Pohyb je nejjednodušší a také nejúčinnější prevencí chorob srdce a cév, nejčastější civilizační příčiny úmrtí.

Riziko nemocí srdce a pohyb

Nedostatečná tělesná aktivita patří se špatnou stravou, kouřením, zvýšenou hladinou cholesterolu v krvi a zvýšeným krevním tlakem k hlavním rizikovým faktorům rozvoje aterosklerózy a ischemické choroby srdeční včetně infarktu myokardu.

Bylo zjištěno, že u lidí s nedostatkem pohybu je riziko vzniku ischemické choroby srdeční dvakrát vyšší než u lidí tělesně aktivních. Pozitivní účinky má tělesná aktivita v trvání
deseti až 15 minut, pokud je prováděna několikrát za den.

Pohyb pomáhá snižovat tělesnou váhu, zlepšuje profil tuků v krvi a snižuje náchylnost k tvorbě krevních sraženin.

Chůze snižuje u žen riziko onemocnění srdce

Chůze prospívá zdraví žen stejně jako cvičení ve fitnesu, pokud je pravidelné. Ženy po přechodu, které chodily nejméně dvě a půl hodiny týdně snížily riziko infarktu a mrtvice o 30%.

Mnohé studie prokázaly účinek pravidelného pohybu na snížení srdečních nemocí, studie sledovaly ve většině případů muže. Nová studie prokázala pozitivní vliv mírného pravidelného pohybu stejně jako intenzivní cvičení. Této studie se účastniolo přes 70 000 žen po menopauze po dobu 3 let.

Ženy které rychle chodily nebo intenzivně cvičily snížily o 30% riziko srdečních nemocí, operací, selhání srdce, mrtvice a smrti. Výsledek se týkal všech žen, bez ohledu na věk, váhu či rasu. U žen po menopauze mírné až středně intenzivní pohyb chrání tedy před nemocemi stejně jako intenzivnější cvičení. Nejvyšší riziko měly ženy se sedavým způsobem zaměstnání. S pohybem riziko mrtvice nebo srdečního onemocnění klesalo.

K našemu životu by měl patřit pohyb člověku nejpřirozenější – chůze.

Zdroj: The New England Journal of Medicine

Co pít v horku? Vhodné nápoje pro horké letní dny

Co pít v horku? Vhodné nápoje pro horké letní dny

V letních měsících, zvláště při vysokých teplotách, je důležité dbát nejen na hydrataci, ale také na teplotu nápojů, které pijete.

Vyšší cholesterol je spojen s dlouhověkostí

V analýzách nižší cholesterol, nikoli vyšší, zvyšoval riziko předčasného úmrtí. Kornatění tepen a nemoci srdce bývají významnější u starších lidí a jejich riziko by mělo být tedy vyšší než u ...

Jíst více tuků a bílkovin, méně cukrů

Změny ve stravování na základě doporučení jíst méně tuku a více sacharidů způsobuje metabolické poruchy v populaci. Potravinářskému průmyslu přinesly velké zisky nezdravé sacharidy (těstoviny, ...

Jak zdravá jsou vaše střeva?

Nejen o svátcích, ale i během roku často sníme více cukru, pijeme více alkoholu, méně spíme a často i vynecháme cvičení. Tyto návyky ovlivňují střevní sliznici a podporují přerůstání nezdravých ...

Mražené potraviny v zimě podporují zdraví

V zimě hrozí konzumace přemrzlého ovoce. Mráz poškozuje mnoho druhů ovoce a zeleniny, kdy se ztrácí vitaminy, minerály, konzistence a chuť (např citrusy hořknou). Rychleji se kazí. Při pokojové ...
Toxický glyfosát má být podle EU bezpečný

Toxický glyfosát má být podle EU bezpečný

Podle uniklého návrhu dokumentu Evropské komise spěchá EU s povolením glyfosátu (nejznámější je přípravek Roundup), aniž chce vyčkat na závěry analýz odborných studií.
Zrušme letní čas

Zrušme letní čas

Celkově trvá organismu na jaře až 5 dnů, než se vyrovná s letním časem. Časový posun se projevuje příznaky: únava, vyčerpání, pocit nevolnosti, ospalost přes den, buzení v noci, špatná paměť a koncentrace.
Ryby – problém s kvalitou

Ryby – problém s kvalitou

Ryby jsou kvalitní potravinou dodávající bílkoviny a zdravé tuky. Ryby jsou nízkokalorické, hlavními složkami je voda (50-80%) , plnohodnotné bílkoviny (12-20%) se všemi aminokyselinami a ...
Alkohol a jeho vliv na naše střeva.

Alkohol a jeho vliv na naše střeva.

Konec roku je obdobím, kdy rádi slavíme, jíme více, pijeme více a méně spíme. Jsem zastáncem pití mírného množství alkoholu, jak dokazují studie i dlouhověcí lidé. Oslavy a rodinná setkání ale často způsobují, že pijeme více alkoholu než obvykle a nadměrný příjem alkoholu může narušit rovnováhu v mikrobiomu.
Nová analýza ve vědeckém časopise: Nežádoucí účinky mRNA vakcín a spike protein

Nová analýza ve vědeckém časopise: Nežádoucí účinky mRNA vakcín a spike protein

V mRNA vakcínách (Moderna, Pfizer) se nachází mRNA kódující protein S, která je dopravována prostřednictvím lipidových nanočástic do lidských buněk, které produkují virový protein, nebo příbuzné ...

Veganská strava je extrém (až na jednu výjimku) a proč jíst živočišné potraviny

Běžná západní strava vč. typických jídel konzumovaných u nás patří mezi nejhorší věci, které můžete udělat svému tělu, o čemž svědčí nárůst metabolických onemocnění v této zemi včetně cukrovky, obezity, autoimunitních nemocí.

Vysoké riziko myokarditidy po COVID-19 očkování mRNA vakcínami u  mužů do 30 let

Otázka renomovaných odborníků ve studii publikované v lednu 2022 zněla: Jaké je riziko myokarditidy po mRNA vakcinaci proti COVID-19?