Vědci souhlasí s tím, že kofein ve čtyřech až peti šálcích kávy denně-asi 500 miligramů-neškodí…

Nekuřáci, kteří vypijí více než pět šálků kávy denně mohu mít mírně zvýšený krevní tlak, jež se navrací k normální hodnotě po několika dnech až jednom týdnu. S nikotinem u pravidelných kuřáků se však při tomto množství kofeinu může krevní tlak zvýšit na nebezpečnou hodnotu.

U lidí, kterým kofein způsobuje nepravidelnou srdeční akci, což jeden spisovatel popsal jako „bláznivý rytmus“, je vhodnější kofein omezit nebo úplně vyloučit. Podrážděnost, výbušnost, panické záchvaty a obtížné usínání varují před velkým množstvím přijímaného kofeinu.

Analýza studií provedených s kávou za posledních 10 let prokazují bezpečnost při pití až pěti šálků denně. V některých studiích se uvádí, že kofein ochuzuje organizmus o draslík a dokonce může způsobit jeho nedostatek.

Další výzkumy neprokazují u pití čtyř a více šálků kávy denně zhoršené vstřebávání vápníku a dokonce jeho abnormální vylučování močí.
Jednou z látek, jejímuž nedostatku následkem kofeinu se nevěnuje pozornost, je vitamín B1, přestože 1 gram kofeinu obsahuje 10 miligramů tohoto vitamínu. Není možné odvozovat množství kofeinu pouze z počtu vypitých šálků kávy. Kofein se nachází v mnoha limonádách, nebylinných čajích, kakau a čokoládě. Kakao a čokoláda obsahují kolem 1-2% další povzbuzující látky, teobrominu. Velká čokoládová tyčinka stimuluje organizmus podobně jako šálek kávy.

Nelze nahrazovat kávu energetickými nápoji či limonádami, přestože některé jsou bez kofeinu a cukru, neboť bezpečnost náhražek cukru v těchto nápojích nebyla uspokojivě prokázána. Navíc limonády obsahují fosforovou kyselinu. Při konzumaci několika lahví nebo plechovek denně nadbytečným příjmem fosforu dochází k nerovnováze a ztrátě vápníku, který zabezpečuje zdravé a pevné kosti. Energetické nápoje pak obsahují velké množství cukrů a konzervantů.

Kofein je součástí i mnoha volně prodejných léků: léku na nachlazení, analgetik, stimulantů a přípravků na hubnutí. Kofein obsahují také léky na předpis, ačkoliv není ve složení zmíněn.

Doporučení z mého pohledu u kofeinových nápojů, pokud je pijete, pak vychází ideálně v tomto pořadí: dopoledne černý čaj (nejlépe bio) či kakao, espreso, překapávaná nebo filtrovaná káva bez mléka po obědě, či hořká kvalitní čokoláda. Odpoledne zelený nebo bílý čaj. Některé byliny mají stimulační účinek bez kofeinu, například bazalka Tulsi.

df

Co pít v horku? Vhodné nápoje pro horké letní dny

Co pít v horku? Vhodné nápoje pro horké letní dny

V letních měsících, zvláště při vysokých teplotách, je důležité dbát nejen na hydrataci, ale také na teplotu nápojů, které pijete.

Vyšší cholesterol je spojen s dlouhověkostí

V analýzách nižší cholesterol, nikoli vyšší, zvyšoval riziko předčasného úmrtí. Kornatění tepen a nemoci srdce bývají významnější u starších lidí a jejich riziko by mělo být tedy vyšší než u ...

Jíst více tuků a bílkovin, méně cukrů

Změny ve stravování na základě doporučení jíst méně tuku a více sacharidů způsobuje metabolické poruchy v populaci. Potravinářskému průmyslu přinesly velké zisky nezdravé sacharidy (těstoviny, ...

Jak zdravá jsou vaše střeva?

Nejen o svátcích, ale i během roku často sníme více cukru, pijeme více alkoholu, méně spíme a často i vynecháme cvičení. Tyto návyky ovlivňují střevní sliznici a podporují přerůstání nezdravých ...

Mražené potraviny v zimě podporují zdraví

V zimě hrozí konzumace přemrzlého ovoce. Mráz poškozuje mnoho druhů ovoce a zeleniny, kdy se ztrácí vitaminy, minerály, konzistence a chuť (např citrusy hořknou). Rychleji se kazí. Při pokojové ...
Toxický glyfosát má být podle EU bezpečný

Toxický glyfosát má být podle EU bezpečný

Podle uniklého návrhu dokumentu Evropské komise spěchá EU s povolením glyfosátu (nejznámější je přípravek Roundup), aniž chce vyčkat na závěry analýz odborných studií.
Zrušme letní čas

Zrušme letní čas

Celkově trvá organismu na jaře až 5 dnů, než se vyrovná s letním časem. Časový posun se projevuje příznaky: únava, vyčerpání, pocit nevolnosti, ospalost přes den, buzení v noci, špatná paměť a koncentrace.
Ryby – problém s kvalitou

Ryby – problém s kvalitou

Ryby jsou kvalitní potravinou dodávající bílkoviny a zdravé tuky. Ryby jsou nízkokalorické, hlavními složkami je voda (50-80%) , plnohodnotné bílkoviny (12-20%) se všemi aminokyselinami a ...
Alkohol a jeho vliv na naše střeva.

Alkohol a jeho vliv na naše střeva.

Konec roku je obdobím, kdy rádi slavíme, jíme více, pijeme více a méně spíme. Jsem zastáncem pití mírného množství alkoholu, jak dokazují studie i dlouhověcí lidé. Oslavy a rodinná setkání ale často způsobují, že pijeme více alkoholu než obvykle a nadměrný příjem alkoholu může narušit rovnováhu v mikrobiomu.
Nová analýza ve vědeckém časopise: Nežádoucí účinky mRNA vakcín a spike protein

Nová analýza ve vědeckém časopise: Nežádoucí účinky mRNA vakcín a spike protein

V mRNA vakcínách (Moderna, Pfizer) se nachází mRNA kódující protein S, která je dopravována prostřednictvím lipidových nanočástic do lidských buněk, které produkují virový protein, nebo příbuzné ...

Veganská strava je extrém (až na jednu výjimku) a proč jíst živočišné potraviny

Běžná západní strava vč. typických jídel konzumovaných u nás patří mezi nejhorší věci, které můžete udělat svému tělu, o čemž svědčí nárůst metabolických onemocnění v této zemi včetně cukrovky, obezity, autoimunitních nemocí.

Vysoké riziko myokarditidy po COVID-19 očkování mRNA vakcínami u  mužů do 30 let

Otázka renomovaných odborníků ve studii publikované v lednu 2022 zněla: Jaké je riziko myokarditidy po mRNA vakcinaci proti COVID-19?