Letní období přináší dlouhé, sluneční dny, ale také rizika některých zdravotních komplikací. V letním, horkém počasí se zvyšují nemoci související s horkou energií- migrény, záněty, pálení žáhy, průjmy, vysoký krevní tlak, nemoci srdce. Nejvíce v ohrožení jsou srdce, oči, pokožka, dýchací systém a imunita. Problémy způsobuje klimatizace a dehydratace.

Zdravotní obtíže a jak jim čelit

Nemoci srdce a vysoký tlak

Srdečně-cévní nemoci jsou nebezpečné, protože s horkem se rozšiřují cévy odvádějící přebytečné teplo z těla, což kompenzuje srdce zvýšeným objemem přečerpané krve silou stahu a zrychlenou frekvencí. U lidí umí srdce kompenzovat odvádění horkosti jen zrychleným tepem, s nemocným srdcem hrozí tak vyčerpání a nedokrvení srdečního svalu a infarkt, stejně tak dušnost z hromadění krve v plicích. U vysokého krevního tlaku se zvyšuje riziko krvácení do mozku nebo selhání srdce.

Oči

Záněty spojivek, slzení nebo pálení oči vzniká při přechodu ze světla do tmavší místnosti nebo zvýšeném množství světla při odrazu od vody. Doporučení: sluneční brýle s uv filtrem 400. Posílení očí konzumací luteinu a zeaxantinu v listové zelenině, žloutcích, brokolici, kukuřici, hrášku, tuřínu, cuketě.

Kožní nemoci

Na sluníčku dochází ke vzniku popáleni od sluníčka nebo sluneční alergie. Často dochází také k oparům. Doporučení: před opalováním vynechejte kosmetiku a parfémy. Jezte dostatek beta-karotenu nikoli v tabletách, ale ve stravě (sladké brambory, dýně, mrkev, špenát) a zinku (pšeničné klíčky, bio arašídy, lískové ořechy, zázvor, hořčice, slunečnicová, dýňová, sezamová a lněná semínka). Nechoďte na slunce mezi 11 až 15 hodinou. 30 minut před opalováním používejte krémy se silným UV filtrem.

Pozor na klimatizaci

Klimatizaci, rep. její nevhodné požívání přináší často s sebou oslabení imunitního systému. Letní angíny, chřipky a nachlazení souvisí se střídáním tepla venku a zimy v klimatizované místnosti nebo autě. Oslabený imunitní systém je příčinou i zánětů středního ucha, kašel, bolestí v krku. Suchý vzduch vysušuje a dráždí sliznice, čímž vzniká vhodné prostředí pro virové nákazy. Při oslabené imunitě se mohou nabalit bakteriální infekce.

Syndrom nemoci z budov je nové onemocnění. Dle studií se objevuje šest hlavních příznaků následkem klimatizace v budovách – nemoci nosu, očí, sliznic, apatie, suchá pokožka a bolesti hlavy. Doporučení: nevytavujte se většímu rozdílu teplot než 7 stupňů. V autě klimatizaci zapínejte 10 minut po nástupu do auta, vypínejte stejnou dobu před vystoupením z auta.

Dehydratace

Dehydratace při špatném pitném režimu může dána též ztrátou tekutin a minerálů, zejména sodíku a draslíku, větším pocením a dlouhodobějším pobytem na slunci. K příznakům dehydratace patří tmaví moč, suchost v ústech, únava a malátnost, bolesti a točení hlavy. Někdy se objevuje výrazná žízeň, ale není to pravidlem. V létě pijeme více – hlavně vodu, abychom se vyhnuli dehydrataci.

Nejvhodnější je voda, nejlépe o pokojové teplotě. Lze pít balenou nesycenou, často je ale voda z kohoutku, pokud ji přefiltrujeme případně převaříme, zdravější. Východní medicína ale doporučuje v létě teplé nápoje jako teplý čaj, protože velmi vhodně snižuje vnitřní horkost. Čaj mátový, heřmánkový nebo fenyklový snižují také vnitřní teplotu. Z alkoholu si lze v teplých dnech dát v malé míře pivo, lépe nepříliš chlazené.

