Po mnoha studiích, který neprokazují přímou spojitost cholesterolu s rizikem infarktu a kornatění tepen  se objevil nový rozhovor s dr. Wilkisem, který tvrdí opak.

Vědecká analýza, která se projevila v Dietary Guidelines for Americans v odstranění varování ohledně cholesterolu v jídle, se nelíbí mnoha pseudoučencům z univerzit. Podle dr. Wilkinse  a jeho vyjádření je konzumace vajec spojena s mírným rizikem nemocí srdce a úmrtí, během 17 let o 1-4%. Nejdříve v rozhovoru tvrdí, že vejce zvyšují riziko kardiovaskulárních nemocí, a následně uvádí: Tato data ale neznamenají, že potraviny obsahující cholesterol jsou jedem sami o sobě. (These data don’t suggest that cholesterol-rich foods are poison, per se.)

Komentář: Samozřejmě že ne, jak také uvádím v knize Tučné superpotraviny a oleje, odjakživa jsme jedli živočišné potraviny. Hovezí, zvěřina či ryby jsou zdravější než těstoviny. Navíc cholesterol je životně důležitá látka. Lepší by bylo, kdyby dr. Wilkins mluvil o homocysteinu, zánětu apod.

Následuje otázka: JAMA: „Kolik vajec tedy máme jíst?“

Dr Wilkins: „Naše analýzy nejsou dokonalé, a já nevím, kolik vajec a kolik cholesterolu jedinci ve studii doopravdy jedli. Bez toho nemůžu doporučit žádné množství navíc existují individuální rozdílné reakce. Někteří lidé mohou jíst hodně cholesterolu v jídle a jejich cholesterol se nemění. A jiné naopak mají změny cholesterolu po jídle a jim mohou vejce škodit.

Komentář: Játra si vyrobí cholesterolu kolik potřebují. Když snížíte cholesterol v jídle, játra si vyrobí více cholesterolu sami.

Následně přiznává, že problém může ležet ve struktuře studie, a riziku dalších faktorů, které výsledek ovlivní například to, jestli ten co jí více vajec, nesedí celý den u počítače. Dále tvrdí, že zvýšený cholesterol způsobuje kornatění tepen a následně infarkt. V další větě ale říká: „Nicméně, některý náš výzkum tuto hypotézu nepotvrzuje. A u ischemické choroby srdeční jak přiznává, vůbec není spojitost. Takže teorie nemusí být tak jednoduchá, jak se zdá.“

Komentář: Samozřejmě že není tak jednoduše a účelově daná, jak tito vědci tvrdí. Není nikde vědecky prokázáno, že cholesterol způsobuje kardiovaskulární nemoci. Tou příčinou je chronický zánět, poškození cévního epitelu, a ne cholesterol.

Podle něj vysoký cholesterol působí prý jinými mechanismy. Na závěr uvádí: „Možná to není ani cholesterol. Možná jsou to chemické látky navázané na cholesterol. My prostě nevíme. (?!) Tyto různé mechanismy mohou částečně vysvětlit asociace, které jsme našli. Nemohu proto doporučit, kolik vajec máme jíst. Nemohu to říci na základě této studie. Prostě to nevím.“

Já myslím, že tato odpověď již nepotřebuje další komentář.

df

Odkaz: https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2733396?guestAccessKey=e5c2747d-9ab2-4852-b6bd-befb2eadd250&utm_source=silverchair&utm_medium=email&utm_campaign=article_alert-jamanetwork&utm_content=weekly_highlights&utm_term=051119

Co pít v horku? Vhodné nápoje pro horké letní dny

Co pít v horku? Vhodné nápoje pro horké letní dny

V letních měsících, zvláště při vysokých teplotách, je důležité dbát nejen na hydrataci, ale také na teplotu nápojů, které pijete.

Vyšší cholesterol je spojen s dlouhověkostí

V analýzách nižší cholesterol, nikoli vyšší, zvyšoval riziko předčasného úmrtí. Kornatění tepen a nemoci srdce bývají významnější u starších lidí a jejich riziko by mělo být tedy vyšší než u ...

Jíst více tuků a bílkovin, méně cukrů

Změny ve stravování na základě doporučení jíst méně tuku a více sacharidů způsobuje metabolické poruchy v populaci. Potravinářskému průmyslu přinesly velké zisky nezdravé sacharidy (těstoviny, ...

Jak zdravá jsou vaše střeva?

Nejen o svátcích, ale i během roku často sníme více cukru, pijeme více alkoholu, méně spíme a často i vynecháme cvičení. Tyto návyky ovlivňují střevní sliznici a podporují přerůstání nezdravých ...

Mražené potraviny v zimě podporují zdraví

V zimě hrozí konzumace přemrzlého ovoce. Mráz poškozuje mnoho druhů ovoce a zeleniny, kdy se ztrácí vitaminy, minerály, konzistence a chuť (např citrusy hořknou). Rychleji se kazí. Při pokojové ...
Toxický glyfosát má být podle EU bezpečný

Toxický glyfosát má být podle EU bezpečný

Podle uniklého návrhu dokumentu Evropské komise spěchá EU s povolením glyfosátu (nejznámější je přípravek Roundup), aniž chce vyčkat na závěry analýz odborných studií.
Zrušme letní čas

Zrušme letní čas

Celkově trvá organismu na jaře až 5 dnů, než se vyrovná s letním časem. Časový posun se projevuje příznaky: únava, vyčerpání, pocit nevolnosti, ospalost přes den, buzení v noci, špatná paměť a koncentrace.
Ryby – problém s kvalitou

Ryby – problém s kvalitou

Ryby jsou kvalitní potravinou dodávající bílkoviny a zdravé tuky. Ryby jsou nízkokalorické, hlavními složkami je voda (50-80%) , plnohodnotné bílkoviny (12-20%) se všemi aminokyselinami a ...
Alkohol a jeho vliv na naše střeva.

Alkohol a jeho vliv na naše střeva.

Konec roku je obdobím, kdy rádi slavíme, jíme více, pijeme více a méně spíme. Jsem zastáncem pití mírného množství alkoholu, jak dokazují studie i dlouhověcí lidé. Oslavy a rodinná setkání ale často způsobují, že pijeme více alkoholu než obvykle a nadměrný příjem alkoholu může narušit rovnováhu v mikrobiomu.
Nová analýza ve vědeckém časopise: Nežádoucí účinky mRNA vakcín a spike protein

Nová analýza ve vědeckém časopise: Nežádoucí účinky mRNA vakcín a spike protein

V mRNA vakcínách (Moderna, Pfizer) se nachází mRNA kódující protein S, která je dopravována prostřednictvím lipidových nanočástic do lidských buněk, které produkují virový protein, nebo příbuzné ...

Veganská strava je extrém (až na jednu výjimku) a proč jíst živočišné potraviny

Běžná západní strava vč. typických jídel konzumovaných u nás patří mezi nejhorší věci, které můžete udělat svému tělu, o čemž svědčí nárůst metabolických onemocnění v této zemi včetně cukrovky, obezity, autoimunitních nemocí.

Vysoké riziko myokarditidy po COVID-19 očkování mRNA vakcínami u  mužů do 30 let

Otázka renomovaných odborníků ve studii publikované v lednu 2022 zněla: Jaké je riziko myokarditidy po mRNA vakcinaci proti COVID-19?