Nová mexická studie zjistila, že vysoké koncentrace glutamátu sodného (MSG), zvýrazňovače chuti pod číslem E621, způsobuje v centrálním nervovém systému nekrózu, předčasnou smrt buněk, což negativně ovlivňuje nerovový a hormonální systém, prokrvení a funkce orgánů.

Mexická studie s glutamátem

Ve studii provedené v laboratoři Lab de Desarrollo-Envejecimiento v Guadalajara, Mexiko, se krysám aplikovaly vysoké dávky MSG, který prochází z krve do mozku a způsobil poškození jater a ledvin. Mozkové neurony jsou nadměrně stimulovány až k smrti v procesu odborně nazývaném excitotoxicita.

Velké, toxické dávky chemických látek přidávaných do potravin přenáší jaterní enzymy nazývané alanin aminotransferáza (ALT) a aspartat aminotransferáza (AST), způsobují peroxidaci tuků, vedoucí k poškození buněk a a degenerativním změnám v játrech a ledvinách během 45 minut. U orgánů lze najít otoky a změny již během 15 minut.

Glutamát: chemická chuť

Glutamát sodný má zajímavou vlastnost: Zlepšuje „masovou“ chuť pokrmů. Glutamová kyselina je běžnou součástí bílkovin, ale uvolňuje se teprve při trávení ve střevě, takže běžné pokrmy tuto aminokyselinu ve volném stavu obsahují jen ve stopách. Určitý podíl se uvolňuje při „zrání masa“, tj. při proteolytických reakcích ve svalech během několika hodin po porážce. Kyselina glutamová je sice velmi snadno metabolizovatelná sloučenina, ale zvýšený příjem způsobuje některým osobám potíže. Postižení si stěžují na úporné bolesti hlavy, vysoký krevní tlak a celkovou slabost. MSG vyvolává závislost. Spouští přejídání.

Dochází k narušení hormonálního systému. Protože se glutamát sodný používá zejména při přípravě čínských specialit, byly zmíněné potíže pojmenovány „syndromem čínských restaurací“ Syndrom čínských restaurací se projevuje napětím v hrudníku, pocitem na zvracení, zrudnutí na tváří, bolest hlavy a pocení.

Kde se glutamát nachází

Ve stovkách potravin se nachází glutamát sodný. Bohužel, na obalech ho často ze zjevných důvodů nenaleznete. Skrývá se pod různými názvy. Jako extrakt z kvasnic, texturovaná bílkovina, hydrolyzovaný rostlinný protein apod.

Kde najdete MSG:

  • Polévky, vývary a bujony
  • Instantní potraviny, například nudle
  • Asijské polévky a speciality
  • Sardinky ve vlastní šťávě (!)
  • Sojová omáčka
  • Směsi koření
  • Mražené potraviny a polotovary
  • Salátové drezínky
  • Pochutiny jako brambůrky atd.
  • Marinované a uzené masa
  • Některé vakcíny (často pod jménem aminokyselina L-monosodium glutamat“ a hydrolyzovaná želatina)

df

Veganská strava je extrém a proč jíst živočišné potraviny

Běžná západní strava vč. typických jídel konzumovaných u nás patří mezi nejhorší věci, které můžete udělat svému tělu, o čemž svědčí nárůst metabolických onemocnění v této zemi včetně cukrovky, obezity, autoimunitních nemocí.

Vysoké riziko myokarditidy po COVID-19 očkování mRNA vakcínami u  mužů do 30 let

Otázka renomovaných odborníků ve studii publikované v lednu 2022 zněla: Jaké je riziko myokarditidy po mRNA vakcinaci proti COVID-19?

Cukr přidaný i ovocný – riziko pro zdraví

Spotřeba cukru v České republice je 38 kg na osobu a rok, v USA je to dvojnásobek, až 70 kg. Tam na trhu existuje přes 600 tis. výrobků, v 80% z nich se nachází cukr! Je prokázáno, že cukr vyvolává závislost až 8x vyšší než drogy jako kokain.

Chronický zánět a nemoci

Zánět je typická fyziologická reakce na infekce a poranění, kdy imunita zabíjí mikrobi, obnovuje zdravou tkáň a nastoluje homeostázu. Akutní zánětlivá reakce je časově ohraničená a vede k uzdravení. Imunoregulační cytokiny jako IL-10 a TGF-beta zastavují zánětlivou kaskádu a aktivují regulační buňky.

Nové studie: Infekčnost očkovaných a zánět srdce a cév po očkování mladých lidí

Nové studie ukazují, že virová nálož očkovaných je stejná jako neočkovaných, jiné dvě studie ukazují na riziko infaktu a zánětu srdce po očkování mladých lidí.

Vitamin D významně snižuje úmrtnost a zánětlivou reakci u pacientů s COVID-19.

Nová studie ukazuje, že vitamin D hypoteticky snižuje riziko úmrtí na COVID-19 téměř k nule!! Podle autorů analýzy by se k dosažení žádoucí hladiny vitaminu D3 a užívání dostatečně vysokých ...

SARS-CoV-2 spike protein (COVID-19 i ve vakcínách) blokuje opravu poškozené DNA v buňkách

V nové studii, která ale neproběhla na živém organismu, ale in vitro, na buněčných kulturách, se ukazuje, že SARS-CoV-2 spike protein (základ vakcín proti COVID-19) výrazně blokuje obnovu poškozené DNA, nutnou pro získanou imunitu.

Doplňky stravy pro imunitu

Pestrá strava je základem, jak získat různé mikronutrienty, ale byliny jsou dalším nástrojem pro naši imunitu. Nejsou nutné, pokud žijeme relativně zdravě, ale výrazně nám pomáhají. Podle současných doporučení je základem nutričně bohatá strava, ale v případě větší fyzické zátěže, stresu, epidemie a prevence patří doplňky a byliny k praktickým prostředkům, jak podpořit imunitu.
Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Obilniny jsou semena z trávy Poaceae. Kromě toho existují pseudoobilniny, jako pohanka, quinoa, amarant a chia. Některé studie se snaží vzbudit dojem, že obilovny jsou nezbytnou součástí vyvážené stravy.
Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown je panické opatření, a historie ukáže, že lockdown je fatálním selháním a omylem v opatřeních proti Covidu i jiným virovým pandemiím. Důsledky lockdownu jsou závažnější než samotný COVID-19. Prof. Woolhouse.

Prodělání nemoci poskytuje lepší imunitu než očkování

O tom, že kolektivní imunita a prodělání nemoci poskytuje větší ochranu než očkování, a riziku očkování mladých lidí a dětí.
Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Klinické studie a vědecký výzkum prokazuje, že pro zdraví je zásadní vyvážený poměr mezi omega-6 a omega-3 tuky. Jak zmiňuji v mnoha článcích a knihách, výrazný nepoměr mezi omega-3 a omega-6 podporuje zánět.