Deset základních faktorů často rozhoduje o tom, zda budeme zdraví nebo nemocní.

1. Strava

Výživa hraje důležitou roli. Některé potraviny jsou vhodné a jiné méně vhodné. Suché ovoce, kyselé potraviny, syrové a studené jídlo je nevhodné v zimě a chladném počasí; pálivé, slané potraviny a horké nápoje nepříznivě ovlivňují pittu a kapha by neměla jíst smažená jídla, mléčné výrobky a studené nápoje.
Ideální jídelníček spočívá v souladu s vaší vrozenou konstitucí. Nevhodná kombinace potravin, konzervační látky, staré a ohřívané jídlo nebo jíst pozdě večer zapříčiňuje vznik nemocí. Strava má jednu velkou výhodu: jde o jeden z faktorů v našem životě nejlépe ovlivnitelný.

2. Spánek.

Průměrně člověku stačí spát 7 hodin. Spánek před půlnocí a vstávání časně ráno (nejlépe před východem slunce) podporuje zdraví.

3. Půst.

Jednodenní očistné dny se doporučují k detoxikaci organizmu od jedovatých látek, které jsou hlavní příčinou nemocí.

4. Roční období

Období váty je na podzim, za suchého, větrného počasí. Vlhká, chladná, zamračená zima patří kaphě, stejně jako časné jaro. Konec jara a horké léto odpovídá pittě. Přizpůsobení se dennímu režimu podle ročního období a konstituci pomáhá předejít zdravotním problémům. Na podzim se mají jíst teplá vařená jídla, vyhýbat se studeným syrovým jídlům a  teple se oblékat. V opačném případě dochází ke zvyšování váty a zácpě nebo bolesti zad. V létě by se mělo dávat přednost studenějším nekořeněným jídlům a nepříliš teplým nápojům, omezením pobytu na slunci a intenzivnímu cvičení. Tak se sníží pravděpodobnost výskytu průjmů, kožních vyrážek nebo zlostných nálad.

5. Cvičení

Pravidelné cvičení zdraví velmi prospívá. Zlepšuje prokrvení, posiluje činnost orgánů a životní sílu, přispívá k udržení přiměřené váhy, k relaxaci a vydatnému spánku. Podporuje činnost srdce a ledvin, trávicího sytému, zbavuje organizmus toxinů, tj. odpadních látek a Zejména aerobní cvičení vyhovují všem konstitucím. Na druhé straně přepínání a nadměrné cvičení odvodňuje organizmus, způsobuje bolesti svalů a na hrudi a může vést k artritidě nebo problémům se srdcem. Cvičení přiměřené intenzity poznáme v momentě, kdy se začneme potit na čele, pod paží a kolem páteře. V otázce konkrétního cvičení znovu jde o individuální přístup. Výborná je jóga, plavání a chůze.

6. Věk

Ájurvéda dělí lidský život z hlediska konstituce na 3 části – dětství je obdobím kapha, tělo je jemné, je v období růstu. Děti jsou více náchylné k nachlazení a zánětům. Od 17 – 50 let nastává věk pitty. Oproti dítěti u dospělých převažuje aktivita, ambice, tělo vyžaduje méně spánku. Často se objevují nemoci spojené s pittou . záněty žaludku, vředová choroba. Ve vyšším věku přecházíme do stadia vaty, s narušeným spánkem, bolestmi kloubů a zácpou a onemocněním nervového systému.

7. Emoce a mysl

Ájurvéda je holistická medicína. Tělo a mysl je nerozlučně spojeno. Onemocnění mysli ovlivňuje fyzické tělo a naopak. Každá myšlenka, vjem, pocit působí na každou buňku, tkáň, orgán našeho těla. Emoce, jako zlost, nenávist, hamižnost narušují rovnováhu tridóšy v těle a opačně, již přítomná nerovnováha se může projevit v negativních emocích.
Emoce nacházejí svůj projev v určitých orgánech: nenávist ve žlučníku, vztek v játrech, ledviny bývají místem pro strach, plíce a srdce pro smutek a zoufalství.

8. Stres

Ayurveda považuje stres za příčinu mnoha nemocí. Nesprávná životospráva, dietní chyby, nadměrné obavy a pracovní zatížení, rodinné a pracovní problémy, znečištění ovzduší a toxin v potravinách negativně působí na tělo a mysl. Stres může spustit alergii, vředovou chorobu, astma, kožní vyrážku apod.

9. Nesprávné užívání smyslů

Na léčbě působící na smysly je založena aromaterapie, léčení barvami, hudbou, bylinkami a masáže. Smysly přinášejí informace do mozku a  nadbytečné užívání smyslů způsobuje v těle nerovnováhu.
Nadměrné slunění zatěžuje hmat a vede často ke kožní rakovině, nadměrný hluk ničí sluchové buňky a zvyšováním váty se objevují příznaky jako artritida.
Zneužíváním smyslů označujeme např. namáhání očí při čtení vleže nebo při čtení malých písmenek nebo sledování filmů plných násilí, přejídání či příliš kořeněná jídla zatěžují chuťové buňky, hlasitá hudba nebo dlouhé telefonické hovory namáhají sluch.

