Švédská studie, zkoumající bezdrátové telefony, včetně mobilních telefonů, zjistila souvislost mezi elektromagnetickým zářením a rizikem zhoubných a nezhoubných nádorů mozku.

Bezdrátové telefony vyzařují neionizované elektromagnetické záření, které se vstřebává tkáněmi a buňkami, které přicházejí do úzkého kontaktu s telefony, například hlava a krk. Důkazy pro nebezpečí z mobilních telefonů a podobného záření vychází ze studií zabývajících se dlouhodobému vystavení (10 let a více).

300% zvýšené riziko nádorů mozku u telefonování mobilem

V nové studie se uvádí, že lidé používající mobilní telefony déle než rok mají o 70% vyšší riziko nádorů mozku oproti těm, co telefony používali méně než rok. Ti, co telefonují z bezdrátových mobilů déle než 25 let měli až o 300% vyšší riziko nádoru mozku než ti, co používají bezdrátový telefon méně než rok.

Celkové množství hodin bylo stejně důležité jako celková doba (v rocích) používání. Čtvrtina účastníků studie měla celkový součet telefonování za život přes 2,376 hodin, což odpovídá asi 40 minutám denně během 10 let. Ti, co déle a často telefonovali, měli o 250% vyšší riziko nádorů mozku než ti, co nikdy nepoužívali mobilní telefon či méně než 39 hodin za život.

Riziko nádorů odpovídá straně, kde se přikládá mobil

V nové studii zjištění korespondují s výsledky předchozích studií (např. 10 let trvající Interphone study), kde 180% vyšší riziko nádoru mozku hrozilo při telefonování  mobilem během života více než 1,640 hodin. Výskyt nádoru mozku odpovídal častěji té straně, kde se telefon přikládal.

Normy nejsou bezpečné

V souvislosti s těmito studiemi se uvažuje o přehodnocení současných limitů a rizik bezdrátového připojení. Světová zdravotnická organizace (WHO) klasifikuje rádiové frekvence elektromagnetického pole jako skupinu 2B, potenciální rakovinotvorný faktor. Též různé lékařské a vědecké organizace se přimlouvají za změnu a zpřísnění norem.

Praktické rady pro používání bezdrátové technologie

Při současné nedostatečné legislativě je lépe nečekat a chránit se.

Některá doporučení zahrnují:

omezte volání z mobilů na nejkratší možnou dobu

používejte hand-free

nechávejte mobil co nejdále od sebe

vypínejte mobily, když je nebudete delší dobu používat a zejména na noc

používejte kdy to jde spíše textové zprávy

telefonujte střídavě s přikládáním telefonu na pravou a levou stranu hlavy

telefonujte z pevné linky pokud je to možné

vypínejte wi-fi zejména na noc

Zdroj: Lennart Hardell, Michael Carlberg, Fredrik Söderqvist, Kjell Hansson Mild. Case-control study of the association between malignant brain tumours diagnosed between 2007 and 2009 and mobile and cordless phone use. International Journal of Oncology. Published online September 24, 2013.

Veganská strava je extrém (až na jednu výjimku) a proč jíst živočišné potraviny

Běžná západní strava vč. typických jídel konzumovaných u nás patří mezi nejhorší věci, které můžete udělat svému tělu, o čemž svědčí nárůst metabolických onemocnění v této zemi včetně cukrovky, obezity, autoimunitních nemocí.

Vysoké riziko myokarditidy po COVID-19 očkování mRNA vakcínami u  mužů do 30 let

Otázka renomovaných odborníků ve studii publikované v lednu 2022 zněla: Jaké je riziko myokarditidy po mRNA vakcinaci proti COVID-19?

Cukr přidaný i ovocný – riziko pro zdraví

Spotřeba cukru v České republice je 38 kg na osobu a rok, v USA je to dvojnásobek, až 70 kg. Tam na trhu existuje přes 600 tis. výrobků, v 80% z nich se nachází cukr! Je prokázáno, že cukr vyvolává závislost až 8x vyšší než drogy jako kokain.

Chronický zánět a nemoci

Zánět je typická fyziologická reakce na infekce a poranění, kdy imunita zabíjí mikrobi, obnovuje zdravou tkáň a nastoluje homeostázu. Akutní zánětlivá reakce je časově ohraničená a vede k uzdravení. Imunoregulační cytokiny jako IL-10 a TGF-beta zastavují zánětlivou kaskádu a aktivují regulační buňky.

Nové studie: Infekčnost očkovaných a zánět srdce a cév po očkování mladých lidí

Nové studie ukazují, že virová nálož očkovaných je stejná jako neočkovaných, jiné dvě studie ukazují na riziko infaktu a zánětu srdce po očkování mladých lidí.

Vitamin D významně snižuje úmrtnost a zánětlivou reakci u pacientů s COVID-19.

Nová studie ukazuje, že vitamin D hypoteticky snižuje riziko úmrtí na COVID-19 téměř k nule!! Podle autorů analýzy by se k dosažení žádoucí hladiny vitaminu D3 a užívání dostatečně vysokých ...

SARS-CoV-2 spike protein (COVID-19 i ve vakcínách) blokuje opravu poškozené DNA v buňkách

V nové studii, která ale neproběhla na živém organismu, ale in vitro, na buněčných kulturách, se ukazuje, že SARS-CoV-2 spike protein (základ vakcín proti COVID-19) výrazně blokuje obnovu poškozené DNA, nutnou pro získanou imunitu.

Doplňky stravy pro imunitu

Pestrá strava je základem, jak získat různé mikronutrienty, ale byliny jsou dalším nástrojem pro naši imunitu. Nejsou nutné, pokud žijeme relativně zdravě, ale výrazně nám pomáhají. Podle současných doporučení je základem nutričně bohatá strava, ale v případě větší fyzické zátěže, stresu, epidemie a prevence patří doplňky a byliny k praktickým prostředkům, jak podpořit imunitu.
Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Obilniny jsou semena z trávy Poaceae. Kromě toho existují pseudoobilniny, jako pohanka, quinoa, amarant a chia. Některé studie se snaží vzbudit dojem, že obilovny jsou nezbytnou součástí vyvážené stravy.
Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown je panické opatření, a historie ukáže, že lockdown je fatálním selháním a omylem v opatřeních proti Covidu i jiným virovým pandemiím. Důsledky lockdownu jsou závažnější než samotný COVID-19. Prof. Woolhouse.

Prodělání nemoci poskytuje lepší imunitu než očkování

O tom, že kolektivní imunita a prodělání nemoci poskytuje větší ochranu než očkování, a riziku očkování mladých lidí a dětí.
Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Klinické studie a vědecký výzkum prokazuje, že pro zdraví je zásadní vyvážený poměr mezi omega-6 a omega-3 tuky. Jak zmiňuji v mnoha článcích a knihách, výrazný nepoměr mezi omega-3 a omega-6 podporuje zánět.