Výskyt demence stoupá, stejně tak se lidem zhoršuje paměť, a je prokázáno, že strava a životospráva mají významný vliv na mozek a IQ.

Potraviny pro mozek

Potraviny škodlivé a způsobující zánět poškozují i mozek. Přenos nervových vzruchů (ovlivňujících učení a paměť) mezi mozkovými buňkami narušují ztužené tuky, velký přísun omega-6 tuků, smažené pokrmy, fast-food, pšenice, mléčné výrobky a kofein. Výrazně mozkovou činnost posilují omega-3 tuky (ryby, ořechy, semínka, konopný či lněný olej). Tyto zdravé tuky brání nejen demenci, ale též depresím.

Ovoce
Bobulovité ovoce
Z ovoce je nejzdravější bobulovité ovoce nejen pro svůj silný antioxidační účinek. Akai, které obsahuje kromě vitaminů a antioxidantů jiných bobulí též omega-3 mastné kyseliny. Řadí se k potravinám s nejvyšším množstvím antioxidantů. Pozor, nejedná se o pilulky, ale čerstvé nebo mražené ovoce. Borůvky se nazývají potravinou pro mozek, a patří k našim osvědčeným zdrojům vitaminů.

Jablka obsahují rostlinný antioxidant flavonoid kvercetin, který udržuje zdravé duševní pochody tím, že ochraňuje mozkové buňky. Pro dostatečný příjem této přírodní substance konzumujte jablka i se slupkou. Kdo má alergii na syrová jablka, může si je se skořicí podusit.

U šťávy z hroznového vína vědci dokazují, že ty samé polyfenoly obsažené v červeném víně a šťávě z hroznového vína mohou podporovat zdravé srdce, ale rovněž mohou pomáhat při udržení zdravé mysli.

Divoký losos
Divoký losos se řadí k nejzdravějším potravinám vůbec, pokud si nekupujete uzeného lososa v supermaketu. Ten do našeho seznamu nepatří, stejně tak jiné druhy chovaných a obarvených lososů bez zdraví prospěšných látek. V našich obchodech lze koupit divokého aljašského lososa, který je bohatým zdrojem omega-3 mastných kyselin (DHA a EPA), které mají pozitivní vliv na mozek. Divoký losos obsahuje jen minimální množství rtuti. Vybírejte proto pečlivě podle obalu.

Špenát
Tato listová zelenina je plná živin, které vás mohou ochránit před demencí. Jsou to především kyselina listová, vitamín E a vitamín K. Jen půl šálku vařeného špenátu obsahuje třetinu doporučené denní dávky kyseliny listové a pětkrát vyšší množství vitamínu K, než denně potřebujete.Vitamíny E a K jsou rozpustné v tucích, proto si špenát nezapomeňte pokapat třeba olivovým olejem.

Extra panenský olivový olej
ADDL jsou neurotoxiny, neboli mozkové jedy, které se podílejí na ztrátě paměti a přispívají ke vzniku Alzheimerovy choroby. Tyto molekuly ničí neurony v hipokampu (paměťové centrum mozku) a člověku pak přestává sloužit paměť. Podle jedné studie může extra panenský olivový olej bojovat proti ADDL. Tento olej obsahuje přirozeně se vyskytující složku zvanou oleocanthal, která by v budoucnu mohla být používána v lécích proti Alzheimerově chorobě. Prvotřídní bio olivový olej koupíte zde.

Kakao a čokoláda
Pozor, nepražené syrové bio kakao (jedna z nejdéle známých potravin) bez průmyslové úpravy (např. bio kakaový prášek) posiluje paměť a myšlení vzhledem k obsahu teobrominu, antioxidantů, flavonoidů, katechinů a dalších látek na mozek. Čokoláda, kde se kakao nachází, se považuje za nejvíce zdravě stimulující potravinu pro bystrou mysl. Mluvíme ale o kvalitních čokoládách s vysokým obsahem přírodního kakaa, nikoli o sladkostech s nízkým obsahem průmyslového kakaa a bílého cukru. Vybírejte proto kakao organické, minimálně upravované nebo bio sladkosti s vysokým obsahem kakaa (nejméně 75% lépe 85% a více). Kakao lze zamíchat do kvalitního bio kravského, kozího, sojového nebo rýžového mléka se skořicí a případně špetkou kajenského pepře. Jedná se o ranní nápoj podporující mozek (teobromin v kakau) s proteinem (sojové mléko), skořicí (na mozek a stabilní krevní cukr) a kajenským pepřem na mozek a trávení. Kakao zahřívá, má zemitou chuť, ale nezpůsobuje nežádoucí stimulaci jako například káva.

