10 pravidel pro správné trávení
1. Před jídlem se pomodlit, nebo chvilku uvolněně sedět se zavřenýma očima. Jíst v tichu.
2. Důkladně žvýkat.
3. Jíst v příjemném, hezkém prostředí. U stolu vést příjemný, lehký hovor, vyhnout se rozrušení a negativním tématům.
4. Jíst až při dostavení znatelného pocitu hladu.
5. Pokrmy by měly být chutné a individuálně dobře stravitelné.
6. Jídlo ukončit krátce před bodem nasycení.
7. Když se člověk přejedl, vynechat příští jídlo.
8. Pro posílení zažívací síly: Co možno nejčastěji jíst teplé jídlo
a nápoje. Několikrát denně pít sklenici odstáté vody. Jednou týdně
nejíst delší dobu, viz půsty.
9. Oběd v době nejsilnějšího trávení (asi ve 12 hodin) by měl být hlavním jídlem
dne. V tuto dobu je trávení nejsilnější. Po jídle si dopřát chvilku klidu,
aby se zabránilo psychosomatickým poruchám.
10. Večeře má být lehká, dle možnosti alespoň 3 hodiny před spaním. Vyhýbat se těžce stravitelným potravinám, neboť zpomalují regeneraci.