10. Poznání sebe sama

Poznání znamená cestu ke zdraví. Na základě znalosti mé konstituce vím, jaké vybírat potraviny, jak se chovat v určitém ročním období, jak se oblékat nebo jakému sportu se mohu věnovat. Snažím se neignorovat více své pocity a myšlenky, neboť se mi snaží poskytnou mnoho užitečných informací.

Tak to je 10 faktorů, které z velké části můžeme ovlivnit a vybrat si svou cestu: ke zdraví nebo k nerovnováze a nemoci.

MUDr. David Frej

Veganská strava je extrém a proč jíst živočišné potraviny

Běžná západní strava vč. typických jídel konzumovaných u nás patří mezi nejhorší věci, které můžete udělat svému tělu, o čemž svědčí nárůst metabolických onemocnění v této zemi včetně cukrovky, obezity, autoimunitních nemocí.

Vysoké riziko myokarditidy po COVID-19 očkování mRNA vakcínami u  mužů do 30 let

Otázka renomovaných odborníků ve studii publikované v lednu 2022 zněla: Jaké je riziko myokarditidy po mRNA vakcinaci proti COVID-19?

Cukr přidaný i ovocný – riziko pro zdraví

Spotřeba cukru v České republice je 38 kg na osobu a rok, v USA je to dvojnásobek, až 70 kg. Tam na trhu existuje přes 600 tis. výrobků, v 80% z nich se nachází cukr! Je prokázáno, že cukr vyvolává závislost až 8x vyšší než drogy jako kokain.

Chronický zánět a nemoci

Zánět je typická fyziologická reakce na infekce a poranění, kdy imunita zabíjí mikrobi, obnovuje zdravou tkáň a nastoluje homeostázu. Akutní zánětlivá reakce je časově ohraničená a vede k uzdravení. Imunoregulační cytokiny jako IL-10 a TGF-beta zastavují zánětlivou kaskádu a aktivují regulační buňky.

Nové studie: Infekčnost očkovaných a zánět srdce a cév po očkování mladých lidí

Nové studie ukazují, že virová nálož očkovaných je stejná jako neočkovaných, jiné dvě studie ukazují na riziko infaktu a zánětu srdce po očkování mladých lidí.

Vitamin D významně snižuje úmrtnost a zánětlivou reakci u pacientů s COVID-19.

Nová studie ukazuje, že vitamin D hypoteticky snižuje riziko úmrtí na COVID-19 téměř k nule!! Podle autorů analýzy by se k dosažení žádoucí hladiny vitaminu D3 a užívání dostatečně vysokých ...

SARS-CoV-2 spike protein (COVID-19 i ve vakcínách) blokuje opravu poškozené DNA v buňkách

V nové studii, která ale neproběhla na živém organismu, ale in vitro, na buněčných kulturách, se ukazuje, že SARS-CoV-2 spike protein (základ vakcín proti COVID-19) výrazně blokuje obnovu poškozené DNA, nutnou pro získanou imunitu.

Doplňky stravy pro imunitu

Pestrá strava je základem, jak získat různé mikronutrienty, ale byliny jsou dalším nástrojem pro naši imunitu. Nejsou nutné, pokud žijeme relativně zdravě, ale výrazně nám pomáhají. Podle současných doporučení je základem nutričně bohatá strava, ale v případě větší fyzické zátěže, stresu, epidemie a prevence patří doplňky a byliny k praktickým prostředkům, jak podpořit imunitu.
Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Obilniny jsou semena z trávy Poaceae. Kromě toho existují pseudoobilniny, jako pohanka, quinoa, amarant a chia. Některé studie se snaží vzbudit dojem, že obilovny jsou nezbytnou součástí vyvážené stravy.
Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown je panické opatření, a historie ukáže, že lockdown je fatálním selháním a omylem v opatřeních proti Covidu i jiným virovým pandemiím. Důsledky lockdownu jsou závažnější než samotný COVID-19. Prof. Woolhouse.

Prodělání nemoci poskytuje lepší imunitu než očkování

O tom, že kolektivní imunita a prodělání nemoci poskytuje větší ochranu než očkování, a riziku očkování mladých lidí a dětí.
Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Klinické studie a vědecký výzkum prokazuje, že pro zdraví je zásadní vyvážený poměr mezi omega-6 a omega-3 tuky. Jak zmiňuji v mnoha článcích a knihách, výrazný nepoměr mezi omega-3 a omega-6 podporuje zánět.