Výskyt demence stoupá, stejně tak se lidem zhoršuje paměť, a je prokázáno, že strava a životospráva mají významný vliv na mozek a IQ.

Potraviny pro mozek

Potraviny škodlivé a způsobující zánět poškozují i mozek. Přenos nervových vzruchů (ovlivňujících učení a paměť) mezi mozkovými buňkami narušují ztužené tuky, velký přísun omega-6 tuků, smažené pokrmy, fast-food, pšenice. Výrazně mozkovou činnost posilují omega-3 tuky (ryby, řasy). Tyto zdravé tuky brání nejen demenci, ale též depresím.

Ovoce
Bobulovité ovoce
Z ovoce je nejzdravější bobulovité ovoce nejen pro svůj silný antioxidační účinek. Akai, které obsahuje kromě vitaminů a antioxidantů jiných bobulí též omega-3 mastné kyseliny. Řadí se k potravinám s nejvyšším množstvím antioxidantů. Pozor, nejedná se o pilulky, ale čerstvé nebo mražené ovoce. Borůvky se nazývají potravinou pro mozek, a patří k našim osvědčeným zdrojům vitaminů.

Divoký losos a sardinky
Divoký losos a sardinky se řadí k nejzdravějším potravinám vůbec, pokud si nekupujete uzeného lososa v supermaketu. Ten do našeho seznamu nepatří, stejně tak jiné druhy chovaných a obarvených lososů bez zdraví prospěšných látek. V našich obchodech lze koupit divokého aljašského lososa, který je bohatým zdrojem omega-3 mastných kyselin (DHA a EPA), které mají pozitivní vliv na mozek. Divoký losos obsahuje jen minimální množství rtuti. Vybírejte proto pečlivě podle obalu. u sardinek kupujte sardinky ve vlastní šťávě.

Extra panenský olivový olej
ADDL jsou neurotoxiny, neboli mozkové jedy, které se podílejí na ztrátě paměti a přispívají ke vzniku Alzheimerovy choroby. Tyto molekuly ničí neurony v hipokampu (paměťové centrum mozku) a člověku pak přestává sloužit paměť. Podle jedné studie může extra panenský olivový olej bojovat proti ADDL. Tento olej obsahuje přirozeně se vyskytující složku zvanou oleocanthal, která by v budoucnu mohla být používána v lécích proti Alzheimerově chorobě. Prvotřídní bio olivový olej koupíte zde.

Kakao a čokoláda
Pozor, nepražené syrové bio kakao (jedna z nejdéle známých potravin) bez průmyslové úpravy (např. bio kakaový prášek) posiluje paměť a myšlení vzhledem k obsahu teobrominu, antioxidantů, flavonoidů, katechinů a dalších látek na mozek. Čokoláda, kde se kakao nachází, se považuje za nejvíce zdravě stimulující potravinu pro bystrou mysl. Mluvíme ale o kvalitních čokoládách s vysokým obsahem přírodního kakaa, nikoli o sladkostech s nízkým obsahem průmyslového kakaa a bílého cukru. Vybírejte proto kakao organické, minimálně upravované nebo bio sladkosti s vysokým obsahem kakaa (nejméně 75% lépe 85% a více). Kakao lze zamíchat do kvalitního bio kravského, kozího, sojového nebo rýžového mléka se skořicí a případně špetkou kajenského pepře. Jedná se o ranní nápoj podporující mozek (teobromin v kakau) s proteinem (sojové mléko), skořicí (na mozek a stabilní krevní cukr) a kajenským pepřem na mozek a trávení. Kakao zahřívá, má zemitou chuť, ale nezpůsobuje nežádoucí stimulaci jako například káva.

Káva

Kávová zrna stejně jako čokoláda a kakao obsahuje antioxidanty, aminokyseliny, vitaminy a minerály. Obsahuje též kofein. Názory na kávu se různí, někteří vyzdvihují pozitivní účinek na mozek a snížení rizika demence a zdůrazňují antioxidanty. Jiní varují před jejím překyselujícícm účinkem a negativními účinky kofeinu. Můj názor je, že kvalitní káva (espresso) po obědě prospívá trávení a jedná se o jedinou vhodnou dobu, kdy pít kávu. Mluvíme ale o kvalitní kávě, nikoli levných drzzích se šlehačkou nebo mlékem.

Koření
Skořice: Beta-amyloidové plaky, někdy také nazývané senilní plaky, jsou jedním z hlavních znaků Alzheimerovy nemoci. Dalším znakem jsou neurofibrilární klubka obsahující hyperfosforylový protein tau. Dosud probíhající výzkum z Kalifornské univerzity v Santa Barbaře zatím odhalil, že dvě složky ve skořici – proantocyanidin a cinnamaldehyd – mohou zničit tyto nebezpečné tau proteiny. I když výzkum ještě není dokončen, určitě nemůže být na škodu posypat si skořicí, která je rovněž významným antioxidantem, ovoce nebo ovesnou kaši.

Kurkuma: Kurkuma je koření s vysokým obsahem antioxidantů. Zajímavé je, že Indie má nejnižším výskyt Alzheimerovy demence na světě. Kurkuma obsahuje látku kurkumin, který dokáže zabránit vzniku Alzheimerovy choroby.

2. Pohyb

Pohyb a cvičení posiluje paměť, zlepšuje myšlení a snižuje riziko demence. Mozek pro svou činnost vyžaduje kyslík. V průměru pro posílení mozku stačí 30 minut 4xtýdně. Při cvičení a pohybu se vylučuje látka zvaná růstový hormon, který mozkové buňky posiluje a ozdravuje. Nestačí je aerobní cvičení, ale také protahovací cviky, které snižuje stres.

