Játra jsou orgánem, který zodpovídá za spoustu metabolických procesů – rozkládání látek, tvorbu bílkovin, tvorbu cholesterolu, ale hlavně zpracování a vylučování škodlivin včetně alkoholu a hormonů žlučovými vývody. Játra filtrují litr a půl krve za minutu! Téměř každý člověk trpí poruchou funkce jater. Odstraněním žlučových kamínků z jater a žlučníku spolu se správnou stravou a režimem lze odstranit mnoho zdravotních potíží.

Špatná funkce jater

Správná funkce jater udržuje rovnováhu a zdraví. Ve své praxi se setkávám s častým oslabením jater, které lze diagnostikovat kameny v dříve než se porucha projeví na zvýšených jaterních testech. Často bývá příčinou prodělaná nebo probíhající infekční mononukleóza, nesprávná strava, tukovatění jater při nadváze, vyšší konzumace alkoholu apod. Dochází nejen ke zlepšení subjektivnímu, které mi pacienti sdělují (zvýšení pocitu energie, snížení únavy), ale také při krevních odběrech, kdy se snižují až normalizují zvýšené jaterní testy, cholesterol nebo kyselina močová již po několika měsících léčby.

Kameny v žlučovodech

Většina z nás má v játrech spoustu malých kamínků, které se tvoří v žlučových vývodech jater. Západní medicína rozeznává pouze kameny ve žlučníku a jen ty kontrastní, které se zobrazí na ultrazvuku. Analýzou lze ale zjistit rozšíření jaterních žlučových vývodů, blokovaných kamínky, složenými z vápníkových solí a žlučových barviv, neviditelných na ultrazvuku.

Také jaterní enzymy v krevních testech se zvyšují až v případě většího poškození jaterních buněk (játra fungují relativně normálně i pokud je poškození větší než 60 %). Žluč zodpovídá za metabolismus tuků, vstřebávání vápníku, vyloučení škodlivin játry, v zdržování acidobazické rovnováhy a v detoxikace střev a udržování správné střevní mikroflóry. (Játra tvoří přes 1 litr žluči denně.) Žlučové kamínky v játrech narušují procesy jako trávení, vylučování škodlivin, funkci plic, ledvin, tlustého střeva. Uvolněním žlučových vývodů v játrech a žlučníku se okysličí krev a orgány, do buněk se přivádí více živin, škodliviny se vylučují z těla, obnoví se správná funkce nervového systému a žláz.

Očista jater

Očista je velmi účinná mnoha zdravotních potíží, např. nemoci jater a žlučníku (bolest v pravém boku, cirhóza, mononukleóza, borelióza, vysoký cholesterol, zánět jater a žlučníku, žloutenka), onemocněními dutiny ústní (afty, herpes, zubní kazy), zažívací potíže (nadýmání, plynatost), nemoci střev, bolesti zad, kloubů, dna, osteoporóza, únava, sexuální poruchy, psychická onemocnění, alergie, nemoci srdce a cév, obezita, poruchy imunity, poruchy spánku, onemocnění ledvin, kožní nemoci, hormonální poruchy…Provádíme ji individuálně při speciální očistě jater, případně na pobytech. O speciální očistě si přečtěte více zde.

Byliny pro regeneraci jater

V přírodní medicíně se na detoxikaci používají velmi účinné byliny, tzv. hepatoprotektiva, které v západní medicíně nenacházíme. Ve své praxi používám některé byliny, které mají výrazný účinek na regeneraci i nemoci jater a ledvin. Změny se dají ověřit na krevních testech, normalizaci jaterních testů po určité době podávání bylin s účinkem na játra a ledviny.

Jednou z nejúčinnějších bylin zejména na játra je kutki- Picrorrhiza kurroa. Jedná se o byliny, která roste v Himalájích a v současné době hrozí nedostatek této léčivé byliny. V léčbě se používá oddenků nebo stonků. Jedná se o hořké tonikum, což předurčuje účinky.
Nejdůležitějším účinkem, pro který se kutki používá v ájurvédské medicíně, jsou vynikající účinky na játra. Picrorrhiza podporuje tvorbu žluči v játrech a vylučování žluče ze žlučníku. U zvířat chránila picrorrhiza játra před účinky několika jaterních toxinů až čtyřikrát silněji než silymarin, látka nacházející se v bylině ostropestřec mariánský. Snižuje také riziko rakoviny jater způsobené různými chemickými látkami. V některých studiích byla úspěšně léčena žloutenka kombinací kutki a minerálů. Kutki najdeme v unikátní kombinaci LKC, zaměřené na játra a ledviny.

