Počet seniorů má v roce 2050 dosáhnout 2 miliard a poruchy paměti. Některé potraviny a jejich polyfenoly mohou podpořit paměť u starších jedinců…
Borůvky
Studie (1) publikovaná vědci z Kanady a Francie ukazují, že borůvky (a hrozny v jedné studii) nebo jejich extrakty mohou zpomalovat pokles kognitivních schopností. Předchozí výzkum na zvířatech ukázal synergický efekt těchto dvou potravin – polyfenoly v hroznech podporovaly vstřebávání polyfenolů v borůvkách. Vědci ve studii zkoumali 215 žen a mužů ve věku 60-70 let, v šest měsíců trvající studii. Polovina z účastníků studie užívala placebo a druhá skupina pak 600mg na polyfenoly bohatého extraktu hroznů a borůvek, obsahující 258 mg flavonoidů. Primárním cílem byly testy hodnotící paměť, zejména vizuální (podobné pexesu, kdy se na monitoru objevily v některých čtvercích symboly a následně se náhodně objevený obrazec na obrazovce měl umístit správně do daného čtverce, ale i verbální a pracovní.
Přestože se paměť po 6 měsících zlepšila, nebylo rozdílu v obou skupinách, ale pokud se účastníci rozdělily do 4 skupin podle výsledků testů na počátku studie, největší zlepšení nastalo u těch, co brali extrakt a měli největší zhoršení paměti. Kognitivní věk se oproti počátku studie zlepšil o 14 let ve srovnání s 5 lety v placebo skupině. Verbální paměť (např vybavení slov) se zlepšilo též u užívání extraktu.
Borůvky zlepšují paměť
V další studii (2) odpovídající více stravě v praxi, užívali ženy a muži od 60 do 75 let, denně 24 g mražených borůvek (asi 1 šálek) po dobu 90 dnů. Ti, co užívali borůvky, měli lepší výsledky ve verbální testu paměti a testu task-switching (hodnotí jak reagujete podvědomě na změnu úkolu, tzn. reagujete rychle na písmena nebo čísla).
Nová analýza (3) dostupných studií z roku 2019 ukazuje, že borůvky i extrakt borůvek zlepšují kognitivní schopnosti, zejména paměť, krátkodobou i dlouhodobou i prostorovou.
Podle autorů studie je nutné stanovit doporučené denní množství u flavonoidů jako u minerálů a vitaminů.
Přestože jsme zastáncem bobulovitého ovoce, což je téměř jediné ovoce, které jím, uvedené analýzy nemohou ukázat na borůvky jako hlavní faktor, protože studie nebyly dostatečně průkazné. Z ovoce jsou ale borůvky, ostružiny a další lesní ovoce asi nejvhodnějším druhem ovoce.
Reference:
1. Julien Bensalem, Polyphenols From Grape and Blueberry Improve Episodic Memory in Healthy Elderly with Lower Level of Memory Performance: A Bicentric Double-Blind, Randomized, Placebo-Controlled Clinical Study, The Journals of Gerontology: Series A, Volume 74, Issue 7, July 2019, Pages 996-1007, https://doi.org/10.1093/gerona/gly166
2. Miller MG, Dietary blueberry improves cognition among older adults in a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Eur J Nutr. 2018 Apr;57(3):1169-1180. doi: 10.1007/s00394-017-1400-8.
3. Travica N., The effect of blueberry interventions on cognitive performance and mood: A systematic review of randomized controlled trials. Brain Behav Immun. 2019 pii: S0889-1591(18)31195-4. doi: 10.1016/j.bbi.2019.04.001.