Spánek tvoří v Ájurvédě další z pilířů zdraví. Spánek je nutným předpokladem toho, abychom neonemocněli a netrpěli únavou. Ve spánku, který je jistou formou meditace, obnovujeme svou životní sílu a „strávení“ denních zážitků. Spánek je proto potřebný pro regeneraci mysli, neboť tělo načerpává sílu i z hluboké meditace. Ženy jsou vzhledem k hormonálním projevům o 30% náchylnější k poruchám spánku než muži.

Sny ve spánku

Sny bývají mentální očistou po celém dni, kdy se mysl může věnovat tomu, na co nemá přes den čas. Sny se vyskytují ve ¼ spánku, a jsou součástí hlubokého spánku. Sny bývají reakcí na denní události nebo vyjádřením nenaplněných tužeb, může jít o symboly individuální nebo obecné. Sny mohou předpovídat nemoci, které ještě nenastaly, a může nastat kritická fáze nemoci – smrt. Děti mají sny častěji než dospělí a plod v děloze prosní celou dobu, neboť se tak podle karmických zákonů připravuje po převtělení na nový život. Obecně platí, že sny sní většina lidí, kteří si je ale ráno nepamatují.

Kdy a jak dlouho máme spát

Množství potřebného spánku je pro každého zcela rozdílné. Věk ovlivňuje kvalitu a potřebu spánku. Snižuje se množství hlubokého spánku s věkem, ve stáří se vyskytuje asi jen 30 minut hlubokého spánku, naopak kojenci spí 18 hodin, kdy z bdělého stavu upadají přímo do spánku. Podle čínské medicíny lze doporučit spánek např. podle typu jin a jang: jang má spát méně, naopak jin více. Děti potřebují spát více než 10 hodin, zatímco dospělí jen 6-7 hodin, pokud jsou v rovnováze. Nad tuto dobu již spíme jen lehkým spánkem, který není nutný. Lze říci, že mnoho nebo málo spánku je nezdravé. Nadbytečný spánek a spaní přes den (pokud nejste vyčerpáni po nemoci nebo v horkém počasí) zvyšuje těžkou energii a blokuje kanály, kterými proudí prána (životní síla). Výjimku tvoři deseti až patnáctiminutový odpočinek po obědě, zejména levém boku, což usnadňuje zažívání. Naopak méně spánku vyvolává stres.
Uléhat bychom měli do 22,00 hodiny, probouzet bychom se měli v energetickém čase před 6,00 hodinou ranní.

Co ovlivňuje spánek

Potřebu spánku určují mnohé faktory. Jedním z nich jsou rytmus infradiální, kdy v zimě spíme déle než v létě, dále cirkadiánní, což je 24 hodinový cyklus dne a noci. Spánek bývá narušen mnoha civilizačními faktory,  např. hluk nebo světlo, které ovlivňují kvalitu spánku. Melatonin, spánkový hormon, se totiž uvolňuje při nedostatku světla.

Další faktory ovlivňující spánek jsou léky, nemoci, stres, zhoršený krevní oběh, menstruace (testosteron-samozřejmě ve vyšším množství u mužů než u žen – navozuje spánek, stejně jako estrogeny, takže po menstruaci ženy lépe spí než před ní. Premenstruační syndrom snižuje množství kvalitního hlubokého spánku), těhotenství ( kdy se vyskytuje méně hlubokého spánku, udává se, že po 9 měsících těhotenství dochází až k 700 hodinám spánkového deficitu), menopauza (noční pocení ruší spánek, ale změny pomáhají výskytu hlubokého spánku), vrozená potřeba kratší doby spánku, větší váhový úbytek (snižuje tělesnou teplotu a negativně ovlivňuje spánek), hlad (lehká večeře je ideální), nadbytek cukrů a škrobů, zejména brambory, bílá rýže, těstoviny a bílé pečivo (organismus si tak zvykne spalovat cukry namísto tuků a vyžaduje jejich přísun pro energii i v noci) či fyzická námaha (zvyšuje množství hlubokého spánku, proto byste se měli jít navečer na procházku nebo si zacvičit).

