Zdraví člověka je vedle jiných faktorů ovlivňována i stravou a způsobem života. Moderní věda o výživě nás navykla posuzovat zdravou stravu pouze dle množství vitaminů, stopových prvků, kalorií, tuků, bílkovin a sacharidů; v poslední době i podle schopnosti vázání volných radikálů.

Správné a zdravé stravování hraje rozhodnou roli pro rovnováhu ducha a těla. Tělo je hmotná struktura, ve které je možné vyvinout nejvyšší vědomí. Strava je k tomu hlavním základem: vždyť dodává tělu stavivo. Zdravé tělo v sobě může mít zdravého ducha a tím i základ pro to, aby mohl člověk trvale zažívat vyšší stavy vědomí. Nehledě na to, že strava, která zabrání tvorbě toxinů a otupení mysli, ponechá ducha bdělého, takže může jasněji transcendovat – což dále urychlí rozvoj osobnosti.

Strava podle konstituce

Různí lidé mají různou sílu trávení. Správné zdravé složení stravy a její příprava je velmi individuální: člověk se slabým trávením potřebuje obzvlášť lehce stravitelnou potravu, zatímco ten, kdo má silné zažívání, potřebuje těžké jídlo. A ještě k tomu není pro každého člověka tatáž potrava stejně vhodná. V působnosti jednotlivých potravin na různé konstituční typy jsou velké rozdíly. Jasně řečeno: všechny potraviny jsou klasifikovány s ohledem na jejich působení na tělo a ducha. Umění výběru stravy spočívá ve zvolení jídla, které přivede příslušného člověka v harmonickou rovnováhu.

Tak člověk, který je tedy velmi citlivý a snadno nervózní, potřebuje potravu, která ho „uzemní”, jako například sladké mléko, ghí nebo lehce stravitelné celozrnné produkty. Člověk s jinou konstitucí se stane touto potravou ještě flegmatičtější. Pro něho se doporučují ostře kořeněná jídla s malým množstvím tuku. Převládá-li horká energie podle východní medicíny, jsou vhodné sladké pokrmy jako ghí a mléko, zatímco kyselé ruší jeho rovnováhu.

Nejdůležitější je naslouchat osobnímu pocitu. Čím více nasloucháte jemným signálům svého těla, tím jistější budete v přístupu k sobě samotnému. Neboť každý člověk má od přírody zcela jistý pocit pro to, co mu dělá dobře a co ne.

Čím více budete zkušení ve výběru a sestavení potravin, tím přesněji budete umět přizpůsobit svou potravu osobním tělesně-duševním potřebám. Předpokladem je, aby byly postupně odstraněny staré škodlivé návyky, neboť ty mohou intuici člověka značně rušit Proto je dobré držet se několika osvědčených pravidel stravování.

Správné stravování na podporu trávení

Zásadně by měl člověk jíst jen tehdy, když má výrazný pocit hladu. To ukazuje, že je předcházející jídlo úplně stráveno. Jíme-li, aniž bychom měli hlad, je tvoří se toxiny s jejím negativním působením.

Čím klidnější a uvolněnější je člověk u jídla, tím silnější je i jeho zažívací síla, tím lépe je potrava vstřebána a o to méně se tvoří toxiny. Ale též lépe pocítí, které jídlo mu dělá dobře a kdy je dosaženo nasycení. Rozčilení, zloba, neklid a nepříjemné rozhovory u stolu dosáhnou pravého opaku, tvoří negativní molekuly a zhoršují trávení.

Chutným jídlem se „sbíhají sliny na jazyku”, vylučování slin zlepší trávení a vstřebávání potravy. Důkladným žvýkáním působí enzymy slin déle, potrava je lépe štěpena a opět lehčeji stravitelná.

Základním pravidlem je podpořit trávení. Neboť nač je člověku i ta nejzdravější strava, když nedokáže v ní obsažené výživné látky zpracovat, nebo když se u slabého trávení, místo hodnotných, posilujících substancí, tvoří toxiny? Správná výživa místo toho regeneruje všechny tělesné tkáně a podporuje duchovní vývoj a intelekt.

Emoce a trávení

Duševní uvolnění a pocit štěstí při jídle přitom hrají velmi důležitou roli. Při jednom experimentu se zvířaty zažili vědci velké překvapení; pokusní králíci z jedné skupiny po krmení škodlivou stravou neonemocněli, jako v dřívějších pokusech, vysokým krevním tlakem a s tím spojenou arterosklerózou. Byly zkoumány všechny jen pomyslitelné důvody – bez výsledku. Až se zjistilo něco překvapivého: jediný rozdíl spočíval v tom, že hlídač, který se o tuto skupinu staral, jim nejen postavil jídlo do klece, ale každé zvíře vzal na klín a během krmení hladil! Zřetelný důkaz, že duševní postoj a vnitřní dobrý pocit během jídla mohou významně zlepšit metabolizaci potravy. Další částečka puzzle která ukazuje, že duch je silnější než hmota! Na tomto základě se na důležité pravidlo jíst s radostí a chutí to, co nám osobně dobře chutná, dá hledět ve zcela novém světle!

