Reklamy se nám snaží vsugerovat, že žvýkačky jsou součástí zdravého životního stylu. Výrobci skrývají, že součástí gumové hmoty jsou látky s potenciálním zdravotním rizikem.

Dioxid titaničitý najdeme nejen ve žvýkačkách, ale i koblihách, pečivu, práškovém cukru, sladkostech jako čokolády a koblihy, ale i majonézách. Nanočástice dioxidu pro vylepšení vzhledu, zářivě bílou barvu žvýkaček a lepší konzistenci přidávají i do odstředěného mléka a do zubních past. Zatímco výrobci potravin mohou bez obav tyto nanočástice přidávat do potravin, vědci varují před zhoubným dopadem na zdraví.

Nanočástice dioxidu titaničitého poškozují střevní mikrofloru. Ve studii z roku 2017 publikovaná v časopise NanoImpact byly v in vitro studii buňky sliznice tenkého střeva vystaveny působením dioxidu titaničitého po dobu 4 hodin či dlouhodobě během 5 dnů. Vědci zjistili, že tato látka ve fyziologických dávkách poškozuje střevní sliznici, zpomaluje metabolismus, snižuje obranyschopnost organismu, podporuje zánět, podprouje volné radikály, zvyšuje hodnoty enzymu jako alkalická fosfatáza, ovlivňuje gen pro transport proteinů a blokuje vstřebávání zinku, železa a mastných kyselin. Dioxid titaničitý poškozoval vstřebávací schopnosti klků tenkého střeva.

Vědci varují před průmyslové zpracovanými potravinami i žvýkačkami, které obsahují i emulgátory, bránící přilnutí žvýkaček na zuby. Emulgátory zvyšují riziko rakoviny tlustého střeva.

Ve studii publikované v Pediatrics Neurology ukazuje, že žvýkačky mohou způsobovat bolesti hlavy a migrény, i proto, že žvýkačky obsahují umělá sladidla, jednu z příčin migrén. V této studii 30 dětí trpící migrénami ve věku 16 let přestalo žvýkat žvýkačky, a u 26 z nich se migrény výrazně snížily, u 19 dospívajících dokonce přestaly migrény zcela.

Migrény tak způsobuje nejen konzumace nevhodných potravin, nedostatek spánku, stres, videohry či kouření, ale také žvýkačky, často vlivem umělých sladidel. Sukraloza, aspartam a další umělá sladidla narušují hormonální rovnováhu, zvyšují riziko cukrovky, obezity, ztučnělých jater a nemocí srdce. Některá umělá sladidla narušují funkci štítné žlázy, sukralóza poškozuje střevní sliznici a mikrobiom, xylitol zase jako alkoholový cukr způsobuje nadýmání, křeče, průjem.

Žvýkačky se doporučují proti zápachu z úst, ale existují lepší, přírodnější alternativy:
naučte se výplach úst sezamovým olejem

po jídle žvýkejte lžičku fenyklových semínek

jezte petržel

pijte ráno citrónovou nebo aloe vodu

používejte mátový esenciální olej (1-2 kapky do sklenice vody)

skořicová voda s citronem a medem (recept příští týden zde)

případně žvýkačky doslazované stevií, pokud neobsahují jiné škodlivé chemické a syntetické látky

Reference

ZhongyuanGuo, Titanium dioxide nanoparticle ingestion alters nutrient absorption in an in vitro model of the small intestine, NanoImpact
Volume 5, January 2017, Pages 70-82
Watemberg N., The influence of excessive chewing gum use on headache frequency and severity among adolescents, Pediatr Neurol. 2014 Jan;50(1):69-72

Veganská strava je extrém a proč jíst živočišné potraviny

Běžná západní strava vč. typických jídel konzumovaných u nás patří mezi nejhorší věci, které můžete udělat svému tělu, o čemž svědčí nárůst metabolických onemocnění v této zemi včetně cukrovky, obezity, autoimunitních nemocí.

Vysoké riziko myokarditidy po COVID-19 očkování mRNA vakcínami u  mužů do 30 let

Otázka renomovaných odborníků ve studii publikované v lednu 2022 zněla: Jaké je riziko myokarditidy po mRNA vakcinaci proti COVID-19?

Cukr přidaný i ovocný – riziko pro zdraví

Spotřeba cukru v České republice je 38 kg na osobu a rok, v USA je to dvojnásobek, až 70 kg. Tam na trhu existuje přes 600 tis. výrobků, v 80% z nich se nachází cukr! Je prokázáno, že cukr vyvolává závislost až 8x vyšší než drogy jako kokain.

Chronický zánět a nemoci

Zánět je typická fyziologická reakce na infekce a poranění, kdy imunita zabíjí mikrobi, obnovuje zdravou tkáň a nastoluje homeostázu. Akutní zánětlivá reakce je časově ohraničená a vede k uzdravení. Imunoregulační cytokiny jako IL-10 a TGF-beta zastavují zánětlivou kaskádu a aktivují regulační buňky.

Nové studie: Infekčnost očkovaných a zánět srdce a cév po očkování mladých lidí

Nové studie ukazují, že virová nálož očkovaných je stejná jako neočkovaných, jiné dvě studie ukazují na riziko infaktu a zánětu srdce po očkování mladých lidí.

Vitamin D významně snižuje úmrtnost a zánětlivou reakci u pacientů s COVID-19.

Nová studie ukazuje, že vitamin D hypoteticky snižuje riziko úmrtí na COVID-19 téměř k nule!! Podle autorů analýzy by se k dosažení žádoucí hladiny vitaminu D3 a užívání dostatečně vysokých ...

SARS-CoV-2 spike protein (COVID-19 i ve vakcínách) blokuje opravu poškozené DNA v buňkách

V nové studii, která ale neproběhla na živém organismu, ale in vitro, na buněčných kulturách, se ukazuje, že SARS-CoV-2 spike protein (základ vakcín proti COVID-19) výrazně blokuje obnovu poškozené DNA, nutnou pro získanou imunitu.

Doplňky stravy pro imunitu

Pestrá strava je základem, jak získat různé mikronutrienty, ale byliny jsou dalším nástrojem pro naši imunitu. Nejsou nutné, pokud žijeme relativně zdravě, ale výrazně nám pomáhají. Podle současných doporučení je základem nutričně bohatá strava, ale v případě větší fyzické zátěže, stresu, epidemie a prevence patří doplňky a byliny k praktickým prostředkům, jak podpořit imunitu.
Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Obilniny jsou semena z trávy Poaceae. Kromě toho existují pseudoobilniny, jako pohanka, quinoa, amarant a chia. Některé studie se snaží vzbudit dojem, že obilovny jsou nezbytnou součástí vyvážené stravy.
Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown je panické opatření, a historie ukáže, že lockdown je fatálním selháním a omylem v opatřeních proti Covidu i jiným virovým pandemiím. Důsledky lockdownu jsou závažnější než samotný COVID-19. Prof. Woolhouse.

Prodělání nemoci poskytuje lepší imunitu než očkování

O tom, že kolektivní imunita a prodělání nemoci poskytuje větší ochranu než očkování, a riziku očkování mladých lidí a dětí.
Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Klinické studie a vědecký výzkum prokazuje, že pro zdraví je zásadní vyvážený poměr mezi omega-6 a omega-3 tuky. Jak zmiňuji v mnoha článcích a knihách, výrazný nepoměr mezi omega-3 a omega-6 podporuje zánět.