V analýzách nižší cholesterol, nikoli vyšší, zvyšoval riziko předčasného úmrtí. Kornatění tepen a nemoci srdce bývají významnější u starších lidí a jejich riziko by mělo být tedy vyšší než u mladších jedinců. Přitom analýzy ukazují na významnou souvislost mezi cholesterolem a dlouhověkostí.

První větší analýza studií zahrnující 70 000 osob starších 60 let byla publikována v  BMJ Open Journal (1), druhá z roku 2020 analyzovala 19 studií s 6 miliony osob.

Podle první studie 92 procent lidí s vyšším cholesterolem žije déle. Ohledně nemocí srdce, dvě studie prokázaly vyšší riziko předčasného úmrtí u nízkého cholesterolu, a zbylé studie neprokázaly žádný vztah. Naopak WHO uvádí vyšší délku života u vyššího LDL-cholesterolu.

Druhá analýza, aktualizovaná, ukazuje na to, že lidé s vyšším LDL-cholesterol žijí déle a ani úmrtí na srdce nesouvisí s hodnotou LDL-c.

Navíc podávání statinů bývá zkreslováno a nadhodnoceno, například snížení rizika nemocí srdce se uvádí jako relativní riziko, nikoli absolutní riziko, kdy činnost léků na cholesterol pak bývá necelá 2-3%.

Vysoký cholesterol neovlivňuje strava, ale například kouření či stres a zánět.

LDL cholesterol, nesmyslně označovaný za zlý, bývá spojován s nemocemi srdce jako ischemická choroba srdeční, mrtvice, kornatění tepen. Autoři studií tvrdí na základě pečlivě provedené analýzy potvrzuje, že lidé s vyšším cholesterolem žijí déle a mají nižší riziko nemocí srdce.

Podle cévního chirurga profesora Sherif Sultana z University of Ireland, který na studii pracoval, je cholesterol životně důležitá látka chránící před infekcemi, rakovinou, bolestmi svalů a dalšími nemocemi.

Pravdou je, že u na nás působí více vlivů a nejen cholesterol, ale renomovaní autoři (např. index NNT) prokazují neúčinnost statinů v prevenci u všech osob bez srdečního onemocnění, nejen starších. Kornatění tepen způsobují jiné vlivy než cholesterol (např. poškození cév, zánět, oxidace např. rostlinných olejů).

  1. Ravnskov U, et al.,  BMJ Open 2016

2. Ravnskov U, de Lorgeril M, Diamond DM, Hama R, Hamazaki T, et al. The LDL paradox: Higher LDLCholesterol is Associated with Greater Longevity. A Epidemiol Public Health. 2020; 3(1): 1040. odkaz zde

MUDr. David Frej

Co pít v horku? Vhodné nápoje pro horké letní dny

Co pít v horku? Vhodné nápoje pro horké letní dny

V letních měsících, zvláště při vysokých teplotách, je důležité dbát nejen na hydrataci, ale také na teplotu nápojů, které pijete.

Jíst více tuků a bílkovin, méně cukrů

Změny ve stravování na základě doporučení jíst méně tuku a více sacharidů způsobuje metabolické poruchy v populaci. Potravinářskému průmyslu přinesly velké zisky nezdravé sacharidy (těstoviny, ...

Jak zdravá jsou vaše střeva?

Nejen o svátcích, ale i během roku často sníme více cukru, pijeme více alkoholu, méně spíme a často i vynecháme cvičení. Tyto návyky ovlivňují střevní sliznici a podporují přerůstání nezdravých ...

Mražené potraviny v zimě podporují zdraví

V zimě hrozí konzumace přemrzlého ovoce. Mráz poškozuje mnoho druhů ovoce a zeleniny, kdy se ztrácí vitaminy, minerály, konzistence a chuť (např citrusy hořknou). Rychleji se kazí. Při pokojové ...
Toxický glyfosát má být podle EU bezpečný

Toxický glyfosát má být podle EU bezpečný

Podle uniklého návrhu dokumentu Evropské komise spěchá EU s povolením glyfosátu (nejznámější je přípravek Roundup), aniž chce vyčkat na závěry analýz odborných studií.
Zrušme letní čas

Zrušme letní čas

Celkově trvá organismu na jaře až 5 dnů, než se vyrovná s letním časem. Časový posun se projevuje příznaky: únava, vyčerpání, pocit nevolnosti, ospalost přes den, buzení v noci, špatná paměť a koncentrace.
Ryby – problém s kvalitou

Ryby – problém s kvalitou

Ryby jsou kvalitní potravinou dodávající bílkoviny a zdravé tuky. Ryby jsou nízkokalorické, hlavními složkami je voda (50-80%) , plnohodnotné bílkoviny (12-20%) se všemi aminokyselinami a ...
Alkohol a jeho vliv na naše střeva.

Alkohol a jeho vliv na naše střeva.

Konec roku je obdobím, kdy rádi slavíme, jíme více, pijeme více a méně spíme. Jsem zastáncem pití mírného množství alkoholu, jak dokazují studie i dlouhověcí lidé. Oslavy a rodinná setkání ale často způsobují, že pijeme více alkoholu než obvykle a nadměrný příjem alkoholu může narušit rovnováhu v mikrobiomu.
Nová analýza ve vědeckém časopise: Nežádoucí účinky mRNA vakcín a spike protein

Nová analýza ve vědeckém časopise: Nežádoucí účinky mRNA vakcín a spike protein

V mRNA vakcínách (Moderna, Pfizer) se nachází mRNA kódující protein S, která je dopravována prostřednictvím lipidových nanočástic do lidských buněk, které produkují virový protein, nebo příbuzné ...

Veganská strava je extrém (až na jednu výjimku) a proč jíst živočišné potraviny

Běžná západní strava vč. typických jídel konzumovaných u nás patří mezi nejhorší věci, které můžete udělat svému tělu, o čemž svědčí nárůst metabolických onemocnění v této zemi včetně cukrovky, obezity, autoimunitních nemocí.

Vysoké riziko myokarditidy po COVID-19 očkování mRNA vakcínami u  mužů do 30 let

Otázka renomovaných odborníků ve studii publikované v lednu 2022 zněla: Jaké je riziko myokarditidy po mRNA vakcinaci proti COVID-19?

Cukr přidaný i ovocný – riziko pro zdraví

Spotřeba cukru v České republice je 38 kg na osobu a rok, v USA je to dvojnásobek, až 70 kg. Tam na trhu existuje přes 600 tis. výrobků, v 80% z nich se nachází cukr! Je prokázáno, že cukr vyvolává závislost až 8x vyšší než drogy jako kokain.