Po mnoha studiích, který neprokazují přímou spojitost cholesterolu s rizikem infarktu a kornatění tepen  se objevil nový rozhovor s dr. Wilkisem, který tvrdí opak.

Vědecká analýza, která se projevila v Dietary Guidelines for Americans v omezení varování ohledně cholesterolu v jídle, se nelíbí mnoha učencům z univerzit. Podle dr. Wilkinse  a jeho vyjádření je konzumace vajec spojena s mírným rizikem nemocí srdce a úmrtí, během 17 let o 1-4%. nejdříve v rozhovoru tvrdí, že vejce zvyšují riziko kardiovaskulárních nemocí, a následně uvádí: Tato data ale neznamenají, že potraviny obsahující cholesterol jsou jedem sami o sobě. (These data don’t suggest that cholesterol-rich foods are poison, per se.)

Komentář: Samozřejmě že ne, jak také uvádím v knize Tučné superpotraviny a oleje, odjakživa jsme jedli živočišné potraviny. I když se nemají jíst nadměrně, zvěřina či ryby jsou zdravější než těstoviny. Navíc cholesterol je životně důležitá látka. Lepší by bylo, kdyby dr. Wilkins mluvil o homocysteinu, zánětu apod.

Následuje otázka: JAMA: „Kolik vajec tedy máme jíst?“

Dr Wilkins: „Naše analýzy nejsou dokonalé, a já nevím, kolik vajec a kolik cholesterolu jedinci ve studii doopravdy jedli. Bez toho nemůžu doporučit žádné množství navíc existují individuální rozdílné reakce. Někteří lidé mohou jíst hodně cholesterolu v jídle a jejich cholesterol se nemění. A jiné naopak mají změny cholesterolu po jídle a jim mohou vejce škodit.

Komentář: Játra si vyrobí cholesterolu kolik potřebují. Když snížíte cholesterol v jídle, játra si vyrobí více cholesterolu sami.

Následně přiznává, že problém může ležet ve struktuře studie, a riziku dalších faktorů, které výsledek ovlivní například to, jestli ten co jí více vajec, nesedí celý den u počítače. Dále tvrdí, že zvýšený cholesterol způsobuje kornatění tepen a následně infarkt. V další větě ale říká: „Nicméně, některý náš výzkum tuto hypotézu nepotvrzuje. A u ischemické choroby srdeční jak přiznává, vůbec není spojitost. Takže teorie nemusí být tak jednoduchá, jak se zdá.“

Komentář: Samozřejmě že není tak jednoduše a účelově daná, jak tito vědci tvrdí. Není nikde vědecky prokázáno, že cholesterol způsobuje kardiovaskulární nemoci. Tou příčinou je chronický zánět, a ne cholesterol.

Podle něj vysoký cholesterol působí prý jinými mechanismy. Na závěr uvádí: „Možná to není ani cholesterol. Možná jsou to chemické látky navázané na cholesterol. My prostě nevíme. (?!) Tyto různé mechanismy mohou částečně vysvětlit asociace, které jsme našli. Nemohu proto doporučit, kolik vajec máme jíst. Nemohu to říci na základě této studie. Prostě to nevím.“

Já myslím, že tato odpověď již nepotřebuje další komentář.

df

Odkaz: https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2733396?guestAccessKey=e5c2747d-9ab2-4852-b6bd-befb2eadd250&utm_source=silverchair&utm_medium=email&utm_campaign=article_alert-jamanetwork&utm_content=weekly_highlights&utm_term=051119

Zrušme letní čas

Zrušme letní čas

Celkově trvá organismu na jaře až 5 dnů, než se vyrovná s letním časem. Časový posun se projevuje příznaky: únava, vyčerpání, pocit nevolnosti, ospalost přes den, buzení v noci, špatná paměť a koncentrace.
Ryby – problém s kvalitou

Ryby – problém s kvalitou

Ryby jsou kvalitní potravinou dodávající bílkoviny a zdravé tuky. Ryby jsou nízkokalorické, hlavními složkami je voda (50-80%) , plnohodnotné bílkoviny (12-20%) se všemi aminokyselinami a ...
Alkohol a jeho vliv na naše střeva.

