Podle statistik trpí u nás vysokým krevním tlakem asi 1.5 milionu obyvatel. Nemoci srdce a cév jsou hlavní příčinou úmrtí v současném světě. Kromě stresu a vnějších vlivů je jednou ze základních příčin špatná strava a úprava stravy s některými bylinami tak může velmi dobře snížit a normalizovat krevní tlak.

1.Česnek. Česnek se používá již 5000 let a mimo jiné snižuje krevní tlak. Ve studii z roku 1993 se zjistilo, že při užívání česnekových preparátů obsahující 1.3 % Alicinu-látka zodpovídající za většinu účinků česneku-se krevní tlak snížil již za 5 hodin. Ve studiii z roku 2009 se účinky prokázaly u čerstvého česneku.

2. Chilli. Chilli obsahují látku capsaicin, způsobující pálivost papriček. Caspaicin rozšiřuje cévy a zlepšuje (zvyšuje) prokrvení a působí pozitivně na nemoci srdce a cév včetně krevního tlaku. Ve studii z roku 2010 snižuje dlouhodobý příjem capsaicinu snižuje krevní tlak u krys trpících dědičně zvýšeným krevním tlakem. Nejlépe snižuje tlak kajenský pepř pro vysoký obsah capsaicinu a přijatelnou pálivost.

3. Kakao. Pravé, nerafinované kakao je jedním z nejsilnějších antioxidantů obsahující 300 účinných látek. Ve střední a jižní Americe byla považována za lék i potravinu. Flavonoidy a hořčík v kakau působí pozitivně na nemoci srdce a cév. Ve studii z roku 2011 užívání kakaa snížilo krevní tlak u osob s rizikem vysokého krevního tlaku po 15 dnech užívání. Extrakty polyfenolu snižovaly v další studii krevní tlak u krys s vysokým krevním tlakem.

4. Kurkuma. Kurkuma je žluté koření z oddenku trvalky, obsahující kurkumin. Kurkuma působí protizánětlivě a rozšiřuje cévy, snižuje proto vysoký krevní tlak a chrání před nemocemi srdce a cév. Ve studii z roku 2014 se zjistilo, že kurkumin chrání před vysokým krevním tlakem a nemocemi cév u myší, kterým se uměle vyvolal zvýšený krevní tlak. Podle analýzy v časopise International Journal of Cardiology kurkumin v pokusech na zvířatech zpomalil a zlepšil stav z zvětšujícího se srdečního svalu a u srdečního selhávání. Bio kurkumu lze koupit zde

5. Byliny a koření. Tulsi bazalka posvátná a bazalka vonná snižují krevní tlak, balazku posvátnou lze pít v lahodných čajích, bazalku vononu přidávat do jídla. Vrcholák ardžuna – se považuje za jednu z nejúčinnějších bylin na srdce. Doporučuje se u všech nemocí srdce, stavech po infarktu a v přítomnosti rizikových faktorů pro srdečně-cévní nemoci jako vysoký krevní tlak, arytmie, angina pectoris, infarkt myokardu a zvýšený cholesterol. Hloh snižuje krevní tlak a poskytuje úlevu od některých onemocnění srdce. Jestřábník (Hieracium pilosella) se používá pro podporu normální funkce ledvin a močového systému. Listy olivovníku (Olea europea) příznivě působí na normální vylučovací funkce ledvin a močových cest a na snižování krevního tlaku.
Z koření snižuje krevní tlak skořicekardamom.

Veganská strava je extrém (až na jednu výjimku) a proč jíst živočišné potraviny

Běžná západní strava vč. typických jídel konzumovaných u nás patří mezi nejhorší věci, které můžete udělat svému tělu, o čemž svědčí nárůst metabolických onemocnění v této zemi včetně cukrovky, obezity, autoimunitních nemocí.

Vysoké riziko myokarditidy po COVID-19 očkování mRNA vakcínami u  mužů do 30 let

Otázka renomovaných odborníků ve studii publikované v lednu 2022 zněla: Jaké je riziko myokarditidy po mRNA vakcinaci proti COVID-19?

Cukr přidaný i ovocný – riziko pro zdraví

Spotřeba cukru v České republice je 38 kg na osobu a rok, v USA je to dvojnásobek, až 70 kg. Tam na trhu existuje přes 600 tis. výrobků, v 80% z nich se nachází cukr! Je prokázáno, že cukr vyvolává závislost až 8x vyšší než drogy jako kokain.

Chronický zánět a nemoci

Zánět je typická fyziologická reakce na infekce a poranění, kdy imunita zabíjí mikrobi, obnovuje zdravou tkáň a nastoluje homeostázu. Akutní zánětlivá reakce je časově ohraničená a vede k uzdravení. Imunoregulační cytokiny jako IL-10 a TGF-beta zastavují zánětlivou kaskádu a aktivují regulační buňky.

Nové studie: Infekčnost očkovaných a zánět srdce a cév po očkování mladých lidí

Nové studie ukazují, že virová nálož očkovaných je stejná jako neočkovaných, jiné dvě studie ukazují na riziko infaktu a zánětu srdce po očkování mladých lidí.

Vitamin D významně snižuje úmrtnost a zánětlivou reakci u pacientů s COVID-19.

Nová studie ukazuje, že vitamin D hypoteticky snižuje riziko úmrtí na COVID-19 téměř k nule!! Podle autorů analýzy by se k dosažení žádoucí hladiny vitaminu D3 a užívání dostatečně vysokých ...

SARS-CoV-2 spike protein (COVID-19 i ve vakcínách) blokuje opravu poškozené DNA v buňkách

V nové studii, která ale neproběhla na živém organismu, ale in vitro, na buněčných kulturách, se ukazuje, že SARS-CoV-2 spike protein (základ vakcín proti COVID-19) výrazně blokuje obnovu poškozené DNA, nutnou pro získanou imunitu.

Doplňky stravy pro imunitu

Pestrá strava je základem, jak získat různé mikronutrienty, ale byliny jsou dalším nástrojem pro naši imunitu. Nejsou nutné, pokud žijeme relativně zdravě, ale výrazně nám pomáhají. Podle současných doporučení je základem nutričně bohatá strava, ale v případě větší fyzické zátěže, stresu, epidemie a prevence patří doplňky a byliny k praktickým prostředkům, jak podpořit imunitu.
Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Obilniny jsou semena z trávy Poaceae. Kromě toho existují pseudoobilniny, jako pohanka, quinoa, amarant a chia. Některé studie se snaží vzbudit dojem, že obilovny jsou nezbytnou součástí vyvážené stravy.
Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown je panické opatření, a historie ukáže, že lockdown je fatálním selháním a omylem v opatřeních proti Covidu i jiným virovým pandemiím. Důsledky lockdownu jsou závažnější než samotný COVID-19. Prof. Woolhouse.

Prodělání nemoci poskytuje lepší imunitu než očkování

O tom, že kolektivní imunita a prodělání nemoci poskytuje větší ochranu než očkování, a riziku očkování mladých lidí a dětí.
Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Klinické studie a vědecký výzkum prokazuje, že pro zdraví je zásadní vyvážený poměr mezi omega-6 a omega-3 tuky. Jak zmiňuji v mnoha článcích a knihách, výrazný nepoměr mezi omega-3 a omega-6 podporuje zánět.