Cukrovka neboli diabetes není v historii nic nového. Popis této nebezpečné nemoci se popisuje již před 2000 lety. Toto onemocnění končí často postižením zraku nebo úplnou slepotou, selháním funkce ledvin, ztrátou končetin a vyřazuje nemocné diabetem z plnohodnotného života. V současné době se týká asi 10% české populace.
Co to diabetes mellitus – cukrovka je ?
Je to nemoc (přesněji skupina nemocí) projevující se především zvýšením hladiny cukru v krvi, tzv. hyperglykemií (hyper z lat. vysoký a glykemie – cukr v krvi).
Hormon inzulin je produkován v beta buňkách Langerhansových ostrůvků slinivky břišní a umožňuje vstup glukozy (jednoduchý cukr) do buněk, která pak může být přeměněna na energii a teplo, jak již bylo uvedeno výše.
Zjednodušeně lze říci, že je u zdravého člověka v průběhu dne dvojí způsob produkce inzulínu:
a) jednak kontinuální, taky nazývaná bazální sekrece, která trvá celých 24 hodin, je různě velká v průběhu dne, většinou menší v nočních hodinách,
b) dále pak nárazová produkce, spjata s potravinovým podnětem, nazývaná tež bolusová, jejíž velikost je odvislá od energetického objemu požité potravy.
Z tohoto vyplývá, že inzulín se u zdravého člověka produkuje i za naprosto klidových podmínek, což je například v nočních hodinách. Dále je známo, že denní produkce inzulínu, která je velmi individuální, se pohybuje většinou okolo 30-50 jednotek.
Jak diabetes vzniká ?
První možností je úplný nedostatek inzulínu při jeho nedostatečné nebo až nulové produkci v beta buňkách Langerhansových ostrůvků, nejčastěji vlivem jejich zničení zánětem. Toto je příčinou vzniku diabetu především u dětí a mladých lidí.
Druhou možností je, že inzulín, který je produkován v relativně dostatečném množství, nemůže glukoze otevřít dveře do buněk a tím umožnit její zpracování, anebo je buňka naplněna glukózou a další již nepotřebuje což je příčina diabetu lidí staršího až pozdního věku. Na základě toho lze nově diabetes rozdělit na dva typy: Diabetes mellitus 1.typu, nebo-li na inzulinu závislý a diabetes mellitus 2.typu, tzv.na inzulinu nezávislý. Jiné formy diabetu jsou spojeny s jinými onemocněními (např. po zánětech nebo operacích slinivky břišní), či léčbou některými léky poškozujícími slinivku a autoimunitní zánět v dospělosti.
Jak se diabetes léčí?
Léčba diabetu je následující:
1. Strava, která je dnes často individuální, pro každého pacienta podle jeho potřeb a stavu onemocnění – základem jsou živočišné bílkoviny a zdravé tuky.
2. Pohybový režim a životosprávu: kdy je známo, že pohybová aktivita vede k prevenci srdečně – cévních onemocnění, k zvětšování svalové hmoty, jež je skladištěm zásobního cukru glykogenu. Životospráva, tj. vztah k vlastnímu zdraví, spoluzodpovědnost za něj, což se např. projevuje přístupem k věčnému a velmi častému zlozvyku v naší populaci, tj. ke kouření
3. Podávání léků-perorálních antidiabetik: tablety, které mají ve světle nejnovějších poznatků své přísné indikace.
4. Byliny. Některé jsem uvedl v tomto článku…
5. Aplikace inzulinu.
Dieta je od nepaměti důležitou součástí léčby a dlouhou dobu byla vlastně jedinou známou. Od doby objevení inzulínu a následně i perorálních antidiabetik a při nových poznatcích v jejích užívání se její postavení změnilo.
Ze stravy by měly být vyloučeny brambory, cukry a obiloviny (sladkosti, cukr apod.)
Zvláštní pozornost vyžaduje alkohol! Sám může totiž vést (zejména v případě destilátů) k navození stavu hypoglykemie a svými opojnými účinky může tento stav i připomínat. Jsou známy příklady úmrtí diabetiků po požití alkoholu, jež simuloval jejich opilost a přitom se jednalo o těžkou hypoglykemii s bezvědomím!!
Dlouhodobým problémem na našem potravinářském trhu byla škodlivá sladidla pro diabetiky. V zásadě existují 2 typy:
energetická – Sorbit, fruktoza aj., která glykemií ovlivní a neenergetická-Aspartam, dříve Sacharin, která glykemii neovlivní. Je však lepší, budete-li si od prvních okamžiků onemocnění zvykat sladidlo nepoužívat.
V souvislosti s tím je nutné se zmínit o tzv. potravinách pro diabetiky, které nesou označení DIA. Mnohé z těchto potravin, zejména pekárenské (oplatky, čokolády), mají nedobré složení tuků a zatěžující cukry (obsahují Sorbit nebo fruktozu). Proto se nedoporučují.