Skleníkový efekt je efekt, kdy dochází k ohřívání povrchu země na vyšší teplotu, než pokud by atmosféra neexistovala. Emise skleníkových plynů je argument mnoha ekologických organizací a veganů, kteří nám tvrdí, že vyloučení masa zlepší životní prostředí. Podle nich a organizace jako Worldwatch Institute tvoří přes 51% skleníkových plynů skot a zpracování červeného masa.
Jaká je pravda?
Když se podíváme na graf, největším znečišťovatelem ovzduší je výroba energie, výrobci fosilních paliv a doprava, obojí 28%, průmysl 22% a celá zemědělská výroba jen 9%. z toho živočišná výroba jen 3.9%.
Zpráva vydaná v roce 2006 organizací United Nations Food and Agriculture Organization pod názvem „Livestock’s Long Shadow,“uvádí, že tím, že jíte hovězí maso, podporujete 18% emisí skleníkových plynů, což je více než doprava. Ukázalo se, že autoři zprávy použili jinou statistiku na skot a jinou na dopravu. U masa zahrnuli veškeré procesy na tvorbu skleníkových plynů od samotných zvířat až po postřiky polí, změnu pralesů na pastviny a zpracování masa. U dopravy namísto toho hodnotili jen emise z vozidel, bez vliv údržby silnic, výroby vozidel apod. Současný podíl emisí z dopravy vs. skot je 14:5%.
Ano, produkce masa přispívá ke zhoršování životního prostředí, ale to i soja, káva, zelenina, ovoce, doprava potravin. Jedním z rad veganů a dalších „zelených“ organizací je snížit maso na 1xtýdně či přestat ho jíst zcela. Podle průzkumu, pokud by všichni Američané odstranili živočišné potraviny ze stravy, snížilo by to emise skleníkových plynů o 2.6 % a bezmasé pondělí o 0.5%. navíc efektivnější výroba od roku 1961 snižuje emise skleníkových plynů, zatímco produkce se zdvojnásobila.
Současná spotřeba masa je 92kg na osobu ročně v USA, 24 kg na středním Východě a severní Africe a 18% v Asii. Navíc, 70% veškeré zemědělské půdy je použitelná jen jako pastvina pro dobytek. Navíc, dobytek produkuje přírodní hnojivo. Nahrazení syntetickými hnojivy zvyšuje zátěž pro životní prostředí.
Dobytek také konzumuje většinu siláže a senáže z potravin, které z 90% nejsou pro lidi stravitelné.
Je otázkou, zda někdo, kdo se stravuje vegansky, nezpůsobuje větší znečištění konzumací dovážených potravin než když sníte maso od místního farmáře. Já osobně jím maso z místních farem, které minimálně zatěžují životní prostředí, podstatně méně než ti, co jí sóju. Podpořím farmáře a zároveň jím kvalitní potravinu se zdravými bílkovinami, tuky a mikronutrienty.
David Frej
Zdroj: https://www.epa.gov/ghgemissions/inventory-us-greenhouse-gas-emissions-and-sinks