Nový typ koronaviru označovaný jako „nový koronavirus“ neboli 2019-nCov, případně také jako wuchanský koronavirus, se objevil poprvé v na začátku prosince 2019 v čínské provincii Chu-pej, způsobuje infekční onemocnění nazývané terminologicky COVID-19. Máme se bát virů nebo vlastní slabé imunity?

Imunitní systém vyrábí bílé krvinky a látky, které mají zneškodnit cizorodé látky, například poškozené a mrtvé buňky, cizorodé látky, infekce, bakterie, viry či kvasinky.Vše, co je organismu cizí, se snaží imunitní systém odstranit.

Přestože zdroj nákazy nacházíme u zvířat, přenos se děje kapénkovou infekcí kýcháním, či kašlem, z člověka na člověka. Inkubační doba mezi setkáním s virem a příznaky je asi 14 dnů.

Příznaky tohoto virového onemocnění se podobají chřipce, jsou to horečky, kašel, dušnost, bolest svalová a únava. Ke smrti může vést zápal plic a sepse.

Jak posílit imunitu

Obětmi nejen koronaviru, ale chřipky a dalších infekcí jsou lidé s oslabenou imunitou. Snažme se co nejméně vystavovat tomu, co stimuluje nezdravě imunitní systém, tedy odstraňovat patogeny z těla:

  1. Zlepšete stravovací návyky. Jezte zeleninu, luštěniny, bobulovité ovoce, zdravé tuky (olivový olej, ryby, lněná semínka), česnek, cibuli. Omezte polotovary, cukr, rafinované oleje mléčné výrobky a pšenici. Z vlákniny za pomoci střevních bakterií které jí fermentují, vznikají mastné kyseliny s krátkým řetězcem působící pozitivně na plíce a dýchací cesty.
  2. Odstraňte co nejvíce chemických látek v prostředí (čistící prostředky, osvěžovače vzduchu).
  3. Choďte do přírody a jezděte na hory (horský vzduch posiluje imunitu)
  4. Snižujte chronický stres.
  5. Otužování a půsty.
  6. Dechové cviky.

Tyto tipy rozvádíme na videu na mém kanále youtube.

Přípravky pro imunitu

Z přípravků, které posilují imunitní systém jmenujme:

Omega-3 tuky v rybím oleji, řasách a nejlépe v tučných potravinách často obsahuje antioxidant vitamin E proti zánětu.

Koenzym Q 10 podporuje účinný přenos energie, jejíž tvorba v buňkách závisí na CoQ10.
Užívání CoQ10 podporuje tvorbu energie a je to silný antioxidant.

Vitamin A (antiinfekční vitamín) se nachází v žlutém ovoci a zelenině, tučných rybách.
Nedostatek vitaminů B oslabuje imunitu.

Vitamín C ve velkých dávkách (1-3 g denně) podporuje tvorbu lymfocytů a kolagenu, který omezuje průchod virů. Nachází se v citrusech, hráchu, brokolici, kapustě, rajčatech, kiwi, šípcích, papáje, a šitaké. Lze kombinovat s quercetinem a omega-3 tuky.

Nedostatek vitaminu D3 se vyskytuje u většiny lidí. Užívejte kapky cholekalciferolu s vitaminem K2. Video o vitaminu D zde.

Důležité jsou minerály ( hořčík, selen, zinek, vápník, železo), které posilují imunitu.

Z bylin působí například bazalka Tulsi, Inula racemosa, Emblika lékařská (amalaki), a kořen lékořice.
Echinacea je vhodná ke krátkodobému užívání při nachlazení. Ačkoliv echinacea stimuluje imunitu a fagocytozu (zvyšuje agresivitu a počet bílých krvinek v pohlcování mikrobů), sadec prorostlý je podle studií v tomto směru čtyřikrát účinnější, ale často se s echinaceou užívá. V sadci se identifikovaly dva polysacharidy (4-O-methylglukuronoxylany), které vykazují schopnost podporovat fagocytozu a působily proti virům u chřipky a nachlazení. Též Aloe vera, černý bez a česnek posilují imunitu.