Připravte si osvěžující a zdravý džus, který se hodí na letní dny. Džus z granátového jablka, brusinkového džusu nebo kokosu rozmíchejte s vodou v poměru 100ml džusu na 1 litr vody. Vyhněte se časté konzumaci kofeinu v zeleném a černém čaji, kávě, a horké čokoládě.

df

Ryby – problém s kvalitou

Ryby – problém s kvalitou

Ryby jsou kvalitní potravinou dodávající bílkoviny a zdravé tuky. Ryby jsou nízkokalorické, hlavními složkami je voda (50-80%) , plnohodnotné bílkoviny (12-20%) se všemi aminokyselinami a ...
Alkohol a jeho vliv na naše střeva.

Alkohol a jeho vliv na naše střeva.

Konec roku je obdobím, kdy rádi slavíme, jíme více, pijeme více a méně spíme. Jsem zastáncem pití mírného množství alkoholu, jak dokazují studie i dlouhověcí lidé. Oslavy a rodinná setkání ale často způsobují, že pijeme více alkoholu než obvykle a nadměrný příjem alkoholu může narušit rovnováhu v mikrobiomu.
Nová analýza ve vědeckém časopise: Nežádoucí účinky mRNA vakcín a spike protein

Nová analýza ve vědeckém časopise: Nežádoucí účinky mRNA vakcín a spike protein

V mRNA vakcínách (Moderna, Pfizer) se nachází mRNA kódující protein S, která je dopravována prostřednictvím lipidových nanočástic do lidských buněk, které produkují virový protein, nebo příbuzné ...

Veganská strava je extrém (až na jednu výjimku) a proč jíst živočišné potraviny

Běžná západní strava vč. typických jídel konzumovaných u nás patří mezi nejhorší věci, které můžete udělat svému tělu, o čemž svědčí nárůst metabolických onemocnění v této zemi včetně cukrovky, obezity, autoimunitních nemocí.

Vysoké riziko myokarditidy po COVID-19 očkování mRNA vakcínami u  mužů do 30 let

Otázka renomovaných odborníků ve studii publikované v lednu 2022 zněla: Jaké je riziko myokarditidy po mRNA vakcinaci proti COVID-19?

Cukr přidaný i ovocný – riziko pro zdraví

Spotřeba cukru v České republice je 38 kg na osobu a rok, v USA je to dvojnásobek, až 70 kg. Tam na trhu existuje přes 600 tis. výrobků, v 80% z nich se nachází cukr! Je prokázáno, že cukr vyvolává závislost až 8x vyšší než drogy jako kokain.

Chronický zánět a nemoci

Zánět je typická fyziologická reakce na infekce a poranění, kdy imunita zabíjí mikrobi, obnovuje zdravou tkáň a nastoluje homeostázu. Akutní zánětlivá reakce je časově ohraničená a vede k uzdravení. Imunoregulační cytokiny jako IL-10 a TGF-beta zastavují zánětlivou kaskádu a aktivují regulační buňky.

Nové studie: Infekčnost očkovaných a zánět srdce a cév po očkování mladých lidí

Nové studie ukazují, že virová nálož očkovaných je stejná jako neočkovaných, jiné dvě studie ukazují na riziko infaktu a zánětu srdce po očkování mladých lidí.

Vitamin D významně snižuje úmrtnost a zánětlivou reakci u pacientů s COVID-19.

Nová studie ukazuje, že vitamin D hypoteticky snižuje riziko úmrtí na COVID-19 téměř k nule!! Podle autorů analýzy by se k dosažení žádoucí hladiny vitaminu D3 a užívání dostatečně vysokých ...

SARS-CoV-2 spike protein (COVID-19 i ve vakcínách) blokuje opravu poškozené DNA v buňkách

V nové studii, která ale neproběhla na živém organismu, ale in vitro, na buněčných kulturách, se ukazuje, že SARS-CoV-2 spike protein (základ vakcín proti COVID-19) výrazně blokuje obnovu poškozené DNA, nutnou pro získanou imunitu.

Doplňky stravy pro imunitu

Pestrá strava je základem, jak získat různé mikronutrienty, ale byliny jsou dalším nástrojem pro naši imunitu. Nejsou nutné, pokud žijeme relativně zdravě, ale výrazně nám pomáhají. Podle současných doporučení je základem nutričně bohatá strava, ale v případě větší fyzické zátěže, stresu, epidemie a prevence patří doplňky a byliny k praktickým prostředkům, jak podpořit imunitu.
Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Obilniny jsou semena z trávy Poaceae. Kromě toho existují pseudoobilniny, jako pohanka, quinoa, amarant a chia. Některé studie se snaží vzbudit dojem, že obilovny jsou nezbytnou součástí vyvážené stravy.