Pšenice a škodlivý účinek na zdraví
Obilniny jsou semena z trávy Poaceae. Kromě toho existují pseudoobilniny, jako pohanka, quinoa, amarant a chia. Některé studie se snaží vzbudit dojem, že obilovny jsou nezbytnou součástí vyvážené stravy. V analýzách jako zde se uvádí, že lepek je pro běžnou populaci důležitý...
Spánek, trávení, či psychické obtíže se zlepšují na bezlepkové, ale zejména bezpšeničné stravě. Sám z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, jak se upraví trávení. U dětí s bolestmi břicha, zácpou či průjmy, kde se celý rok neřešilo, zda obtíže nezpůsobuje lepek, způsobuje vynechání lepku či pšenice výrazné změny k lepšímu. Intolerance lepku bez celiakie je relativně nový termín. U dětí i dospělých se projevuje podobnými příznaky jako celiakie, ale bez histologických změn a rizik jako neplodnost, či osteoporoza.
Intolerance lepku zodpovídá za mnoho obtíží, jako jsou:
chronický nebo intermitentní průjem
úbytek na váze
růstová stagnace
opoždění puberty
amenorea
nauzea a zvracení
bolesti břicha
křeče v břiše
distenze břicha/meteorizmus
obstipace
chronická únava
recidivující afty
exantém - dermatitis herpetiformis
fraktury bez adekvátního úrazového mechanizmu
osteoporóza/osteopenie
Za poslední dvě dekády stoupl počet dětí s poruchou autistického spectra o neuvěřitelných 600 procent. Podle některých odborníků vlivem propustného střeva procházejí prozánětlivé látky střevem do mozku, kde způsobují u geneticky predisponovaných dětí zánět a autismus.
Ve studiích se ukazuje, že pšenice, zejména gliadin, lektiny a další látky nezpůsobuje jen alergii, ale take zánět a propustné střevo, jak ukazují studie.
Propustné střevo vzniká vlivem alergenů, které spouštějí vylučování zonulinu, molekuly způsobující rozestup buněk tedy narušení těsného spojení buněk ve střevní sliznici. Jedním z hlavních faktorů způsobující propustné střevo je pšenice.
V jedné dvojitě slepé randomizované studii se 6 týdnů sledovali lidé trpící syndromem dráždivého tračníku bez celiakie, kde bezlepková strava zmírnila příznaky. Ti, co jedli pšeničný lepek (1 mufin a 2 plátky chleba), měli výraznější příznaky (bolest, nadýmání, poruchy stolice, únava) a zánět bez ohledu na genetickou predispozici HLA DQ2/8, což ukazuje na prozánětlivý účinek lepku.
Oblíbený argument proti bezlepkové stravě kromě vlákniny je nedostatek vitamin B, hořčíku, selenu, zinku, železa a některých dalších mikronutrientů. To by byla možná pravda, kdyby studie neukazovaly rozporuplné informace - děti s celiakií jedly vice vápníku, vitamiu B a zinku, ale méně vitaminu D než zdravé děti. Je nutná i osvěta ohledně složení výrobků obsahující prospěšné látky. Bezlepkové pečivo to často právě není.
Zdá se pravdou opak toho, co tvrdí zastánci obilovin a mléčných výrobků, že bezlepková či strava bez obilovin ochuzuje jídelníček o minerály. Obiloviny a mléčné výrobky patří mezi skupinu potravin s nejchudším zastoupením mikronutrientů. Pokud nahradíme pšenici bezlepkovým chlebem a sladkostmi bez lepku, tak bezlepková strava opravdu není zdravější. Ale pokud, jak doporučuji, nahradíme z větší části obiloviny a mléčné výrobky zeleninou, ořechy a některým ovocem spojené s konzumací zdravých tuků a bílkovin, pak bude tato nízkosacharidová strava rozhodně zdravější.
Zdroje:
1. Rose DR, et al., Differential immune responses and microbiota profiles in children with autism spectrum disorders and co-morbid gastrointestinal symptoms. Brain Behav Immun. 2018 May;70:354-368. doi: 10.1016/j.bbi.2018.03.025. 2018 Mar 20. PMID: 29571898; PMCID: PMC5953830
2. Biesiekierski, J.R.; Newnham, E.D.; Irving, P.M.; Barrett, J.S.; Haines, M.; Doecke, J.D.;
Shepherd, S.J.; Muir, J.G.; Gibson, P.R. Gluten causes gastrointestinal symptoms in subjects
without celiac disease: A double-blind randomized placebo-controlled trial. Am. J. Gastroenterol.
2011, 106, 508-514.
3. Karin de Punder and Leo Pruimboom, The Dietary Intake of Wheat and other Cereal Grains and Their
Role in Inflammation, Nutrients 2013, 5, 771-787; doi:10.3390/nu5030771