Nový typ koronaviru označovaný jako „nový koronavirus“ neboli 2019-nCov, případně také jako wuchanský koronavirus, se objevil poprvé v na začátku prosince 2019 v čínské provincii Chu-pej, způsobuje infekční onemocnění nazývané terminologicky COVID-19. Máme se bát virů nebo vlastní slabé imunity?
Imunitní systém vyrábí bílé krvinky a látky, které mají zneškodnit cizorodé látky, například poškozené a mrtvé buňky, cizorodé látky, infekce, bakterie, viry či kvasinky.Vše, co je organismu cizí, se snaží imunitní systém odstranit.
Přestože zdroj nákazy nacházíme u zvířat, přenos se děje kapénkovou infekcí kýcháním, či kašlem, z člověka na člověka. Inkubační doba mezi setkáním s virem a příznaky je asi 14 dnů.
Příznaky tohoto virového onemocnění se podobají chřipce, jsou to horečky, kašel, dušnost, bolest svalová a únava. Ke smrti může vést zápal plic a sepse.
Jak posílit imunitu
Obětmi nejen koronaviru, ale chřipky a dalších infekcí jsou lidé s oslabenou imunitou. Snažme se co nejméně vystavovat tomu, co stimuluje nezdravě imunitní systém, tedy odstraňovat patogeny z těla:
- Zlepšete stravovací návyky. Jezte zeleninu, luštěniny, bobulovité ovoce, zdravé tuky (olivový olej, ryby, lněná semínka), česnek, cibuli. Omezte polotovary, cukr, rafinované oleje mléčné výrobky a pšenici. Z vlákniny za pomoci střevních bakterií které jí fermentují, vznikají mastné kyseliny s krátkým řetězcem působící pozitivně na plíce a dýchací cesty.
- Odstraňte co nejvíce chemických látek v prostředí (čistící prostředky, osvěžovače vzduchu).
- Choďte do přírody a jezděte na hory (horský vzduch posiluje imunitu)
- Snižujte chronický stres.
- Otužování a půsty.
- Dechové cviky.
Tyto tipy rozvádíme na videu na mém kanále youtube.
Přípravky pro imunitu
Z přípravků, které posilují imunitní systém jmenujme:
Omega-3 tuky v rybím oleji, řasách a nejlépe v tučných potravinách často obsahuje antioxidant vitamin E proti zánětu.
Koenzym Q 10 podporuje účinný přenos energie, jejíž tvorba v buňkách závisí na CoQ10.
Užívání CoQ10 podporuje tvorbu energie a je to silný antioxidant.
Vitamin A (antiinfekční vitamín) se nachází v žlutém ovoci a zelenině, tučných rybách.
Nedostatek vitaminů B oslabuje imunitu.
Vitamín C ve velkých dávkách (1-3 g denně) podporuje tvorbu lymfocytů a kolagenu, který omezuje průchod virů. Nachází se v citrusech, hráchu, brokolici, kapustě, rajčatech, kiwi, šípcích, papáje, a šitaké. Lze kombinovat s quercetinem a omega-3 tuky.
Nedostatek vitaminu D3 se vyskytuje u většiny lidí. Užívejte kapky cholekalciferolu s vitaminem K2. Video o vitaminu D zde.
Důležité jsou minerály ( hořčík, selen, zinek, vápník, železo), které posilují imunitu.
Z bylin působí například bazalka Tulsi, Inula racemosa, Emblika lékařská (amalaki), a kořen lékořice.
Echinacea je vhodná ke krátkodobému užívání při nachlazení. Ačkoliv echinacea stimuluje imunitu a fagocytozu (zvyšuje agresivitu a počet bílých krvinek v pohlcování mikrobů), sadec prorostlý je podle studií v tomto směru čtyřikrát účinnější, ale často se s echinaceou užívá. V sadci se identifikovaly dva polysacharidy (4-O-methylglukuronoxylany), které vykazují schopnost podporovat fagocytozu a působily proti virům u chřipky a nachlazení. Též Aloe vera, černý bez a česnek posilují imunitu.
MUDr. David Frej