3. Duševní trénink a paměť

Myšlení a paměťové schopnosti probíhají lépe při mentálním tréninku, tak jako se tělesné funkce zlepšují při pravidelném fyzickém cvičení. Duševní trénink není ničím převratný, přesto je velmi prospěšný. Trénink mozku jeho hmotu zvětšuje, a výsledky ukazují na zpomalení stárnutí mozku. Navzdory daným důkazům mnoho z nás stále věří, že naše mozková kapacita je vrozená. Nervové buňky jsou určeny k přijímání signálů v každém věku. V aktivně pracujícím mozku buňky pouze neodumírají; naopak vznikají nové. Trénujte mozek. Vhodné je luštit křížovky, sudoku, soupeřit doma s účastníky televizních soutěží, hrát puzzle, scrabble, slovní hry a naučit se tance.

Paměť. Snažte se udržovat paměť aktivní, a vybavovat si informace. Věřte, že paměť se s věkem nemusí zhoršovat. Pokud víte, že si danou informaci chcete zapamatovat a později si ji vybavit, snáze se daná věc ukládá do paměti.

4. Odpočinek a spánek

Ve spánku se analyzují události během dne a regeneruje se dlouhodobá paměť. Paměť se nejlépe obnovuje ve spánku, pokud spíme dostatečně dlouho. Současná populace trpí nedostatkem spánku, uvádí se, že v dnešní době spí většina lidí o 2 hodiny méně než před 100 lety. Paměť a mozek regeneruje krátký odpolední spánek, asi 20 minut.

David Frej

Co pít v horku? Vhodné nápoje pro horké letní dny

Co pít v horku? Vhodné nápoje pro horké letní dny

V letních měsících, zvláště při vysokých teplotách, je důležité dbát nejen na hydrataci, ale také na teplotu nápojů, které pijete.

Vyšší cholesterol je spojen s dlouhověkostí

V analýzách nižší cholesterol, nikoli vyšší, zvyšoval riziko předčasného úmrtí. Kornatění tepen a nemoci srdce bývají významnější u starších lidí a jejich riziko by mělo být tedy vyšší než u ...

Jíst více tuků a bílkovin, méně cukrů

Změny ve stravování na základě doporučení jíst méně tuku a více sacharidů způsobuje metabolické poruchy v populaci. Potravinářskému průmyslu přinesly velké zisky nezdravé sacharidy (těstoviny, ...

Jak zdravá jsou vaše střeva?

Nejen o svátcích, ale i během roku často sníme více cukru, pijeme více alkoholu, méně spíme a často i vynecháme cvičení. Tyto návyky ovlivňují střevní sliznici a podporují přerůstání nezdravých ...

Mražené potraviny v zimě podporují zdraví

V zimě hrozí konzumace přemrzlého ovoce. Mráz poškozuje mnoho druhů ovoce a zeleniny, kdy se ztrácí vitaminy, minerály, konzistence a chuť (např citrusy hořknou). Rychleji se kazí. Při pokojové ...
Toxický glyfosát má být podle EU bezpečný

Toxický glyfosát má být podle EU bezpečný

Podle uniklého návrhu dokumentu Evropské komise spěchá EU s povolením glyfosátu (nejznámější je přípravek Roundup), aniž chce vyčkat na závěry analýz odborných studií.
Zrušme letní čas

Zrušme letní čas

Celkově trvá organismu na jaře až 5 dnů, než se vyrovná s letním časem. Časový posun se projevuje příznaky: únava, vyčerpání, pocit nevolnosti, ospalost přes den, buzení v noci, špatná paměť a koncentrace.
Ryby – problém s kvalitou

Ryby – problém s kvalitou

Ryby jsou kvalitní potravinou dodávající bílkoviny a zdravé tuky. Ryby jsou nízkokalorické, hlavními složkami je voda (50-80%) , plnohodnotné bílkoviny (12-20%) se všemi aminokyselinami a ...
Alkohol a jeho vliv na naše střeva.

Alkohol a jeho vliv na naše střeva.

Konec roku je obdobím, kdy rádi slavíme, jíme více, pijeme více a méně spíme. Jsem zastáncem pití mírného množství alkoholu, jak dokazují studie i dlouhověcí lidé. Oslavy a rodinná setkání ale často způsobují, že pijeme více alkoholu než obvykle a nadměrný příjem alkoholu může narušit rovnováhu v mikrobiomu.
Nová analýza ve vědeckém časopise: Nežádoucí účinky mRNA vakcín a spike protein

Nová analýza ve vědeckém časopise: Nežádoucí účinky mRNA vakcín a spike protein

V mRNA vakcínách (Moderna, Pfizer) se nachází mRNA kódující protein S, která je dopravována prostřednictvím lipidových nanočástic do lidských buněk, které produkují virový protein, nebo příbuzné ...

Veganská strava je extrém (až na jednu výjimku) a proč jíst živočišné potraviny

Běžná západní strava vč. typických jídel konzumovaných u nás patří mezi nejhorší věci, které můžete udělat svému tělu, o čemž svědčí nárůst metabolických onemocnění v této zemi včetně cukrovky, obezity, autoimunitních nemocí.

Vysoké riziko myokarditidy po COVID-19 očkování mRNA vakcínami u  mužů do 30 let

Otázka renomovaných odborníků ve studii publikované v lednu 2022 zněla: Jaké je riziko myokarditidy po mRNA vakcinaci proti COVID-19?