Pohyb je nejjednodušší a také nejúčinnější prevencí chorob srdce a cév, nejčastější civilizační příčiny úmrtí.

Riziko nemocí srdce a pohyb

Nedostatečná tělesná aktivita patří se špatnou stravou, kouřením, zvýšenou hladinou cholesterolu v krvi a zvýšeným krevním tlakem k hlavním rizikovým faktorům rozvoje aterosklerózy a ischemické choroby srdeční včetně infarktu myokardu.

Bylo zjištěno, že u lidí s nedostatkem pohybu je riziko vzniku ischemické choroby srdeční dvakrát vyšší než u lidí tělesně aktivních. Pozitivní účinky má tělesná aktivita v trvání
deseti až 15 minut, pokud je prováděna několikrát za den.

Pohyb pomáhá snižovat tělesnou váhu, zlepšuje profil tuků v krvi a snižuje náchylnost k tvorbě krevních sraženin.

Chůze snižuje u žen riziko onemocnění srdce

Chůze prospívá zdraví žen stejně jako cvičení ve fitnesu, pokud je pravidelné. Ženy po přechodu, které chodily nejméně dvě a půl hodiny týdně snížily riziko infarktu a mrtvice o 30%.

Mnohé studie prokázaly účinek pravidelného pohybu na snížení srdečních nemocí, studie sledovaly ve většině případů muže. Nová studie prokázala pozitivní vliv mírného pravidelného pohybu stejně jako intenzivní cvičení. Této studie se účastniolo přes 70 000 žen po menopauze po dobu 3 let.

Ženy které rychle chodily nebo intenzivně cvičily snížily o 30% riziko srdečních nemocí, operací, selhání srdce, mrtvice a smrti. Výsledek se týkal všech žen, bez ohledu na věk, váhu či rasu. U žen po menopauze mírné až středně intenzivní pohyb chrání tedy před nemocemi stejně jako intenzivnější cvičení. Nejvyšší riziko měly ženy se sedavým způsobem zaměstnání. S pohybem riziko mrtvice nebo srdečního onemocnění klesalo.

K našemu životu by měl patřit pohyb člověku nejpřirozenější – chůze.

Zdroj: The New England Journal of Medicine

Veganská strava je extrém a proč jíst živočišné potraviny

Běžná západní strava vč. typických jídel konzumovaných u nás patří mezi nejhorší věci, které můžete udělat svému tělu, o čemž svědčí nárůst metabolických onemocnění v této zemi včetně cukrovky, obezity, autoimunitních nemocí.

Vysoké riziko myokarditidy po COVID-19 očkování mRNA vakcínami u  mužů do 30 let

Otázka renomovaných odborníků ve studii publikované v lednu 2022 zněla: Jaké je riziko myokarditidy po mRNA vakcinaci proti COVID-19?

Cukr přidaný i ovocný – riziko pro zdraví

Spotřeba cukru v České republice je 38 kg na osobu a rok, v USA je to dvojnásobek, až 70 kg. Tam na trhu existuje přes 600 tis. výrobků, v 80% z nich se nachází cukr! Je prokázáno, že cukr vyvolává závislost až 8x vyšší než drogy jako kokain.

Chronický zánět a nemoci

Zánět je typická fyziologická reakce na infekce a poranění, kdy imunita zabíjí mikrobi, obnovuje zdravou tkáň a nastoluje homeostázu. Akutní zánětlivá reakce je časově ohraničená a vede k uzdravení. Imunoregulační cytokiny jako IL-10 a TGF-beta zastavují zánětlivou kaskádu a aktivují regulační buňky.

Nové studie: Infekčnost očkovaných a zánět srdce a cév po očkování mladých lidí

Nové studie ukazují, že virová nálož očkovaných je stejná jako neočkovaných, jiné dvě studie ukazují na riziko infaktu a zánětu srdce po očkování mladých lidí.

Vitamin D významně snižuje úmrtnost a zánětlivou reakci u pacientů s COVID-19.

Nová studie ukazuje, že vitamin D hypoteticky snižuje riziko úmrtí na COVID-19 téměř k nule!! Podle autorů analýzy by se k dosažení žádoucí hladiny vitaminu D3 a užívání dostatečně vysokých ...

SARS-CoV-2 spike protein (COVID-19 i ve vakcínách) blokuje opravu poškozené DNA v buňkách

V nové studii, která ale neproběhla na živém organismu, ale in vitro, na buněčných kulturách, se ukazuje, že SARS-CoV-2 spike protein (základ vakcín proti COVID-19) výrazně blokuje obnovu poškozené DNA, nutnou pro získanou imunitu.

Doplňky stravy pro imunitu

Pestrá strava je základem, jak získat různé mikronutrienty, ale byliny jsou dalším nástrojem pro naši imunitu. Nejsou nutné, pokud žijeme relativně zdravě, ale výrazně nám pomáhají. Podle současných doporučení je základem nutričně bohatá strava, ale v případě větší fyzické zátěže, stresu, epidemie a prevence patří doplňky a byliny k praktickým prostředkům, jak podpořit imunitu.
Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Obilniny jsou semena z trávy Poaceae. Kromě toho existují pseudoobilniny, jako pohanka, quinoa, amarant a chia. Některé studie se snaží vzbudit dojem, že obilovny jsou nezbytnou součástí vyvážené stravy.
Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown je panické opatření, a historie ukáže, že lockdown je fatálním selháním a omylem v opatřeních proti Covidu i jiným virovým pandemiím. Důsledky lockdownu jsou závažnější než samotný COVID-19. Prof. Woolhouse.

Prodělání nemoci poskytuje lepší imunitu než očkování

O tom, že kolektivní imunita a prodělání nemoci poskytuje větší ochranu než očkování, a riziku očkování mladých lidí a dětí.
Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Klinické studie a vědecký výzkum prokazuje, že pro zdraví je zásadní vyvážený poměr mezi omega-6 a omega-3 tuky. Jak zmiňuji v mnoha článcích a knihách, výrazný nepoměr mezi omega-3 a omega-6 podporuje zánět.