V zimě hrozí konzumace přemrzlého ovoce. Mráz poškozuje mnoho druhů ovoce a zeleniny, kdy se ztrácí vitaminy, minerály, konzistence a chuť (např citrusy hořknou). Rychleji se kazí. Při pokojové teplotě se pak změní v kašovitou hmotu. Existují druhy, které je vhodné konzumovat I během mrazů. V zimě raději kupujte tvrdší ovoce jako jablka a hrušky. Obecně mražené ovoce a zelenina zejména v zimě má své výhody.
Nutriční obsah mraženého a čerstvého ovoce a zeleniny je velmi podobný. V jedné studii se srovnával obsah vitaminů v osmi druzích zeleniny a ovoce. Mražené borůvky, mrkev, kukuřice, zelená fazole, hrášek, špenát a jahody obsahovaly dokonce více živin. V jiné studii i po několika měsících skladování nebyl obsah vitaminů mezi čerstvou a mraženou zeleninou rozdílný. Ve srovnání s čerstvým hráškem obsahuje mražený více vápníku. Nevýhodou je trochu vyšší množství cukru. Karotenoidy a polyfenoly se uchovávají ve větším množství v mraženém stavu.
Některé druhy dokonce lépe chutnají pokud přejdou venku mrazem. Většinou se rozkládají škroby na cukr, ovoce zesládne a cukr brání změně vody na led. Malá jablíčka, mišpule z čeledi růžovitých mrazem zesládnou. Mišpule procházejí oxidací a dužinu lze jíst lžičkou, přidávají se do zavařenin, džemů a vyrábí se z nich víno. Z trpkých na chutné sladké plody se mrazem změní i trnky, vhodný zdroj do sirupů a povidel. Banány zmražené též chutnají jako přesnídávka. Trpké dřínky podobné šípkům se změní na sladké plody, ale nasolí a nakládají se do láku a pak připomínají olivy, vyrábí se z nich pálenka či se nasušené namelou na koření. Mrazy svědčí i arónii, s vysokým obsahem antioxidantů.
Sladší je i ve zralé stavu kyselý rakytník, i když ztrácí mnoho vitamin a antioxidantů. Mráz prospívá z hlediska chuti i klikvě a jeřabinám. Klikva se používá jako brusinky k masu i do džemů. Na sirup se hodí přemrzlé sladší šípky, zatímco před mrazy se hodí na na sušení.
Ze zeleniny je chutnější a méně hořké jsou po přemrznutí kapusta (růžičková), černá ředkev a jemnější je i kadeřávek.
Čerstvé zelenina se sklízí předtím než uzraje, protože se posílá často na velké vzdálenosti a skladuje se mnoho dní v obchodech. Předčasné sklízení zkracuje dobu, kterou zelenina potřebuje pro maximální obsah živin. Mražená zelenina se naopak sklízí zralá, v době kdy obsahuje maximální množství vitaminů. Šetrným rychlomražením se udržuje pak vysoký obsah vitaminů. Studie potvrzují, že lidé, pokud jí mražené druhy, konzumují více vitaminů během zimy.
Zamražené druhy ovoce a zeleniny neobsahují konzervanty k prodloužení trvanlivosti.
Mražené potraviny nevyžadují přípravu a snadno se připravují ke konzumaci.
df