Vědci souhlasí s tím, že kofein ve dvou šálcích kávy denně-asi 200 miligramů-neškodí…

Nekuřáci, kteří vypijí tři šálky kávy denně mohu mít mírně zvýšený krevní tlak, jež se navrací k normální hodnotě po několika dnech až jednom týdnu. S nikotinem u pravidelných kuřáků se však při tomto množství kofeinu může krevní tlak zvýšit na nebezpečnou hodnotu.

U lidí, kterým kofein způsobuje nepravidelnou srdeční akci, což jeden spisovatel popsal jako „bláznivý rytmus“, je vhodnější kofein omezit nebo úplně vyloučit. Podrážděnost, výbušnost, panické záchvaty a obtížné usínání varují před velkým množstvím přijímaného kofeinu.

Analýza studií provedených s kávou za posledních 10 let prokazují bezpečnost při pití maximálně tří šálků denně. V některých studiích se uvádí, že kofein ochuzuje organizmus o draslík a dokonce může způsobit jeho nedostatek.

Další výzkumy prokazují u pití čtyř a více šálků kávy denně zhoršené vstřebávání vápníku a dokonce jeho abnormální vylučování močí.
Jednou z látek, jejímuž nedostatku následkem kofeinu se nevěnuje pozornost, je vitamín B1, přestože 1 gram kofeinu obsahuje 10 miligramů tohoto vitamínu. Není možné odvozovat množství kofeinu pouze z počtu vypitých šálků kávy. Kofein se nachází v mnoha limonádách, nebylinných čajích, kakau a čokoládě. Kakao a čokoláda obsahují kolem 1-2% další povzbuzující látky, teobrominu. Velká čokoládová tyčinka stimuluje organizmus podobně jako šálek kávy.

Nelze nahrazovat kávu energetickými nápojemi či limonádami, přestože některé jsou bez kofeinu a cukru, neboť bezpečnost náhražek cukru v těchto nápojích nebyla uspokojivě prokázána. Navíc limonády obsahují fosforovou kyselinu. Při konzumaci několika lahví nebo plechovek denně nadbytečným příjmem fosforu dochází k nerovnováze a ztrátě vápníku, který zabezpečuje zdravé a pevné kosti. Energetické nápoje pak obsahují velké množství cukrů a konzervantů.

Kofein je součástí i mnoha volně prodejných léků: léku na nachlazení, analgetik, stimulantů a přípravků na hubnutí. Kofein obsahují také léky na předpis, ačkoliv není ve složení zmíněn.

Doporučení z mého pohledu u kofeinových nápojů, pokud je pijete, pak vychází ideálně v tomto pořadí (maximálně 1-2xdenně): dopoledne bílý čaj, zelený či černý čaj (nejlépe bio) či kakao, preso bez mléka po obědě, či hořká kvalitní čokoláda. Některé byliny mají stimulační účinek bez kofeinu, například bazalka Tulsi.

df

Veganská strava je extrém (až na jednu výjimku) a proč jíst živočišné potraviny

Běžná západní strava vč. typických jídel konzumovaných u nás patří mezi nejhorší věci, které můžete udělat svému tělu, o čemž svědčí nárůst metabolických onemocnění v této zemi včetně cukrovky, obezity, autoimunitních nemocí.

Vysoké riziko myokarditidy po COVID-19 očkování mRNA vakcínami u  mužů do 30 let

Otázka renomovaných odborníků ve studii publikované v lednu 2022 zněla: Jaké je riziko myokarditidy po mRNA vakcinaci proti COVID-19?

Cukr přidaný i ovocný – riziko pro zdraví

Spotřeba cukru v České republice je 38 kg na osobu a rok, v USA je to dvojnásobek, až 70 kg. Tam na trhu existuje přes 600 tis. výrobků, v 80% z nich se nachází cukr! Je prokázáno, že cukr vyvolává závislost až 8x vyšší než drogy jako kokain.

Chronický zánět a nemoci

Zánět je typická fyziologická reakce na infekce a poranění, kdy imunita zabíjí mikrobi, obnovuje zdravou tkáň a nastoluje homeostázu. Akutní zánětlivá reakce je časově ohraničená a vede k uzdravení. Imunoregulační cytokiny jako IL-10 a TGF-beta zastavují zánětlivou kaskádu a aktivují regulační buňky.

Nové studie: Infekčnost očkovaných a zánět srdce a cév po očkování mladých lidí

Nové studie ukazují, že virová nálož očkovaných je stejná jako neočkovaných, jiné dvě studie ukazují na riziko infaktu a zánětu srdce po očkování mladých lidí.

Vitamin D významně snižuje úmrtnost a zánětlivou reakci u pacientů s COVID-19.

Nová studie ukazuje, že vitamin D hypoteticky snižuje riziko úmrtí na COVID-19 téměř k nule!! Podle autorů analýzy by se k dosažení žádoucí hladiny vitaminu D3 a užívání dostatečně vysokých ...

SARS-CoV-2 spike protein (COVID-19 i ve vakcínách) blokuje opravu poškozené DNA v buňkách

V nové studii, která ale neproběhla na živém organismu, ale in vitro, na buněčných kulturách, se ukazuje, že SARS-CoV-2 spike protein (základ vakcín proti COVID-19) výrazně blokuje obnovu poškozené DNA, nutnou pro získanou imunitu.

Doplňky stravy pro imunitu

Pestrá strava je základem, jak získat různé mikronutrienty, ale byliny jsou dalším nástrojem pro naši imunitu. Nejsou nutné, pokud žijeme relativně zdravě, ale výrazně nám pomáhají. Podle současných doporučení je základem nutričně bohatá strava, ale v případě větší fyzické zátěže, stresu, epidemie a prevence patří doplňky a byliny k praktickým prostředkům, jak podpořit imunitu.
Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Obilniny jsou semena z trávy Poaceae. Kromě toho existují pseudoobilniny, jako pohanka, quinoa, amarant a chia. Některé studie se snaží vzbudit dojem, že obilovny jsou nezbytnou součástí vyvážené stravy.
Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown je panické opatření, a historie ukáže, že lockdown je fatálním selháním a omylem v opatřeních proti Covidu i jiným virovým pandemiím. Důsledky lockdownu jsou závažnější než samotný COVID-19. Prof. Woolhouse.

Prodělání nemoci poskytuje lepší imunitu než očkování

O tom, že kolektivní imunita a prodělání nemoci poskytuje větší ochranu než očkování, a riziku očkování mladých lidí a dětí.
Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Klinické studie a vědecký výzkum prokazuje, že pro zdraví je zásadní vyvážený poměr mezi omega-6 a omega-3 tuky. Jak zmiňuji v mnoha článcích a knihách, výrazný nepoměr mezi omega-3 a omega-6 podporuje zánět.