
Na podzim a hlavně v zimě si klademe otázku, zda nedostatek čerstvé zeleniny a ovoce nahradit mraženou…
A překvapivě, není mezi čerstvou a mraženou zeleninou velkých rozdílů. Na rozdíl od mražených polotovarů je mražená zelenina vhodná alternativa k letním čerstvým salátům.
Čerstvou či mraženou?
V jedné studii se srovnával obsah vitaminů v osmi druzích zeleniny a ovoce – borůvky, mrkev, kukuřice, zelená fazole, hrášek, špenát a jahody. Mražená zelenina obsahuje dokonce více živin. V jiné studii i po několika měsících skladování nebyl obsah vitaminů mezi čerstvou a mraženou zeleninou rozdílný.
Čerstvá zelenina se sklízí předtím než uzraje, protože se posílá často na velké vzdálenosti a skladuje se mnoho dní v obchodech. Předčasné sklízení zkracuje dobu, kterou zelenina potřebuje pro pro maximální obsah živin. Mražená zelenina se naopak sklízí zralá, v době kdy obsahuje maximální množství vitaminů. Šetrným rychlo-mražením se udržuje pak vysoký obsah vitaminů.
Mražené ovoce a zelenina tak umožňuje získat vitaminy i v době, kdy kvalitní čerstvá k dostání není.
Tipy na mraženou zeleninu
K tomu, jak používat mraženou zeleninu najdete níže několik tipů:
Vybírejte kvalitní mraženou zeleninu. Dnes lze již koupit kvalitní, rychlozmraženou zeleninu, lze i koupit v biokvalitě.
Snězte ji v dohledné době. Stejně jako čerstvá, i mražená zelenina ztrácí během doby vitaminy. Jednoduché pravidlo: snězte mraženou do 3 měsíců od koupě.
Kupujte jen zeleninu a bobulovité ovoce. Vyhněte se mraženým polotovarům, zelenině s omáčkou, příchutěmi apod. Vybírejte jen čistou zeleninu nebo lesní ovoce.
Vařte šetrně. Mraženou zeleninu orestujte na oleji nebo ohřívejte nad párou. Tak neztratí většinu vitaminů jako při vaření..
Hlavní jídlo, příloha či ingredience. Mražené druhy zeleniny přidávejte do smoothies, jezte jako přílohu k masu či rybě nebo jako polévka.
Omezte konzervy. Na rozdíl od sardinek ve vlastní šťávě není zelenina kromě např. oliv v plechovkách příliš zdravá. Během výroby se ztrácí vitaminy a často najdeme přísady jako konzervanty. V plechovkách lze také najít bisfenol A, narušující hormony, způsobující nedostatek vitaminu D, tvorbu volných radikálů, rakovinu, obezitu, arytmie, poškození svalů apod.
Na závěr si zopakujme, že mražená zelenina není něco horšího než čerstvá, naopak může obsahovat více vitaminů a antioxidantů. Zelenina je vhodná jako příloha k masu, jen některá a v menším množství.