Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Obilniny jsou semena z trávy Poaceae. Kromě toho existují pseudoobilniny, jako pohanka, quinoa, amarant a chia. Některé studie se snaží vzbudit dojem, že obilovny jsou nezbytnou součástí vyvážené stravy. V analýzách jako zde se uvádí, že lepek je pro běžnou populaci důležitý...grain

Existují data potvrzující pozitivní vliv stravy bez pšenice na zdravotní stav zejména autoimunitních nemocí jako zánět štítné žlázy, lupenka ři revmatoidní artiritida, uvádí se zlepšení až 20% dětí s autismem, a též snížení váhy, pokud vyloučíte pšenici. Presto opakující se mantrou je tvrzení o důležitosti celozrnných obilovin a vlákniny. Argumentuje se snížením rizika kardiovaskulárních nemocí pro prospěšný účinek vlákniny. Decentně se zamlčuje, že mnohé studie sponzorují výrobci obilovin.

Spánek, trávení, či psychické obtíže se zlepšují na bezlepkové, ale zejména bezpšeničné stravě. Sám z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, jak se upraví trávení. U dětí s bolestmi břicha, zácpou či průjmy, kde se celý rok neřešilo, zda obtíže nezpůsobuje lepek, způsobuje vynechání lepku či pšenice výrazné změny k lepšímu. Intolerance lepku bez celiakie je relativně nový termín. U dětí i dospělých se projevuje podobnými příznaky jako celiakie, ale bez histologických změn a rizik jako neplodnost, či osteoporoza.

Intolerance lepku zodpovídá za mnoho obtíží, jako jsou:
 chronický nebo intermitentní průjem
 úbytek na váze
 růstová stagnace
 opoždění puberty
 amenorea
 nauzea a zvracení
 bolesti břicha
 křeče v břiše
 distenze břicha/meteorizmus
 obstipace
 chronická únava
 recidivující afty
 exantém - dermatitis herpetiformis
 fraktury bez adekvátního úrazového mechanizmu
 osteoporóza/osteopenie

Za poslední dvě dekády stoupl počet dětí s poruchou autistického spectra o neuvěřitelných 600 procent. Podle některých odborníků vlivem propustného střeva procházejí prozánětlivé látky střevem do mozku, kde způsobují u geneticky predisponovaných dětí zánět a autismus.

Ve studiích se ukazuje, že pšenice, zejména gliadin, lektiny a další látky nezpůsobuje jen alergii, ale take zánět a propustné střevo, jak ukazují studie.
Propustné střevo vzniká vlivem alergenů, které spouštějí vylučování zonulinu, molekuly způsobující rozestup buněk tedy narušení těsného spojení buněk ve střevní sliznici. Jedním z hlavních faktorů způsobující propustné střevo je pšenice.

V jedné dvojitě slepé randomizované studii se 6 týdnů sledovali lidé trpící syndromem dráždivého tračníku bez celiakie, kde bezlepková strava zmírnila příznaky. Ti, co jedli pšeničný lepek (1 mufin a 2 plátky chleba), měli výraznější příznaky (bolest, nadýmání, poruchy stolice, únava) a zánět bez ohledu na genetickou predispozici HLA DQ2/8, což ukazuje na prozánětlivý účinek lepku.

Oblíbený argument proti bezlepkové stravě kromě vlákniny je nedostatek vitamin B, hořčíku, selenu, zinku, železa a některých dalších mikronutrientů. To by byla možná pravda, kdyby studie neukazovaly rozporuplné informace - děti s celiakií jedly vice vápníku, vitamiu B a zinku, ale méně vitaminu D než zdravé děti. Je nutná i osvěta ohledně složení výrobků obsahující prospěšné látky. Bezlepkové pečivo to často právě není.

Zdá se pravdou opak toho, co tvrdí zastánci obilovin a mléčných výrobků, že bezlepková či strava bez obilovin ochuzuje jídelníček o minerály. Obiloviny a mléčné výrobky patří mezi skupinu potravin s nejchudším zastoupením mikronutrientů. Pokud nahradíme pšenici bezlepkovým chlebem a sladkostmi bez lepku, tak bezlepková strava opravdu není zdravější. Ale pokud, jak doporučuji, nahradíme z větší části obiloviny a mléčné výrobky zeleninou, ořechy a některým ovocem spojené s konzumací zdravých tuků a bílkovin, pak bude tato nízkosacharidová strava rozhodně zdravější.

Zdroje:
1. Rose DR, et al., Differential immune responses and microbiota profiles in children with autism spectrum disorders and co-morbid gastrointestinal symptoms. Brain Behav Immun. 2018 May;70:354-368. doi: 10.1016/j.bbi.2018.03.025. 2018 Mar 20. PMID: 29571898; PMCID: PMC5953830
2. Biesiekierski, J.R.; Newnham, E.D.; Irving, P.M.; Barrett, J.S.; Haines, M.; Doecke, J.D.;
Shepherd, S.J.; Muir, J.G.; Gibson, P.R. Gluten causes gastrointestinal symptoms in subjects
without celiac disease: A double-blind randomized placebo-controlled trial. Am. J. Gastroenterol.
2011, 106, 508-514.
3. Karin de Punder and Leo Pruimboom, The Dietary Intake of Wheat and other Cereal Grains and Their
Role in Inflammation, Nutrients 2013, 5, 771-787; doi:10.3390/nu5030771