Nektar nesmrtelnosti, Amrita neboli Guduči (Tinospora cordifolia) má důležitý účinek u nemocí jater. Používá se jako imunomodulátor pro potlačení imunity při žloutence a jaterní fibróze. Bylo zjištěno, že rostlina je účinná při prevenci fibrózních změn a napomáhá regeneraci jater při hepatické toxicitě vyvolané působením drog.

Bhumyamalaki (Phyllantus niruri) působí nejvíce u kolik ledvinových i žlučových a zejména poruchách jater včetně hepatitidy (žloutence), kdy tlumí zánět a tvorbě kamenů v žlučníku, játrech i ledvinách. V této indikaci také nachází nejčastější použití v ájurvédské medicíně. Účinek u kamenů žlučových a ledvinových byla zkoumána ve více než 100 studiích. A úspěšnost dosahovala 94%.

Aloe vera je též velmi účinné v léčbě nemocí jater a zejména regeneraci tohoto orgánu.

MUDr. David Frej

Veganská strava je extrém (až na jednu výjimku) a proč jíst živočišné potraviny

Běžná západní strava vč. typických jídel konzumovaných u nás patří mezi nejhorší věci, které můžete udělat svému tělu, o čemž svědčí nárůst metabolických onemocnění v této zemi včetně cukrovky, obezity, autoimunitních nemocí.

Vysoké riziko myokarditidy po COVID-19 očkování mRNA vakcínami u  mužů do 30 let

Otázka renomovaných odborníků ve studii publikované v lednu 2022 zněla: Jaké je riziko myokarditidy po mRNA vakcinaci proti COVID-19?

Cukr přidaný i ovocný – riziko pro zdraví

Spotřeba cukru v České republice je 38 kg na osobu a rok, v USA je to dvojnásobek, až 70 kg. Tam na trhu existuje přes 600 tis. výrobků, v 80% z nich se nachází cukr! Je prokázáno, že cukr vyvolává závislost až 8x vyšší než drogy jako kokain.

Chronický zánět a nemoci

Zánět je typická fyziologická reakce na infekce a poranění, kdy imunita zabíjí mikrobi, obnovuje zdravou tkáň a nastoluje homeostázu. Akutní zánětlivá reakce je časově ohraničená a vede k uzdravení. Imunoregulační cytokiny jako IL-10 a TGF-beta zastavují zánětlivou kaskádu a aktivují regulační buňky.

Nové studie: Infekčnost očkovaných a zánět srdce a cév po očkování mladých lidí

Nové studie ukazují, že virová nálož očkovaných je stejná jako neočkovaných, jiné dvě studie ukazují na riziko infaktu a zánětu srdce po očkování mladých lidí.

Vitamin D významně snižuje úmrtnost a zánětlivou reakci u pacientů s COVID-19.

Nová studie ukazuje, že vitamin D hypoteticky snižuje riziko úmrtí na COVID-19 téměř k nule!! Podle autorů analýzy by se k dosažení žádoucí hladiny vitaminu D3 a užívání dostatečně vysokých ...

SARS-CoV-2 spike protein (COVID-19 i ve vakcínách) blokuje opravu poškozené DNA v buňkách

V nové studii, která ale neproběhla na živém organismu, ale in vitro, na buněčných kulturách, se ukazuje, že SARS-CoV-2 spike protein (základ vakcín proti COVID-19) výrazně blokuje obnovu poškozené DNA, nutnou pro získanou imunitu.

Doplňky stravy pro imunitu

Pestrá strava je základem, jak získat různé mikronutrienty, ale byliny jsou dalším nástrojem pro naši imunitu. Nejsou nutné, pokud žijeme relativně zdravě, ale výrazně nám pomáhají. Podle současných doporučení je základem nutričně bohatá strava, ale v případě větší fyzické zátěže, stresu, epidemie a prevence patří doplňky a byliny k praktickým prostředkům, jak podpořit imunitu.
Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Obilniny jsou semena z trávy Poaceae. Kromě toho existují pseudoobilniny, jako pohanka, quinoa, amarant a chia. Některé studie se snaží vzbudit dojem, že obilovny jsou nezbytnou součástí vyvážené stravy.
Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown je panické opatření, a historie ukáže, že lockdown je fatálním selháním a omylem v opatřeních proti Covidu i jiným virovým pandemiím. Důsledky lockdownu jsou závažnější než samotný COVID-19. Prof. Woolhouse.

Prodělání nemoci poskytuje lepší imunitu než očkování

O tom, že kolektivní imunita a prodělání nemoci poskytuje větší ochranu než očkování, a riziku očkování mladých lidí a dětí.
Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Klinické studie a vědecký výzkum prokazuje, že pro zdraví je zásadní vyvážený poměr mezi omega-6 a omega-3 tuky. Jak zmiňuji v mnoha článcích a knihách, výrazný nepoměr mezi omega-3 a omega-6 podporuje zánět.