Malé děti pro objemově malý žaludek příliš mnoho nesní. Proto je důležité jim připravovat na živiny bohatou stravu. Takovými potravinami jsou ty, které obsahují antioxidanty, jsou lehce stravitelné, posilují tělo a mysl a podporuje vývoj.

1. Avokádo

Avokádo je skvělou potravinou pro malé děti. Mají vhodnou konzistenci a plno živin včetně důležitých omega-3. Nakrájejte na kousky a podávejte přímo dítěti. Případně můžete rozmixovat s trochou mateřského mléka nebo vody.

2. Luštěniny

Fazole, červená čočka a žlutý loupaný hrách mají mnoho antioxidantů, až několikanásobně více ež citrusy. Vláknina chrání před zácpou. Obsahují mnoho železa, bílkovin a vitamin B. Před vařením se kromě loupaných druhů jako červená čočka a žlutý loupaný hrách namáčejí na noc do vody.

3. Borůvky

Borůvky jsou superpotravinou. Obsahují vlákninu, vitaminy A a C, z ovoce nejvíce antioxidantů, posilují mozek, močové cesty a nervový systém, srdce a oči.

4. Kokos

Kokos obsahuje mastné kyseliny se středně dlouhým řetězcem se zdravotními účinky podobnými mateřskému mléku. Zvyšují imunitní systém, zlepšují trávení a navozují rovnováhu krevnímu cukru.

5. Chia semínka

Chia semínka mají více antioxidantů než borůvky a více vápníku než mléko. Obsahují omega-3, hořčík, vlákninu, železo, hořčík, bílkoviny.

6. Tmavě zelená listová zelenina

Tato zelenina obsahuje silné antioxidanty, železo a kyselinu listovou. Kromě toho dodává tělu velké množství vitaminu C, K a též vápník. Jak vápník, tak vitamin K posilují kosti.

7. Vejce (bio)

Vejce jsou pro děti velmi výživná. Obsahují cholin, B-vitamin, důležitý pro vývoj a funkci dětského mozku. Vejce obsahují mnoho bílkovin, omega-3 a vitamin D, kyselinu listovou, antioxidant lutein a mnohé minerály jako zinek, železo, a selen, pro silnou imunitu.

8. Oves (lépe bezlepkový)

Oves nabízí kvalitní rozpustnou a nerozpustnou vlákninu. Obsahuje fytochemikálie, vitamin E, zinek, železo, hořčík a selen. V ovsu se nachází kvalitní protein zejména vhodný ke snídani. Ovesnou kaši můžete dichutit palmovým cukrem, nesířenými hrozinkami, ořechy, semínky apod.

9. Quinoa

Quinoa představuje kompletní bílkovinu zejména u dětí vegetariánů. Obsahuje aminokyselinu lysin pro růst a regeneraci tkání. Quinoa má dost živin (mangan, hořčík, mnoho železa) a vlákninu. Neobsahuje lepek a lze jí použít v receptech pro rýži.

10. Sladké brambory

Sladké brambory jsou zeleninou, které jsou obsahující nejvíce živin. Obsahují fytolátky, velké množství vitaminu A a C. Mají sladkou chuť a krémovou konzistenci chutnou pro děti a batolata.

Veganská strava je extrém a proč jíst živočišné potraviny

Běžná západní strava vč. typických jídel konzumovaných u nás patří mezi nejhorší věci, které můžete udělat svému tělu, o čemž svědčí nárůst metabolických onemocnění v této zemi včetně cukrovky, obezity, autoimunitních nemocí.

Vysoké riziko myokarditidy po COVID-19 očkování mRNA vakcínami u  mužů do 30 let

Otázka renomovaných odborníků ve studii publikované v lednu 2022 zněla: Jaké je riziko myokarditidy po mRNA vakcinaci proti COVID-19?

Cukr přidaný i ovocný – riziko pro zdraví

Spotřeba cukru v České republice je 38 kg na osobu a rok, v USA je to dvojnásobek, až 70 kg. Tam na trhu existuje přes 600 tis. výrobků, v 80% z nich se nachází cukr! Je prokázáno, že cukr vyvolává závislost až 8x vyšší než drogy jako kokain.

Chronický zánět a nemoci

Zánět je typická fyziologická reakce na infekce a poranění, kdy imunita zabíjí mikrobi, obnovuje zdravou tkáň a nastoluje homeostázu. Akutní zánětlivá reakce je časově ohraničená a vede k uzdravení. Imunoregulační cytokiny jako IL-10 a TGF-beta zastavují zánětlivou kaskádu a aktivují regulační buňky.

Nové studie: Infekčnost očkovaných a zánět srdce a cév po očkování mladých lidí

Nové studie ukazují, že virová nálož očkovaných je stejná jako neočkovaných, jiné dvě studie ukazují na riziko infaktu a zánětu srdce po očkování mladých lidí.

Vitamin D významně snižuje úmrtnost a zánětlivou reakci u pacientů s COVID-19.

Nová studie ukazuje, že vitamin D hypoteticky snižuje riziko úmrtí na COVID-19 téměř k nule!! Podle autorů analýzy by se k dosažení žádoucí hladiny vitaminu D3 a užívání dostatečně vysokých ...

SARS-CoV-2 spike protein (COVID-19 i ve vakcínách) blokuje opravu poškozené DNA v buňkách

V nové studii, která ale neproběhla na živém organismu, ale in vitro, na buněčných kulturách, se ukazuje, že SARS-CoV-2 spike protein (základ vakcín proti COVID-19) výrazně blokuje obnovu poškozené DNA, nutnou pro získanou imunitu.

Doplňky stravy pro imunitu

Pestrá strava je základem, jak získat různé mikronutrienty, ale byliny jsou dalším nástrojem pro naši imunitu. Nejsou nutné, pokud žijeme relativně zdravě, ale výrazně nám pomáhají. Podle současných doporučení je základem nutričně bohatá strava, ale v případě větší fyzické zátěže, stresu, epidemie a prevence patří doplňky a byliny k praktickým prostředkům, jak podpořit imunitu.
Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Obilniny jsou semena z trávy Poaceae. Kromě toho existují pseudoobilniny, jako pohanka, quinoa, amarant a chia. Některé studie se snaží vzbudit dojem, že obilovny jsou nezbytnou součástí vyvážené stravy.
Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown je panické opatření, a historie ukáže, že lockdown je fatálním selháním a omylem v opatřeních proti Covidu i jiným virovým pandemiím. Důsledky lockdownu jsou závažnější než samotný COVID-19. Prof. Woolhouse.

Prodělání nemoci poskytuje lepší imunitu než očkování

O tom, že kolektivní imunita a prodělání nemoci poskytuje větší ochranu než očkování, a riziku očkování mladých lidí a dětí.
Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Klinické studie a vědecký výzkum prokazuje, že pro zdraví je zásadní vyvážený poměr mezi omega-6 a omega-3 tuky. Jak zmiňuji v mnoha článcích a knihách, výrazný nepoměr mezi omega-3 a omega-6 podporuje zánět.