Alkohol a jeho vliv na naše střeva.

Konec roku je obdobím, kdy rádi slavíme, jíme více, pijeme více a méně spíme. Jsem zastáncem pití mírného množství alkoholu, jak dokazují studie i dlouhověcí lidé. Oslavy a rodinná setkání ale často způsobují, že pijeme více alkoholu než obvykle a nadměrný příjem alkoholu může narušit rovnováhu v mikrobiomu.
Nová analýza ve vědeckém časopise: Nežádoucí účinky mRNA vakcín a spike protein

Nová analýza ve vědeckém časopise: Nežádoucí účinky mRNA vakcín a spike protein

V mRNA vakcínách (Moderna, Pfizer) se nachází mRNA kódující protein S, která je dopravována prostřednictvím lipidových nanočástic do lidských buněk, které produkují virový protein, nebo příbuzné ...

Veganská strava je extrém (až na jednu výjimku) a proč jíst živočišné potraviny

Běžná západní strava vč. typických jídel konzumovaných u nás patří mezi nejhorší věci, které můžete udělat svému tělu, o čemž svědčí nárůst metabolických onemocnění v této zemi včetně cukrovky, obezity, autoimunitních nemocí.

Vysoké riziko myokarditidy po COVID-19 očkování mRNA vakcínami u  mužů do 30 let

Otázka renomovaných odborníků ve studii publikované v lednu 2022 zněla: Jaké je riziko myokarditidy po mRNA vakcinaci proti COVID-19?

Cukr přidaný i ovocný – riziko pro zdraví

Spotřeba cukru v České republice je 38 kg na osobu a rok, v USA je to dvojnásobek, až 70 kg. Tam na trhu existuje přes 600 tis. výrobků, v 80% z nich se nachází cukr! Je prokázáno, že cukr vyvolává závislost až 8x vyšší než drogy jako kokain.

Chronický zánět a nemoci

Zánět je typická fyziologická reakce na infekce a poranění, kdy imunita zabíjí mikrobi, obnovuje zdravou tkáň a nastoluje homeostázu. Akutní zánětlivá reakce je časově ohraničená a vede k uzdravení. Imunoregulační cytokiny jako IL-10 a TGF-beta zastavují zánětlivou kaskádu a aktivují regulační buňky.

Nové studie: Infekčnost očkovaných a zánět srdce a cév po očkování mladých lidí

Nové studie ukazují, že virová nálož očkovaných je stejná jako neočkovaných, jiné dvě studie ukazují na riziko infaktu a zánětu srdce po očkování mladých lidí.

Vitamin D významně snižuje úmrtnost a zánětlivou reakci u pacientů s COVID-19.

Nová studie ukazuje, že vitamin D hypoteticky snižuje riziko úmrtí na COVID-19 téměř k nule!! Podle autorů analýzy by se k dosažení žádoucí hladiny vitaminu D3 a užívání dostatečně vysokých ...

SARS-CoV-2 spike protein (COVID-19 i ve vakcínách) blokuje opravu poškozené DNA v buňkách

V nové studii, která ale neproběhla na živém organismu, ale in vitro, na buněčných kulturách, se ukazuje, že SARS-CoV-2 spike protein (základ vakcín proti COVID-19) výrazně blokuje obnovu poškozené DNA, nutnou pro získanou imunitu.

Doplňky stravy pro imunitu

Pestrá strava je základem, jak získat různé mikronutrienty, ale byliny jsou dalším nástrojem pro naši imunitu. Nejsou nutné, pokud žijeme relativně zdravě, ale výrazně nám pomáhají. Podle současných doporučení je základem nutričně bohatá strava, ale v případě větší fyzické zátěže, stresu, epidemie a prevence patří doplňky a byliny k praktickým prostředkům, jak podpořit imunitu.