Káva

Kávová zrna stejně jako čokoláda a kakao obsahuje antioxidanty, aminokyseliny, vitaminy a minerály. Obsahuje též kofein. Názory na kávu se různí, někteří vyzdvihují pozitivní účinek na mozek a snížení rizika demence a zdůrazňují antioxidanty. Jiní varují před jejím překyselujícícm účinkem a negativními účinky kofeinu. Můj názor je, že kvalitní káva (espresso) po obědě prospívá trávení a jedná se o jedinou vhodnou dobu, kdy pít kávu. Mluvíme ale o kvalitní kávě, nikoli levných drzzích se šlehačkou nebo mlékem.

Koření
Skořice: Beta-amyloidové plaky, někdy také nazývané senilní plaky, jsou jedním z hlavních znaků Alzheimerovy nemoci. Dalším znakem jsou neurofibrilární klubka obsahující hyperfosforylový protein tau. Dosud probíhající výzkum z Kalifornské univerzity v Santa Barbaře zatím odhalil, že dvě složky ve skořici – proantocyanidin a cinnamaldehyd – mohou zničit tyto nebezpečné tau proteiny. I když výzkum ještě není dokončen, určitě nemůže být na škodu posypat si skořicí, která je rovněž významným antioxidantem, ovoce nebo ovesnou kaši.

Kurkuma: Kurkuma je koření s vysokým obsahem antioxidantů. Zajímavé je, že Indie má nejnižším výskyt Alzheimerovy demence na světě. Kurkuma obsahuje látku kurkumin, který dokáže zabránit vzniku Alzheimerovy choroby.

2. Pohyb

Pohyb a cvičení posiluje paměť, zlepšuje myšlení a snižuje riziko demence. Mozek pro svou činnost vyžaduje kyslík. V průměru pro posílení mozku stačí 30 minut 4xtýdně. Při cvičení a pohybu se vylučuje látka zvaná růstový hormon, který mozkové buňky posiluje a ozdravuje. Nestačí je aerobní cvičení, ale také protahovací cviky, které snižuje stres.

3. Duševní trénink a paměť

Myšlení a paměťové schopnosti probíhají lépe při mentálním tréninku, tak jako se tělesné funkce zlepšují při pravidelném fyzickém cvičení. Duševní trénink není ničím převratný, přesto je velmi prospěšný. Trénink mozku jeho hmotu zvětšuje, a výsledky ukazují na zpomalení stárnutí mozku. Navzdory daným důkazům mnoho z nás stále věří, že naše mozková kapacita je vrozená. Nervové buňky jsou určeny k přijímání signálů v každém věku. V aktivně pracujícím mozku buňky pouze neodumírají; naopak vznikají nové. Trénujte mozek. Vhodné je luštit křížovky, sudoku, soupeřit doma s účastníky televizních soutěží, hrát puzzle, scrabble, slovní hry a naučit se tance.

Paměť. Snažte se udržovat paměť aktivní, a vybavovat si informace. Věřte, že paměť se s věkem nemusí zhoršovat. Pokud víte, že si danou informaci chcete zapamatovat a později si ji vybavit, snáze se daná věc ukládá do paměti.

4. Odpočinek a spánek

Ve spánku se analyzují události během dne a regeneruje se dlouhodobá paměť. Paměť se nejlépe obnovuje ve spánku, pokud spíme dostatečně dlouho. Současná populace trpí nedostatkem spánku, uvádí se, že v dnešní době spí většina lidí o 2 hodiny méně než před 100 lety. Paměť a mozek regeneruje krátký odpolední spánek, asi 20 minut.