Tato základní pravidla platí zásadně pro každý konstituční typ. Z tohoto základu se odvíjejí další doporučení, která přihlížejí k velkým rozdílům mezi jednotlivými metabolickými typy, ke klimatu a roční době, jakožto i ke stále se měnícímu stavu jedince. Nastavení režimu podle konstitučního typu provádím ve svém centru. Více zde.

df

Vyšší cholesterol je spojen s dlouhověkostí

V analýzách nižší cholesterol, nikoli vyšší, zvyšoval riziko předčasného úmrtí. Kornatění tepen a nemoci srdce bývají významnější u starších lidí a jejich riziko by mělo být tedy vyšší než u ...

Jíst více tuků a bílkovin, méně cukrů

Změny ve stravování na základě doporučení jíst méně tuku a více sacharidů způsobuje metabolické poruchy v populaci. Potravinářskému průmyslu přinesly velké zisky nezdravé sacharidy (těstoviny, ...

Jak zdravá jsou vaše střeva?

Nejen o svátcích, ale i během roku často sníme více cukru, pijeme více alkoholu, méně spíme a často i vynecháme cvičení. Tyto návyky ovlivňují střevní sliznici a podporují přerůstání nezdravých ...

Mražené potraviny v zimě podporují zdraví

V zimě hrozí konzumace přemrzlého ovoce. Mráz poškozuje mnoho druhů ovoce a zeleniny, kdy se ztrácí vitaminy, minerály, konzistence a chuť (např citrusy hořknou). Rychleji se kazí. Při pokojové ...
Toxický glyfosát má být podle EU bezpečný

Toxický glyfosát má být podle EU bezpečný

Podle uniklého návrhu dokumentu Evropské komise spěchá EU s povolením glyfosátu (nejznámější je přípravek Roundup), aniž chce vyčkat na závěry analýz odborných studií.
Zrušme letní čas

Zrušme letní čas

Celkově trvá organismu na jaře až 5 dnů, než se vyrovná s letním časem. Časový posun se projevuje příznaky: únava, vyčerpání, pocit nevolnosti, ospalost přes den, buzení v noci, špatná paměť a koncentrace.
Ryby – problém s kvalitou

Ryby – problém s kvalitou

Ryby jsou kvalitní potravinou dodávající bílkoviny a zdravé tuky. Ryby jsou nízkokalorické, hlavními složkami je voda (50-80%) , plnohodnotné bílkoviny (12-20%) se všemi aminokyselinami a ...
Alkohol a jeho vliv na naše střeva.

Alkohol a jeho vliv na naše střeva.

Konec roku je obdobím, kdy rádi slavíme, jíme více, pijeme více a méně spíme. Jsem zastáncem pití mírného množství alkoholu, jak dokazují studie i dlouhověcí lidé. Oslavy a rodinná setkání ale často způsobují, že pijeme více alkoholu než obvykle a nadměrný příjem alkoholu může narušit rovnováhu v mikrobiomu.
Nová analýza ve vědeckém časopise: Nežádoucí účinky mRNA vakcín a spike protein

Nová analýza ve vědeckém časopise: Nežádoucí účinky mRNA vakcín a spike protein

V mRNA vakcínách (Moderna, Pfizer) se nachází mRNA kódující protein S, která je dopravována prostřednictvím lipidových nanočástic do lidských buněk, které produkují virový protein, nebo příbuzné ...

Veganská strava je extrém (až na jednu výjimku) a proč jíst živočišné potraviny

Běžná západní strava vč. typických jídel konzumovaných u nás patří mezi nejhorší věci, které můžete udělat svému tělu, o čemž svědčí nárůst metabolických onemocnění v této zemi včetně cukrovky, obezity, autoimunitních nemocí.

Vysoké riziko myokarditidy po COVID-19 očkování mRNA vakcínami u  mužů do 30 let

Otázka renomovaných odborníků ve studii publikované v lednu 2022 zněla: Jaké je riziko myokarditidy po mRNA vakcinaci proti COVID-19?

Cukr přidaný i ovocný – riziko pro zdraví

Spotřeba cukru v České republice je 38 kg na osobu a rok, v USA je to dvojnásobek, až 70 kg. Tam na trhu existuje přes 600 tis. výrobků, v 80% z nich se nachází cukr! Je prokázáno, že cukr vyvolává závislost až 8x vyšší než drogy jako kokain.