Reklamy se nám snaží vsugerovat, že žvýkačky jsou součástí zdravého životního stylu. Výrobci skrývají, že součástí gumové hmoty jsou látky s potenciálním zdravotním rizikem.
Dioxid titaničitý najdeme nejen ve žvýkačkách, ale i koblihách, pečivu, práškovém cukru, sladkostech jako čokolády a koblihy, ale i majonézách. Nanočástice dioxidu pro vylepšení vzhledu, zářivě bílou barvu žvýkaček a lepší konzistenci přidávají i do odstředěného mléka a do zubních past. Zatímco výrobci potravin mohou bez obav tyto nanočástice přidávat do potravin, vědci varují před zhoubným dopadem na zdraví.
Nanočástice dioxidu titaničitého poškozují střevní mikrofloru. Ve studii z roku 2017 publikovaná v časopise NanoImpact byly v in vitro studii buňky sliznice tenkého střeva vystaveny působením dioxidu titaničitého po dobu 4 hodin či dlouhodobě během 5 dnů. Vědci zjistili, že tato látka ve fyziologických dávkách poškozuje střevní sliznici, zpomaluje metabolismus, snižuje obranyschopnost organismu, podporuje zánět, podprouje volné radikály, zvyšuje hodnoty enzymu jako alkalická fosfatáza, ovlivňuje gen pro transport proteinů a blokuje vstřebávání zinku, železa a mastných kyselin. Dioxid titaničitý poškozoval vstřebávací schopnosti klků tenkého střeva.
Vědci varují před průmyslové zpracovanými potravinami i žvýkačkami, které obsahují i emulgátory, bránící přilnutí žvýkaček na zuby. Emulgátory zvyšují riziko rakoviny tlustého střeva.
Ve studii publikované v Pediatrics Neurology ukazuje, že žvýkačky mohou způsobovat bolesti hlavy a migrény, i proto, že žvýkačky obsahují umělá sladidla, jednu z příčin migrén. V této studii 30 dětí trpící migrénami ve věku 16 let přestalo žvýkat žvýkačky, a u 26 z nich se migrény výrazně snížily, u 19 dospívajících dokonce přestaly migrény zcela.
Migrény tak způsobuje nejen konzumace nevhodných potravin, nedostatek spánku, stres, videohry či kouření, ale také žvýkačky, často vlivem umělých sladidel. Sukraloza, aspartam a další umělá sladidla narušují hormonální rovnováhu, zvyšují riziko cukrovky, obezity, ztučnělých jater a nemocí srdce. Některá umělá sladidla narušují funkci štítné žlázy, sukralóza poškozuje střevní sliznici a mikrobiom, xylitol zase jako alkoholový cukr způsobuje nadýmání, křeče, průjem.
Žvýkačky se doporučují proti zápachu z úst, ale existují lepší, přírodnější alternativy:
naučte se výplach úst sezamovým olejem
po jídle žvýkejte lžičku fenyklových semínek
jezte petržel
pijte ráno citrónovou nebo aloe vodu
používejte mátový esenciální olej (1-2 kapky do sklenice vody)
skořicová voda s citronem a medem (recept příští týden zde)
případně žvýkačky doslazované stevií, pokud neobsahují jiné škodlivé chemické a syntetické látky
Reference