Na náplň:
1 velká pečená brambora, oloupaná a nakrájená na kostky
3×1 a 1/2 šálku na tenké plátky nakrájené oloupané mrkve, mražený hrášek, plátky hub
3×1/2 hrnku růžiček brokolice, nakrájené na kostičky, mražené kukuřice a dýně
3 a 1/2 lžíce čerstvého másla
1 velká cibule, na čtvrtky, nakrájená na tenké plátky
3 lžíce celozrnné mouky
2 a 1/2 kostky zeleninového bujónu rozpuštěného v 1 a 1/4 šálky teplé vody
1 šálek mléka
1/2 lžičky soli, a celerového semena
1/4 lžičky pepře
1 lžička tymiánu
1/3 šálku strouhaného parmezánu

Posyp

3/4 šálku žluté kukuřičné mouky

1 lžíce plus 1 lžička palmového cukru
1 1/2 lžičky prášku do pečiva
1/2 hrnku mléka
1 velké vejce, lehce rozšlehané
1 lžíce olivového oleje
1/2 lžičky soli

Rozehřejte troubu na 200 °. Vložte brambory, mrkev, hrášek, brokolici, kukuřici, a dýni do středně velkého hrnce a zalijte ji dostatkem vody aby byla zelenina ponořena na 1 cm.

Lehce slanou vodu přiveďte k varu, pak zeleninu vařte po dobu 4 minut. Přeceďte zeleninu a opláchněte studenou vodou a odložte.
Rozpusťte máslo na středním plameni ve velké, hluboké pánvi. Přidejte cibuli a houby a opečeme je za stálého míchání do měkka, asi 4 minuty. Přimíchejte mouku a vařte za stálého míchání dalších 30 sekund.
Přidejte zeleninový vývar, mléko, sůl, pepř, tymián, a celerové semeno a pokračujte v míchání, dokud omáčka nezhoustne, asi 4 minuty.
Přidejte zeleninu do omáčky a dobře promíchejte. Dochuťte solí a pepřem, pak vmíchejte parmazán a přiveďte k varu. Nařeďte vodou, pokud jeho konzistence je hustší než bramborová polévka. Přeneste směs do pekáče.
Ve středně velké míse rozšleháme kukuřičnou mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl. Přidejte mléko, vejce, olej a míchejte do hladka. Rozetřete těsto přes náplň. Pečeme do zlatova asi 25 minut. Nechte vychladnout.

Vejce plněná avokádovým krémem

Vejce plněná avokádovým krémem

Recept na plněná vejce bohatá na železo z Kuchařky pro dokonalou imunitu.
Polévka s červenou čočkou a řapíkatým celerem

Polévka s červenou čočkou a řapíkatým celerem

Recept na skvělou polévku s vysokým obsahem vitaminu C.
Vánoční svařené víno

Vánoční svařené víno

Poctivý domácí svařák, který zahřeje na těle i na duši a navodí tu pravou vánoční atmosféru.
Zimní čaj na posílení trávení

Zimní čaj na posílení trávení

Recept na směs koření pro přípravu čaje, který podpoří zdravé trávení.

Vánoční štola

Vánoční štola má velmi dlouhou tradici, první zmínky pocházející už z roku 1329. V tomto receptu použijeme tofu.

Vánoční kakaové koláčky

Tradiční „sádlové“ koláčky z kokosového oleje a pohankové mouky.

Raw vánoční kameny

Tři druhy netradičních vánočních „kamenů“. S práškem z modré spirulíny, ibišku nebo raw kakaa.

Čokoládovo-mandlové koláčky

Mandlová mouka a máslo nahradí nezdravou pšenici a dodává oříškovou chuť, kvalitní kakao a čokoláda je zdravá pro srdce a mozek.

Vánoční polévka

Kapří polévka jinak...

Voňavé kokosky

I sladkosti na vánoce nemusí být plné pšenice a nekvalitní mouky... (Pokračování textu…)

Datlové kuličky

Kombinace datlí a zdravých ořechů. 1 hrnek vypeckovaných datlí2 polévkové lžíce vody1 hrnek mletých vlašských ořechů4 polévkové lžíce datlového sirupuMleté ořechy na obalení ...

Pečený pórek

Pro střevo zdravá příloha k masu či rybě.