Lékaři starověké medicíny uvádí ve svých spisech čtyři činitele zdraví: „Lékař, léčivo, ošetřovatel a pacient. Léčitel má být čistý, zkušený a dovedný, stejně tak ošetřovatel, léčivo má býti dobře snášeno s vysokým účinkem a širokým působením, pacient má být sdílné povahy a věřit v léčitele.“

Léčba chronických nemocí přírodní medicínou

Systém, který používám (kombinace východní a západní diagnostiky, řešení zánětů v těle, zejména chronického zánětu, stanovení biologických rytmů, individuální jídelníček podle středomořské, západní a východní stravy, bylinné preparáty, detoxikace) je komplexní systém vhodný u chronických nemocí a v prevenci nemocí. Snažíme se najít příčiny nemocí, nezaměřujeme se pouze na potlačování příznaků jako v západní medicíně. Směřuje k zachování rovnováhy energie v těle. V přírodní medicíně se ale léčí příčina a též se zaobírá léčbou nejen fyzické, ale i psychické a emoční stránky těla. Tento proces může probíhat rychle a jednoduše, zejména u funkčních poruch jako zažívací obtíže, často ale spíše postupně. Postupná léčba je u nemocí někdy sice dlouhodobá, ale trvalá. V přírodní medicíně také disponujeme i rychlými postupy, kterými lze odstranit příznaky snižující kvalitu života již během několika dnů, ale pro úplné vyléčení je nutné vymýtit kořen nemoci, což nebývá vždy jednoduché.

V přírodní medicíně léčíme mnohá onemocnění, které západní medicínský systém pouze tlumí. Migrény, alergie, kožní nemoci, cukrovku, nadváhu, vysoký krevní tlak, menstruační a menopauzální potíže ustupují a mohou vymizet při úpravě stravy, denního režimu, podpory detoxikace a užívání vhodných bylin. Lze kombinovat bylinné preparáty s chemickými léky, které nelze vysazovat samozřejmě hned a všechny, ale upravit léčbu ve spolupráci s lékařem.

Příklady v léčbě nemocí

Západní medicína tvrdí, že mnohé nemoci vyžadují doživotní podávání léků a nejsou léčitelné. Ze své zkušenosti vím, že například migrény a bolesti hlavy lze výrazně zmírnit nebo i odstranit již během čtyř měsíců. Na základě jídelníčku, bylin a vysazení syntetických léků se daří odstranit bolesti hlavy, které se na chemických lécích postupem doby spíše stupňují. U vysokého krevního tlaku lze docílit snížení dávek nebo počtu léků, u lehčí hypertenze dosáhnout i normálních hodnot tlaku bez léků. Stejně lze řešit lehčí cukrovku dospělých, kožní nemoci, alergie atd.

V přírodní medicíně nabízíme léčbu pro každý z pěti smyslů: na chuť působí byliny a výživa, čich ovlivňuje aromaterapie, hmat souvisí s jógou a masážemi, sluch přenáší léčivě působící zvukové energie u muzikoterapie, na zrak působíme barvami (kolorterapie).

Nejvíce se terapie na přírodním základě osvědčuje v léčbě chronických onemocnění u širokého spektra nemocí, od nachlazení po chronické nemoci, alergie, chronickou únavu, hormonální nerovnováhu, kožní nemoci, záněty, vředy, špatné trávení, nespavost až k duševním nemocem. Viz Zkušenosti klientů.

Zdravotní problémy, u kterých lze pomoci

  • Akné
  • Alergie, astma
  • Autoimunitní nemoci
  • Bolesti hlavy
  • Bolesti zad
  • Celulitida
  • Cukrovka
  • Deprese
  • Dna
  • Hemeroidy
  • Chudokrevnost (anémie)
  • Jaterní a žlučníková onemocnění
  • Kloubní nemoci (artróza)
  • Kožní nemoci
  • Křečové žíly
  • Menopauzální příznaky
  • Menstruace bolestivá
  • Migrény
  • Nadváha a obezita
  • Nespavost
  • Osteopenie a osteoporóza (řídnutí kostí)
  • Otoky
  • Psychosomatická onemocnění
  • Psychické obtíže-deprese, epilepsie, úzkosti, nespavost
  • Premenstruační příznaky
  • Průjem
  • Revmatismus
  • Roztroušená skleróza
  • Stres
  • Únava
  • Úzkost
  • Vyčerpání
  • Vysoký krevní tlak
  • Zácpa
  • Záněty chronické, autoimunitní nemoci
  • Zažívací obtíže (nadýmání, křeče, těžkost po jídle, plynatost, pálení žáhy)
  • Žaludeční vředy
Co pít v horku? Vhodné nápoje pro horké letní dny