Několik tipů na klidný spánek

• Na spaní pomáhá bylina Brahmi (Centella asiatica), 2-3 kapsle s večeří.
• Dopřejte si vydatný spánek v tichém a klidném prostředí, spánek obnovuje síly a brání postupnému vyčerpání, změnám nálad a tím emočnímu přejídání zvláště sladkostí.
• Choďte spát mezi kolem 22 hodiny (nejpozději ve 23 hodin).
• Masáž chodidel a hlavy večer navozuje vydatný spánek, použijte teplý kvalitní sezamový olej.
• Vyvarujte se kofeinu a kouření zejm. po 15 hod.
• K spánku přispívá jóga, meditace, relaxační hudba.
• Jezte menší množství lehce stravitelného jídla nejpozději 3 hodiny před spaním. 
• Heřmánkový čaj s Tulsi podporuje spánek.
• Před spaním můžete provést 10 minutovou koupel nohou v teplé vodě s ručníkem na hlavě namočeným v teplé vodě.
• Zácpa ruší spánek, proto věnujte dostatečnou pozornost pravidelné stolici (ideální prevencí v tomto případě je Triphala, směs tří ovocných plodů, která reguluje stolici a užívá se před spaním).

Dr. Frej

Veganská strava je extrém (až na jednu výjimku) a proč jíst živočišné potraviny

Běžná západní strava vč. typických jídel konzumovaných u nás patří mezi nejhorší věci, které můžete udělat svému tělu, o čemž svědčí nárůst metabolických onemocnění v této zemi včetně cukrovky, obezity, autoimunitních nemocí.

Vysoké riziko myokarditidy po COVID-19 očkování mRNA vakcínami u  mužů do 30 let

Otázka renomovaných odborníků ve studii publikované v lednu 2022 zněla: Jaké je riziko myokarditidy po mRNA vakcinaci proti COVID-19?

Cukr přidaný i ovocný – riziko pro zdraví

Spotřeba cukru v České republice je 38 kg na osobu a rok, v USA je to dvojnásobek, až 70 kg. Tam na trhu existuje přes 600 tis. výrobků, v 80% z nich se nachází cukr! Je prokázáno, že cukr vyvolává závislost až 8x vyšší než drogy jako kokain.

Chronický zánět a nemoci

Zánět je typická fyziologická reakce na infekce a poranění, kdy imunita zabíjí mikrobi, obnovuje zdravou tkáň a nastoluje homeostázu. Akutní zánětlivá reakce je časově ohraničená a vede k uzdravení. Imunoregulační cytokiny jako IL-10 a TGF-beta zastavují zánětlivou kaskádu a aktivují regulační buňky.

Nové studie: Infekčnost očkovaných a zánět srdce a cév po očkování mladých lidí

Nové studie ukazují, že virová nálož očkovaných je stejná jako neočkovaných, jiné dvě studie ukazují na riziko infaktu a zánětu srdce po očkování mladých lidí.

Vitamin D významně snižuje úmrtnost a zánětlivou reakci u pacientů s COVID-19.

Nová studie ukazuje, že vitamin D hypoteticky snižuje riziko úmrtí na COVID-19 téměř k nule!! Podle autorů analýzy by se k dosažení žádoucí hladiny vitaminu D3 a užívání dostatečně vysokých ...

SARS-CoV-2 spike protein (COVID-19 i ve vakcínách) blokuje opravu poškozené DNA v buňkách

V nové studii, která ale neproběhla na živém organismu, ale in vitro, na buněčných kulturách, se ukazuje, že SARS-CoV-2 spike protein (základ vakcín proti COVID-19) výrazně blokuje obnovu poškozené DNA, nutnou pro získanou imunitu.

Doplňky stravy pro imunitu

Pestrá strava je základem, jak získat různé mikronutrienty, ale byliny jsou dalším nástrojem pro naši imunitu. Nejsou nutné, pokud žijeme relativně zdravě, ale výrazně nám pomáhají. Podle současných doporučení je základem nutričně bohatá strava, ale v případě větší fyzické zátěže, stresu, epidemie a prevence patří doplňky a byliny k praktickým prostředkům, jak podpořit imunitu.
Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Obilniny jsou semena z trávy Poaceae. Kromě toho existují pseudoobilniny, jako pohanka, quinoa, amarant a chia. Některé studie se snaží vzbudit dojem, že obilovny jsou nezbytnou součástí vyvážené stravy.
Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown je panické opatření, a historie ukáže, že lockdown je fatálním selháním a omylem v opatřeních proti Covidu i jiným virovým pandemiím. Důsledky lockdownu jsou závažnější než samotný COVID-19. Prof. Woolhouse.

Prodělání nemoci poskytuje lepší imunitu než očkování

O tom, že kolektivní imunita a prodělání nemoci poskytuje větší ochranu než očkování, a riziku očkování mladých lidí a dětí.
Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Klinické studie a vědecký výzkum prokazuje, že pro zdraví je zásadní vyvážený poměr mezi omega-6 a omega-3 tuky. Jak zmiňuji v mnoha článcích a knihách, výrazný nepoměr mezi omega-3 a omega-6 podporuje zánět.