MUDr. David Frej

Veganská strava je extrém a proč jíst živočišné potraviny

Běžná západní strava vč. typických jídel konzumovaných u nás patří mezi nejhorší věci, které můžete udělat svému tělu, o čemž svědčí nárůst metabolických onemocnění v této zemi včetně cukrovky, obezity, autoimunitních nemocí.

Vysoké riziko myokarditidy po COVID-19 očkování mRNA vakcínami u  mužů do 30 let

Otázka renomovaných odborníků ve studii publikované v lednu 2022 zněla: Jaké je riziko myokarditidy po mRNA vakcinaci proti COVID-19?

Cukr přidaný i ovocný – riziko pro zdraví

Spotřeba cukru v České republice je 38 kg na osobu a rok, v USA je to dvojnásobek, až 70 kg. Tam na trhu existuje přes 600 tis. výrobků, v 80% z nich se nachází cukr! Je prokázáno, že cukr vyvolává závislost až 8x vyšší než drogy jako kokain.

Chronický zánět a nemoci

Zánět je typická fyziologická reakce na infekce a poranění, kdy imunita zabíjí mikrobi, obnovuje zdravou tkáň a nastoluje homeostázu. Akutní zánětlivá reakce je časově ohraničená a vede k uzdravení. Imunoregulační cytokiny jako IL-10 a TGF-beta zastavují zánětlivou kaskádu a aktivují regulační buňky.

Nové studie: Infekčnost očkovaných a zánět srdce a cév po očkování mladých lidí

Nové studie ukazují, že virová nálož očkovaných je stejná jako neočkovaných, jiné dvě studie ukazují na riziko infaktu a zánětu srdce po očkování mladých lidí.

Vitamin D významně snižuje úmrtnost a zánětlivou reakci u pacientů s COVID-19.

Nová studie ukazuje, že vitamin D hypoteticky snižuje riziko úmrtí na COVID-19 téměř k nule!! Podle autorů analýzy by se k dosažení žádoucí hladiny vitaminu D3 a užívání dostatečně vysokých ...

SARS-CoV-2 spike protein (COVID-19 i ve vakcínách) blokuje opravu poškozené DNA v buňkách

V nové studii, která ale neproběhla na živém organismu, ale in vitro, na buněčných kulturách, se ukazuje, že SARS-CoV-2 spike protein (základ vakcín proti COVID-19) výrazně blokuje obnovu poškozené DNA, nutnou pro získanou imunitu.

Doplňky stravy pro imunitu

Pestrá strava je základem, jak získat různé mikronutrienty, ale byliny jsou dalším nástrojem pro naši imunitu. Nejsou nutné, pokud žijeme relativně zdravě, ale výrazně nám pomáhají. Podle současných doporučení je základem nutričně bohatá strava, ale v případě větší fyzické zátěže, stresu, epidemie a prevence patří doplňky a byliny k praktickým prostředkům, jak podpořit imunitu.
Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Obilniny jsou semena z trávy Poaceae. Kromě toho existují pseudoobilniny, jako pohanka, quinoa, amarant a chia. Některé studie se snaží vzbudit dojem, že obilovny jsou nezbytnou součástí vyvážené stravy.
Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown je panické opatření, a historie ukáže, že lockdown je fatálním selháním a omylem v opatřeních proti Covidu i jiným virovým pandemiím. Důsledky lockdownu jsou závažnější než samotný COVID-19. Prof. Woolhouse.

Prodělání nemoci poskytuje lepší imunitu než očkování

O tom, že kolektivní imunita a prodělání nemoci poskytuje větší ochranu než očkování, a riziku očkování mladých lidí a dětí.
Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Klinické studie a vědecký výzkum prokazuje, že pro zdraví je zásadní vyvážený poměr mezi omega-6 a omega-3 tuky. Jak zmiňuji v mnoha článcích a knihách, výrazný nepoměr mezi omega-3 a omega-6 podporuje zánět.