Co pít v horku? Vhodné nápoje pro horké letní dny

V letních měsících, zvláště při vysokých teplotách, je důležité dbát nejen na hydrataci, ale také na teplotu nápojů, které pijete.

Vyšší cholesterol je spojen s dlouhověkostí

V analýzách nižší cholesterol, nikoli vyšší, zvyšoval riziko předčasného úmrtí. Kornatění tepen a nemoci srdce bývají významnější u starších lidí a jejich riziko by mělo být tedy vyšší než u ...

Jíst více tuků a bílkovin, méně cukrů

Změny ve stravování na základě doporučení jíst méně tuku a více sacharidů způsobuje metabolické poruchy v populaci. Potravinářskému průmyslu přinesly velké zisky nezdravé sacharidy (těstoviny, ...

Jak zdravá jsou vaše střeva?

Nejen o svátcích, ale i během roku často sníme více cukru, pijeme více alkoholu, méně spíme a často i vynecháme cvičení. Tyto návyky ovlivňují střevní sliznici a podporují přerůstání nezdravých ...

Mražené potraviny v zimě podporují zdraví

V zimě hrozí konzumace přemrzlého ovoce. Mráz poškozuje mnoho druhů ovoce a zeleniny, kdy se ztrácí vitaminy, minerály, konzistence a chuť (např citrusy hořknou). Rychleji se kazí. Při pokojové ...
Toxický glyfosát má být podle EU bezpečný

Toxický glyfosát má být podle EU bezpečný

Podle uniklého návrhu dokumentu Evropské komise spěchá EU s povolením glyfosátu (nejznámější je přípravek Roundup), aniž chce vyčkat na závěry analýz odborných studií.
Zrušme letní čas

Zrušme letní čas

Celkově trvá organismu na jaře až 5 dnů, než se vyrovná s letním časem. Časový posun se projevuje příznaky: únava, vyčerpání, pocit nevolnosti, ospalost přes den, buzení v noci, špatná paměť a koncentrace.
Ryby – problém s kvalitou

Ryby – problém s kvalitou

Ryby jsou kvalitní potravinou dodávající bílkoviny a zdravé tuky. Ryby jsou nízkokalorické, hlavními složkami je voda (50-80%) , plnohodnotné bílkoviny (12-20%) se všemi aminokyselinami a ...
Alkohol a jeho vliv na naše střeva.

Alkohol a jeho vliv na naše střeva.

Konec roku je obdobím, kdy rádi slavíme, jíme více, pijeme více a méně spíme. Jsem zastáncem pití mírného množství alkoholu, jak dokazují studie i dlouhověcí lidé. Oslavy a rodinná setkání ale často způsobují, že pijeme více alkoholu než obvykle a nadměrný příjem alkoholu může narušit rovnováhu v mikrobiomu.
Nová analýza ve vědeckém časopise: Nežádoucí účinky mRNA vakcín a spike protein

Nová analýza ve vědeckém časopise: Nežádoucí účinky mRNA vakcín a spike protein

V mRNA vakcínách (Moderna, Pfizer) se nachází mRNA kódující protein S, která je dopravována prostřednictvím lipidových nanočástic do lidských buněk, které produkují virový protein, nebo příbuzné ...

Veganská strava je extrém (až na jednu výjimku) a proč jíst živočišné potraviny

Běžná západní strava vč. typických jídel konzumovaných u nás patří mezi nejhorší věci, které můžete udělat svému tělu, o čemž svědčí nárůst metabolických onemocnění v této zemi včetně cukrovky, obezity, autoimunitních nemocí.

Vysoké riziko myokarditidy po COVID-19 očkování mRNA vakcínami u  mužů do 30 let

Otázka renomovaných odborníků ve studii publikované v lednu 2022 zněla: Jaké je riziko myokarditidy po mRNA vakcinaci proti COVID-19?