Počet seniorů má v roce 2050 dosáhnout 2 miliard a poruchy paměti. Některé potraviny a jejich polyfenoly mohou podpořit paměť u starších jedinců…

Borůvky a hrozny

Studie (1) publikovaná vědci z Kanady a Francie ukazují, že borůvky (a hrozny v jedné studii) nebo jejich extrakty mohou zpomalovat pokles kognitivních schopností. Předchozí výzkum na zvířatech ukázal synergický efekt těchto dvou potravin – polyfenoly v hroznech podporovaly vstřebávání polyfenolů v borůvkách. Vědci ve studii zkoumali 215 žen a mužů ve věku 60-70 let, v šest měsíců trvající studii. Polovina z účastníků studie užívala placebo a druhá skupina pak 600mg na polyfenoly bohatého extraktu hroznů a borůvek, obsahující 258 mg flavonoidů. Primárním cílem byly testy hodnotící paměť, zejména vizuální (podobné pexesu, kdy se na monitoru objevily v některých čtvercích symboly a následně se náhodně objevený obrazec na obrazovce měl umístit správně do daného čtverce, ale i verbální a pracovní.

Přestože se paměť po 6 měsících zlepšila, nebylo rozdílu v obou skupinách, ale pokud se účastníci rozdělily do 4 skupin podle výsledků testů na počátku studie, největší zlepšení nastalo u těch, co brali extrakt a měli největší zhoršení paměti. Kognitivní věk se oproti počátku studie zlepšil o 14 let ve srovnání s 5 lety v placebo skupině. Verbální paměť (např vybavení slov) se zlepšilo též u užívání extraktu.

Borůvky zlepšují paměť

V další studii (2) odpovídající více stravě v praxi, užívali ženy a muži od 60 do 75 let, denně 24 g mražených borůvek (asi 1 šálek) po dobu 90 dnů. Ti, co užívali borůvky, měli lepší výsledky ve verbální testu paměti a testu task-switching (hodnotí jak reagujete podvědomě na změnu úkolu, tzn. reagujete rychle na písmena nebo čísla).

Nová analýza (3) dostupných studií z roku 2019 ukazuje, že borůvky i extrakt borůvek zlepšují kognitivní schopnosti, zejména paměť, krátkodobou i dlouhodobou i prostorovou.

Podle autorů studie je nutné stanovit doporučené denní množství u flavonoidů jako u minerálů a vitaminů.

Reference:

1. Julien Bensalem, Polyphenols From Grape and Blueberry Improve Episodic Memory in Healthy Elderly with Lower Level of Memory Performance: A Bicentric Double-Blind, Randomized, Placebo-Controlled Clinical Study, The Journals of Gerontology: Series A, Volume 74, Issue 7, July 2019, Pages 996-1007, https://doi.org/10.1093/gerona/gly166

2. Miller MG, Dietary blueberry improves cognition among older adults in a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Eur J Nutr. 2018 Apr;57(3):1169-1180. doi: 10.1007/s00394-017-1400-8.

3. Travica N., The effect of blueberry interventions on cognitive performance and mood: A systematic review of randomized controlled trials. Brain Behav Immun. 2019 pii: S0889-1591(18)31195-4. doi: 10.1016/j.bbi.2019.04.001.


Veganská strava je extrém a proč jíst živočišné potraviny

Běžná západní strava vč. typických jídel konzumovaných u nás patří mezi nejhorší věci, které můžete udělat svému tělu, o čemž svědčí nárůst metabolických onemocnění v této zemi včetně cukrovky, obezity, autoimunitních nemocí.

Vysoké riziko myokarditidy po COVID-19 očkování mRNA vakcínami u  mužů do 30 let

Otázka renomovaných odborníků ve studii publikované v lednu 2022 zněla: Jaké je riziko myokarditidy po mRNA vakcinaci proti COVID-19?

Cukr přidaný i ovocný – riziko pro zdraví

Spotřeba cukru v České republice je 38 kg na osobu a rok, v USA je to dvojnásobek, až 70 kg. Tam na trhu existuje přes 600 tis. výrobků, v 80% z nich se nachází cukr! Je prokázáno, že cukr vyvolává závislost až 8x vyšší než drogy jako kokain.

Chronický zánět a nemoci

Zánět je typická fyziologická reakce na infekce a poranění, kdy imunita zabíjí mikrobi, obnovuje zdravou tkáň a nastoluje homeostázu. Akutní zánětlivá reakce je časově ohraničená a vede k uzdravení. Imunoregulační cytokiny jako IL-10 a TGF-beta zastavují zánětlivou kaskádu a aktivují regulační buňky.

Nové studie: Infekčnost očkovaných a zánět srdce a cév po očkování mladých lidí

Nové studie ukazují, že virová nálož očkovaných je stejná jako neočkovaných, jiné dvě studie ukazují na riziko infaktu a zánětu srdce po očkování mladých lidí.

Vitamin D významně snižuje úmrtnost a zánětlivou reakci u pacientů s COVID-19.

Nová studie ukazuje, že vitamin D hypoteticky snižuje riziko úmrtí na COVID-19 téměř k nule!! Podle autorů analýzy by se k dosažení žádoucí hladiny vitaminu D3 a užívání dostatečně vysokých ...

SARS-CoV-2 spike protein (COVID-19 i ve vakcínách) blokuje opravu poškozené DNA v buňkách

V nové studii, která ale neproběhla na živém organismu, ale in vitro, na buněčných kulturách, se ukazuje, že SARS-CoV-2 spike protein (základ vakcín proti COVID-19) výrazně blokuje obnovu poškozené DNA, nutnou pro získanou imunitu.

Doplňky stravy pro imunitu

Pestrá strava je základem, jak získat různé mikronutrienty, ale byliny jsou dalším nástrojem pro naši imunitu. Nejsou nutné, pokud žijeme relativně zdravě, ale výrazně nám pomáhají. Podle současných doporučení je základem nutričně bohatá strava, ale v případě větší fyzické zátěže, stresu, epidemie a prevence patří doplňky a byliny k praktickým prostředkům, jak podpořit imunitu.
Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Obilniny jsou semena z trávy Poaceae. Kromě toho existují pseudoobilniny, jako pohanka, quinoa, amarant a chia. Některé studie se snaží vzbudit dojem, že obilovny jsou nezbytnou součástí vyvážené stravy.
Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown je panické opatření, a historie ukáže, že lockdown je fatálním selháním a omylem v opatřeních proti Covidu i jiným virovým pandemiím. Důsledky lockdownu jsou závažnější než samotný COVID-19. Prof. Woolhouse.

Prodělání nemoci poskytuje lepší imunitu než očkování

O tom, že kolektivní imunita a prodělání nemoci poskytuje větší ochranu než očkování, a riziku očkování mladých lidí a dětí.
Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Klinické studie a vědecký výzkum prokazuje, že pro zdraví je zásadní vyvážený poměr mezi omega-6 a omega-3 tuky. Jak zmiňuji v mnoha článcích a knihách, výrazný nepoměr mezi omega-3 a omega-6 podporuje zánět.