Ačkoli někteří lidé řadí bezlepkovou stravu mezi nejnovějšími módní vlnu, existuje několik dobrých důvodů, proč omezovat konzumaci lepku.

Zdravotní obtíže způsobené lepkem

Za prvé, skupina proteinů nacházejících se v pšenici, ječmenu, žitu a ovsu může vyvolat alergické reakce ve významné části populace a je velmi škodlivý pro lidi s celiakií.

Za druhé, lepek může způsobovat latentní alergickou reakci v mnohem větší část populace, až u 60 procent. K alergické reakci se vztahuje chronický zánět, jakož i jiné vedlejší účinky, například retence tekutin, záněty dutin, bolesti hlavy a deprese. Bohužel souvislost s potravinami nemusí být znatelná a zřejmá, často opožděná až o několik dnů, v závislosti na stravě a zánětlivá reakce pokračuje v nezmenšené míře tak dlouho, dokud se konzumují potraviny vyvolávající alergickou reakci.

Ačkoli jiné běžné alergeny, jako jsou kasein (nachází se v mléce) mohou též způsobit chronický zánět, lepek je hlavním viníkem potíží, zejména zažívacích u mnoha lidí. Ať už máte alergii na lepek či celiakii, nebo lepek je příčinou zdravotních obtíží nebo se chcete stravovat zdravěji , zde jsou některé z potravin, které můžete do stravy zařadit.

Obilniny bez lepku

Přestože pšenice, některé druhy ovsa, ječmen, žito a tritikale (pšenice křížená s žitem) obsahují lepek, mnoho obilí je bezlepkové. K nim patří kukuřice, jáhly, kukuřičná kaše, rýže, tapioka a méně běžných obilnin: například arrowroot (mouka z třtinvé mouky), amarantu a čiroku (quinoa). Pohanka má vztah k pšenici a lepku, ale neobsahuje ho, pokud není smíchána s jinými výrobky obsahujících lepek.

Mnoho bezlepkových obilnin je ale zpracováno na linkách, kde se zpracovává lepek. Pokud je to možné, zkontrolujte, zda na obale je uvedeno, že může obsahovat stopy lepku. Lepek se může nacházet i v dalších méně známých bylinách jako bulgur, kamut, špalda, což jsou různé druhy pšenice a je třeba se vyhnout.

Vyhněte se ovsu, pokud není bezlepkový, pivo, cereálie a ostatní obilné výrobky potenciálně obsahující lepek.

Ořechy a semena jsou bez lepku

Ořechy a semena přidávejte do stravy (pokud nemáte na některé druhy alergii) a pokud nejsou zpracována na stejné lince jako obilniny obsahujících lepek. Zkuste bio arašídy, stejně jako ořechy: mandle, lískové a vlašské ořechy. Zaveďte do stravy zdravá semena jako je len a quinoa. Ačkoli quinoa je odborně vzato obilnina, používá se jako základ do polévek, k dušenému masu, do salátů a dalších pokrmů.

Maso a ryby jako zdroj bílkovin

Některé maso a ryby jsou též kvalitním zdrojem bílkovin. Dávejte přednost bílému masu jako je kuřecí, krůtí, sladkovodní ryby a zvěřina. Dejte si pozor na průmyslově upravované kusy masa a ryb, zejména ve strouhance, obsahující pšeničnou mouku a tím lepek.

Ovoce a zelenina pro zdraví

Ovoce a zelenina jsou vynikající způsob, jak jíst zdravě a zároveň se vyhnout lepku. Máme na mysli čerstvé, zdravé produkty. Zpracované potraviny a polotovary obsahují málo vitaminů a minerálů.

O lepku pojednává též tento článek.

Veganská strava je extrém (až na jednu výjimku) a proč jíst živočišné potraviny

Běžná západní strava vč. typických jídel konzumovaných u nás patří mezi nejhorší věci, které můžete udělat svému tělu, o čemž svědčí nárůst metabolických onemocnění v této zemi včetně cukrovky, obezity, autoimunitních nemocí.

Vysoké riziko myokarditidy po COVID-19 očkování mRNA vakcínami u  mužů do 30 let

Otázka renomovaných odborníků ve studii publikované v lednu 2022 zněla: Jaké je riziko myokarditidy po mRNA vakcinaci proti COVID-19?

Cukr přidaný i ovocný – riziko pro zdraví

Spotřeba cukru v České republice je 38 kg na osobu a rok, v USA je to dvojnásobek, až 70 kg. Tam na trhu existuje přes 600 tis. výrobků, v 80% z nich se nachází cukr! Je prokázáno, že cukr vyvolává závislost až 8x vyšší než drogy jako kokain.

Chronický zánět a nemoci

Zánět je typická fyziologická reakce na infekce a poranění, kdy imunita zabíjí mikrobi, obnovuje zdravou tkáň a nastoluje homeostázu. Akutní zánětlivá reakce je časově ohraničená a vede k uzdravení. Imunoregulační cytokiny jako IL-10 a TGF-beta zastavují zánětlivou kaskádu a aktivují regulační buňky.

Nové studie: Infekčnost očkovaných a zánět srdce a cév po očkování mladých lidí

Nové studie ukazují, že virová nálož očkovaných je stejná jako neočkovaných, jiné dvě studie ukazují na riziko infaktu a zánětu srdce po očkování mladých lidí.

Vitamin D významně snižuje úmrtnost a zánětlivou reakci u pacientů s COVID-19.

Nová studie ukazuje, že vitamin D hypoteticky snižuje riziko úmrtí na COVID-19 téměř k nule!! Podle autorů analýzy by se k dosažení žádoucí hladiny vitaminu D3 a užívání dostatečně vysokých ...

SARS-CoV-2 spike protein (COVID-19 i ve vakcínách) blokuje opravu poškozené DNA v buňkách

V nové studii, která ale neproběhla na živém organismu, ale in vitro, na buněčných kulturách, se ukazuje, že SARS-CoV-2 spike protein (základ vakcín proti COVID-19) výrazně blokuje obnovu poškozené DNA, nutnou pro získanou imunitu.

Doplňky stravy pro imunitu

Pestrá strava je základem, jak získat různé mikronutrienty, ale byliny jsou dalším nástrojem pro naši imunitu. Nejsou nutné, pokud žijeme relativně zdravě, ale výrazně nám pomáhají. Podle současných doporučení je základem nutričně bohatá strava, ale v případě větší fyzické zátěže, stresu, epidemie a prevence patří doplňky a byliny k praktickým prostředkům, jak podpořit imunitu.
Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Obilniny jsou semena z trávy Poaceae. Kromě toho existují pseudoobilniny, jako pohanka, quinoa, amarant a chia. Některé studie se snaží vzbudit dojem, že obilovny jsou nezbytnou součástí vyvážené stravy.
Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown je panické opatření, a historie ukáže, že lockdown je fatálním selháním a omylem v opatřeních proti Covidu i jiným virovým pandemiím. Důsledky lockdownu jsou závažnější než samotný COVID-19. Prof. Woolhouse.

Prodělání nemoci poskytuje lepší imunitu než očkování

O tom, že kolektivní imunita a prodělání nemoci poskytuje větší ochranu než očkování, a riziku očkování mladých lidí a dětí.
Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Klinické studie a vědecký výzkum prokazuje, že pro zdraví je zásadní vyvážený poměr mezi omega-6 a omega-3 tuky. Jak zmiňuji v mnoha článcích a knihách, výrazný nepoměr mezi omega-3 a omega-6 podporuje zánět.