Naše typická vánoční ryba na zdravější způsob
2 polévkové lžíce olivového oleje
2 hrnky nakrájené na kostky kořenové zeleniny (stejným dílem mrkev, petržel, celer)
1 cibuli
1 polévková lžíce balsamico octa
Pár kuliček černého pepře, nového koření
2 bobkové listy
Větší špetka tymiánu
Kůru z 1 bio citronu
Sůl
4 porce kapra
1 lžička perníku
1 lžička palmového cukru
2 dcl červeného vína
Citronová šťáva na dochucení
Hrstku nahrubo nasekaných mandlí
1 polévková lžíce ghí
Do většího, ale nižšího hrnce rozehřejeme olivový olej a krátce orestujeme kořenovou zeleninu, pak přidáme nakrájenou na menší kostky cibuli, promícháme, ještě krátce orestujeme a zalijeme vodou, aby zelenina byla ponořená asi nad 5cm. Přidáme ocet, všechno koření, citronovou kůru, sůl a přivedeme k varu. Do vařícího vývaru vložíme porce kapra a při mírném varu vaříme asi 10-15 minut.
Pak rybu vyjmeme a přendáme na talíř. Do vývaru dáme nastrouhaný perník, cukr, víno a vaříme do zhousnutí. Z omáčky vyjmeme celé koření, bobkový list a omáčku rozmixujeme. Můžeme dochutit citronovou šťávou. Přidáme do omáčky mandle a ghí. Do hotové omáčky vložíme porce kapra, necháme v omáčce prohřát a podáváme.