David Frej

Zrušme letní čas

Zrušme letní čas

Celkově trvá organismu na jaře až 5 dnů, než se vyrovná s letním časem. Časový posun se projevuje příznaky: únava, vyčerpání, pocit nevolnosti, ospalost přes den, buzení v noci, špatná paměť a koncentrace.
Ryby – problém s kvalitou

Ryby – problém s kvalitou

Ryby jsou kvalitní potravinou dodávající bílkoviny a zdravé tuky. Ryby jsou nízkokalorické, hlavními složkami je voda (50-80%) , plnohodnotné bílkoviny (12-20%) se všemi aminokyselinami a ...
Alkohol a jeho vliv na naše střeva.

Alkohol a jeho vliv na naše střeva.

Konec roku je obdobím, kdy rádi slavíme, jíme více, pijeme více a méně spíme. Jsem zastáncem pití mírného množství alkoholu, jak dokazují studie i dlouhověcí lidé. Oslavy a rodinná setkání ale často způsobují, že pijeme více alkoholu než obvykle a nadměrný příjem alkoholu může narušit rovnováhu v mikrobiomu.
Nová analýza ve vědeckém časopise: Nežádoucí účinky mRNA vakcín a spike protein

Nová analýza ve vědeckém časopise: Nežádoucí účinky mRNA vakcín a spike protein

V mRNA vakcínách (Moderna, Pfizer) se nachází mRNA kódující protein S, která je dopravována prostřednictvím lipidových nanočástic do lidských buněk, které produkují virový protein, nebo příbuzné ...

Veganská strava je extrém (až na jednu výjimku) a proč jíst živočišné potraviny

Běžná západní strava vč. typických jídel konzumovaných u nás patří mezi nejhorší věci, které můžete udělat svému tělu, o čemž svědčí nárůst metabolických onemocnění v této zemi včetně cukrovky, obezity, autoimunitních nemocí.

Vysoké riziko myokarditidy po COVID-19 očkování mRNA vakcínami u  mužů do 30 let

Otázka renomovaných odborníků ve studii publikované v lednu 2022 zněla: Jaké je riziko myokarditidy po mRNA vakcinaci proti COVID-19?

Cukr přidaný i ovocný – riziko pro zdraví

Spotřeba cukru v České republice je 38 kg na osobu a rok, v USA je to dvojnásobek, až 70 kg. Tam na trhu existuje přes 600 tis. výrobků, v 80% z nich se nachází cukr! Je prokázáno, že cukr vyvolává závislost až 8x vyšší než drogy jako kokain.

Chronický zánět a nemoci

Zánět je typická fyziologická reakce na infekce a poranění, kdy imunita zabíjí mikrobi, obnovuje zdravou tkáň a nastoluje homeostázu. Akutní zánětlivá reakce je časově ohraničená a vede k uzdravení. Imunoregulační cytokiny jako IL-10 a TGF-beta zastavují zánětlivou kaskádu a aktivují regulační buňky.

Nové studie: Infekčnost očkovaných a zánět srdce a cév po očkování mladých lidí

Nové studie ukazují, že virová nálož očkovaných je stejná jako neočkovaných, jiné dvě studie ukazují na riziko infaktu a zánětu srdce po očkování mladých lidí.

Vitamin D významně snižuje úmrtnost a zánětlivou reakci u pacientů s COVID-19.

Nová studie ukazuje, že vitamin D hypoteticky snižuje riziko úmrtí na COVID-19 téměř k nule!! Podle autorů analýzy by se k dosažení žádoucí hladiny vitaminu D3 a užívání dostatečně vysokých ...

SARS-CoV-2 spike protein (COVID-19 i ve vakcínách) blokuje opravu poškozené DNA v buňkách

V nové studii, která ale neproběhla na živém organismu, ale in vitro, na buněčných kulturách, se ukazuje, že SARS-CoV-2 spike protein (základ vakcín proti COVID-19) výrazně blokuje obnovu poškozené DNA, nutnou pro získanou imunitu.

Doplňky stravy pro imunitu

Pestrá strava je základem, jak získat různé mikronutrienty, ale byliny jsou dalším nástrojem pro naši imunitu. Nejsou nutné, pokud žijeme relativně zdravě, ale výrazně nám pomáhají. Podle současných doporučení je základem nutričně bohatá strava, ale v případě větší fyzické zátěže, stresu, epidemie a prevence patří doplňky a byliny k praktickým prostředkům, jak podpořit imunitu.