Skleníkový efekt je efekt, kdy dochází k ohřívání povrchu země na vyšší teplotu, než pokud by atmosféra neexistovala. Emise skleníkových plynů je argument mnoha ekologických organizací a veganů, kteří nám tvrdí, že vyloučení masa zlepší životní prostředí. Podle nich a organizace jako Worldwatch Institute tvoří přes 51% skleníkových plynů skot a zpracování červeného masa.

Jaká je pravda?

Když se podíváme na graf, největším znečišťovatelem ovzduší je výroba energie, výrobci fosilních paliv a doprava, obojí 28%, průmysl 22% a celá zemědělská výroba jen 9%. z toho živočišná výroba jen 3.9%.

Zpráva vydaná v roce 2006 organizací United Nations Food and Agriculture Organization pod názvem „Livestock’s Long Shadow,“uvádí, že tím, že jíte hovězí maso, podporujete 18% emisí skleníkových plynů, což je více než doprava. Ukázalo se, že autoři zprávy použili jinou statistiku na skot a jinou na dopravu. U masa zahrnuli veškeré procesy na tvoru skleníkových plynů od samotných zvířat až po postřiky polí, změnu pralesů na pastviny a zpracování masa. U dopravy namísto toho hodnotili jen emise z vozidel, bez vliv údržby silnic, výroby vozidel apod. současný podíl emisí z dopravy vs. skot je 14:5%.

Ano, produkce masa přispívá ke zhoršování životního prostředí, ale to i soja, káva, zelenina, ovoce, doprava potravin. Jedním z rad veganů a dalších „zelených“ organizací je snížit maso na 1xtýdně ři přestat ho jíst zcela. Podle průzkumu, pokud by všichni Američané odstranili živočišné potraviny ze stravy, snížilo by to emise skleníkových plynů o 2.6 % a bezmasé pondělí o 0.5%. navíc efektivnější výroba se od roku 1961 snižuje emise skleníkových plynů, zatímco produkce se zdvojnásobila.

Současná spotřeba masa je 92kg na osobu ročně v USA, 24 kg na středním Východě a severní Africe a  18% v Asii. Navíc, 70% veškeré zemědělské půdy je použitelná jen jako pastvina pro dobytek. Navíc, dobytek produkuje přírodní hnojivo. Nahrazení syntetickými hnojivy zvyšuje zátěž pro životní prostředí.

Je otázkou, zda někdo, kdo se stravuje vegansky, nezpůsobuje větší znečištění konzumací dovážených potravin než když sníte maso od místního farmáře. Já osobně jím více rostlinnou stravu, ale též jím maso (1-2xtýdně kromě ryb) a ponejvíce z farem, které minimálně zatěžují životní prostředí, nejspíše méně než ti, co jí soju, a tím je podpořím a zároveň jím kvalitní potravinu se zdravými bílkovinami, tuky a mikronutrienty.

David Frej

Zdroj: https://www.epa.gov/ghgemissions/inventory-us-greenhouse-gas-emissions-and-sinks

Veganská strava je extrém a proč jíst živočišné potraviny

Běžná západní strava vč. typických jídel konzumovaných u nás patří mezi nejhorší věci, které můžete udělat svému tělu, o čemž svědčí nárůst metabolických onemocnění v této zemi včetně cukrovky, obezity, autoimunitních nemocí.

Vysoké riziko myokarditidy po COVID-19 očkování mRNA vakcínami u  mužů do 30 let

Otázka renomovaných odborníků ve studii publikované v lednu 2022 zněla: Jaké je riziko myokarditidy po mRNA vakcinaci proti COVID-19?

Cukr přidaný i ovocný – riziko pro zdraví

Spotřeba cukru v České republice je 38 kg na osobu a rok, v USA je to dvojnásobek, až 70 kg. Tam na trhu existuje přes 600 tis. výrobků, v 80% z nich se nachází cukr! Je prokázáno, že cukr vyvolává závislost až 8x vyšší než drogy jako kokain.

Chronický zánět a nemoci

Zánět je typická fyziologická reakce na infekce a poranění, kdy imunita zabíjí mikrobi, obnovuje zdravou tkáň a nastoluje homeostázu. Akutní zánětlivá reakce je časově ohraničená a vede k uzdravení. Imunoregulační cytokiny jako IL-10 a TGF-beta zastavují zánětlivou kaskádu a aktivují regulační buňky.

Nové studie: Infekčnost očkovaných a zánět srdce a cév po očkování mladých lidí

Nové studie ukazují, že virová nálož očkovaných je stejná jako neočkovaných, jiné dvě studie ukazují na riziko infaktu a zánětu srdce po očkování mladých lidí.

Vitamin D významně snižuje úmrtnost a zánětlivou reakci u pacientů s COVID-19.

Nová studie ukazuje, že vitamin D hypoteticky snižuje riziko úmrtí na COVID-19 téměř k nule!! Podle autorů analýzy by se k dosažení žádoucí hladiny vitaminu D3 a užívání dostatečně vysokých ...

SARS-CoV-2 spike protein (COVID-19 i ve vakcínách) blokuje opravu poškozené DNA v buňkách

V nové studii, která ale neproběhla na živém organismu, ale in vitro, na buněčných kulturách, se ukazuje, že SARS-CoV-2 spike protein (základ vakcín proti COVID-19) výrazně blokuje obnovu poškozené DNA, nutnou pro získanou imunitu.

Doplňky stravy pro imunitu

Pestrá strava je základem, jak získat různé mikronutrienty, ale byliny jsou dalším nástrojem pro naši imunitu. Nejsou nutné, pokud žijeme relativně zdravě, ale výrazně nám pomáhají. Podle současných doporučení je základem nutričně bohatá strava, ale v případě větší fyzické zátěže, stresu, epidemie a prevence patří doplňky a byliny k praktickým prostředkům, jak podpořit imunitu.
Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Obilniny jsou semena z trávy Poaceae. Kromě toho existují pseudoobilniny, jako pohanka, quinoa, amarant a chia. Některé studie se snaží vzbudit dojem, že obilovny jsou nezbytnou součástí vyvážené stravy.
Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown je panické opatření, a historie ukáže, že lockdown je fatálním selháním a omylem v opatřeních proti Covidu i jiným virovým pandemiím. Důsledky lockdownu jsou závažnější než samotný COVID-19. Prof. Woolhouse.

Prodělání nemoci poskytuje lepší imunitu než očkování

O tom, že kolektivní imunita a prodělání nemoci poskytuje větší ochranu než očkování, a riziku očkování mladých lidí a dětí.
Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Klinické studie a vědecký výzkum prokazuje, že pro zdraví je zásadní vyvážený poměr mezi omega-6 a omega-3 tuky. Jak zmiňuji v mnoha článcích a knihách, výrazný nepoměr mezi omega-3 a omega-6 podporuje zánět.