilování nejen masa, ale i zeleniny s sebou přináší i rizika, jako je tvorba karcinogenních látek jako polychlorované bifenyly (PCB). Polycyklické aromatické uhlovodíky (HCA) se tvoří ve svalovině masa během opékání, poškozují DNA a  zvyšují riziko rakoviny žaludku, plic, prsu, jater, prostaty a kůže. Nicméně není to tak zlé, jak to vypadá…

1. Základem jsou domácí marinády

Je studiemi prokázáno že marináda podle svého složení výrazně snižuje tvorbu karcinogenních látek. Marinádu si připravujte sami, protože komerční marinády obsahují éčka a cukr, a případně med, které se mění na škodlivé látky během zahřívání na vysoké teploty.

Marinování v koření snižuje tvorbu těchto toxinů, a rozmarýn je z koření nejúčinnější. Malá studie u 6 dobrovolníků ukázala, že konzumace grilovaného kuřecího tvořila HCA v menší míře, pokud se předtím a poté jedla dušená brokolice (obsahuje isothiocyanáty). Též listová zelenina působí podobně.

V kvalitních marinádách měl největší účinek až 60% snížení karcinogenních látek rozmarýn, česnek, kurkuma a citronová šťáva v jedné směsi, samotná citronová šťáva neměla ale účinek téměř žádný. Celkově lze správným marinováním snížit množství HCA o 97%.

2. Kvalitní maso

Grilujte kvalitní maso, nejlépe hovězí z mladého býka a jalovice jako steak, kde je složení masa příznivější. Hovězí od dobytka krmeného obilninami obsahuje sice o něco vyšší množství omega-6 tuků, ale stále lepší grilované maso než lilek a chleba. S masem můžete grilovat zeleninu, u které se také mohou tvořit škodliviny při nesprávném grilování.

3. Alobal

Balení některých potravin do alobalu jako brambory způsobuje při zahřívání uvolňování hliníku, které zvyšuje riziko demence. Potraviny v alobalu pak mohou obsahovat hliník v nadměrném množství.

4. Kvalitní pomůcky

Používejte kvalitní pomůcky bez teflonu a dalších škodlivých materiálů, které perfluorooctanové chemikálie a způsobují hormonální nerovnováhu a působí toxicky na mozek, játra, prostatu a ledviny.

5. Předvařené maso

Předvařené maso a zelenina, které se z trouby přenese okamžitě na gril snižuje tvorbu PAH, protože se snižuje odkapávání tuku do ohně, a následně výpary s polycyklickými aromatickými uhlovodíky.

df

Co pít v horku? Vhodné nápoje pro horké letní dny

Co pít v horku? Vhodné nápoje pro horké letní dny

V letních měsících, zvláště při vysokých teplotách, je důležité dbát nejen na hydrataci, ale také na teplotu nápojů, které pijete.

Vyšší cholesterol je spojen s dlouhověkostí

V analýzách nižší cholesterol, nikoli vyšší, zvyšoval riziko předčasného úmrtí. Kornatění tepen a nemoci srdce bývají významnější u starších lidí a jejich riziko by mělo být tedy vyšší než u ...

Jíst více tuků a bílkovin, méně cukrů

Změny ve stravování na základě doporučení jíst méně tuku a více sacharidů způsobuje metabolické poruchy v populaci. Potravinářskému průmyslu přinesly velké zisky nezdravé sacharidy (těstoviny, ...

Jak zdravá jsou vaše střeva?

Nejen o svátcích, ale i během roku často sníme více cukru, pijeme více alkoholu, méně spíme a často i vynecháme cvičení. Tyto návyky ovlivňují střevní sliznici a podporují přerůstání nezdravých ...

Mražené potraviny v zimě podporují zdraví

V zimě hrozí konzumace přemrzlého ovoce. Mráz poškozuje mnoho druhů ovoce a zeleniny, kdy se ztrácí vitaminy, minerály, konzistence a chuť (např citrusy hořknou). Rychleji se kazí. Při pokojové ...
Toxický glyfosát má být podle EU bezpečný

Toxický glyfosát má být podle EU bezpečný

Podle uniklého návrhu dokumentu Evropské komise spěchá EU s povolením glyfosátu (nejznámější je přípravek Roundup), aniž chce vyčkat na závěry analýz odborných studií.
Zrušme letní čas

Zrušme letní čas

Celkově trvá organismu na jaře až 5 dnů, než se vyrovná s letním časem. Časový posun se projevuje příznaky: únava, vyčerpání, pocit nevolnosti, ospalost přes den, buzení v noci, špatná paměť a koncentrace.
Ryby – problém s kvalitou

Ryby – problém s kvalitou

Ryby jsou kvalitní potravinou dodávající bílkoviny a zdravé tuky. Ryby jsou nízkokalorické, hlavními složkami je voda (50-80%) , plnohodnotné bílkoviny (12-20%) se všemi aminokyselinami a ...
Alkohol a jeho vliv na naše střeva.

Alkohol a jeho vliv na naše střeva.

Konec roku je obdobím, kdy rádi slavíme, jíme více, pijeme více a méně spíme. Jsem zastáncem pití mírného množství alkoholu, jak dokazují studie i dlouhověcí lidé. Oslavy a rodinná setkání ale často způsobují, že pijeme více alkoholu než obvykle a nadměrný příjem alkoholu může narušit rovnováhu v mikrobiomu.
Nová analýza ve vědeckém časopise: Nežádoucí účinky mRNA vakcín a spike protein

Nová analýza ve vědeckém časopise: Nežádoucí účinky mRNA vakcín a spike protein

V mRNA vakcínách (Moderna, Pfizer) se nachází mRNA kódující protein S, která je dopravována prostřednictvím lipidových nanočástic do lidských buněk, které produkují virový protein, nebo příbuzné ...

Veganská strava je extrém (až na jednu výjimku) a proč jíst živočišné potraviny

Běžná západní strava vč. typických jídel konzumovaných u nás patří mezi nejhorší věci, které můžete udělat svému tělu, o čemž svědčí nárůst metabolických onemocnění v této zemi včetně cukrovky, obezity, autoimunitních nemocí.

Vysoké riziko myokarditidy po COVID-19 očkování mRNA vakcínami u  mužů do 30 let

Otázka renomovaných odborníků ve studii publikované v lednu 2022 zněla: Jaké je riziko myokarditidy po mRNA vakcinaci proti COVID-19?