Na začátku podzimu postupuje chladné a větrné počasí. Přes léto se v těle nashromáždila horkost projevující se v podobě vyrážek, bolestí hlavy, zánětů a suché kůže. Je důležité dodržovat základní pravidla, neboť v přechodném období jako podzim je organismus náchylnější k nemocem.

Několik tipů na podzim

S postupujícím chladným a větrným počasím se narušuje stabilita v imunitě. Přes léto se v těle nashromáždí horkost projevující se v podobě vyrážek, bolestí hlavy, zánětů a suché kůže. Je důležité dodržovat základní pravidla, neboť v přechodném období jako podzim je organismus náchylnější k nemocem.

Doporučení:

  • Odolnost organismu je středně silná.
  • Vstávejte pokud možno brzo, kolem mezi 5-7h.
  • Teple se oblékejte.
  • Masáž teplým sezamovým olejem prospívá, poté se osprchujte teplejší vodou.
  • Strava. Již Henrych Rankovia v 16. stol. píše, že „..podzim studený a suchý, tak k věcem teplým a vlhkým nakloniti se náleží.“ Na začátku podzimu jezte lehká, teplá jídla, která nezatěžují méně výkonný metabolismus během chladného období. Později můžete jíst těžší pokrmy. Jezte sezonní ovoce a zeleninu, rýži a další obilná jídla. Vyhýbejte se kyselým potravinám a syrovým salátům. Vylučte syrovou stravu (saláty). Doporučují se kořeněné pokrmy, dušená zelenina a ovoce (jablka, hrušky), rýže, bio mléčné výrobky, luční med, pro nevegetariány bílé maso a ryby. Snídejte sladkou rýžovou nebo pšeničnou kaši.
  • Z koření je vhodná skořice, kardamom, kumín, fenykl, hřebíček, čerstvý zázvor.
  • Pijte teplé nápoje, hlavně teplou vodu s limetkou, bylinné čaje, obilnou kávu, suché červené víno s jídlem, minerálky, čerstvé nebo 100% džusy o pokojové teplotě. Omezte nebo vylučte kofeinové nápoje.
  • Provádějte jogu a dechové cvičení. Cvičte jen mírně, ne příliš intenzivně. Odpočiňte svým smyslům delšími procházkami v přírodě.
  • Spát choďte kolem 22-23. hodiny. Před spaním můžete vypít šálek teplého mléka se špetkou kardamomu, muškátového oříšku a zázvoru.
  • Vyhýbejte se hluku a velké aktivitě.
  • Jednou z nejdůležitějších metod k udržení rovnováhy a v prevenci nemcem je očista, detoxikace. Vhodná je detoxikace Triphalou. Pravidelně pročistěte krev například kurkumou a pupečníkem zvaným Brahmi ve směsi Kubra.

Nemoci spojené s podzimem

Konec léta a začátek zimy předěluje podzimní období, přechodné, kdy je oslaben imunitní systém. Pokles vlhkosti, změny teplot (ráno chlad, v poledne teplo) vyvolávají nápor na imunitu, které se musí přizpůsobovat náhlým zlěnám počasí, déšť a vítr vyvolává rýmy, bolesti v krku, nachlazení a bolesti hlavy, k tomu přistupuje pokles nálady pro konec jasných a teplých dnů.

1. Virózy. Silný vítr, vlhkost, déšť oslabují imunitní systém, kdy je snazší onemocnění virovou nákazou. 
2. Žaludeční a dvanácterníkový vřed. Na jaře a na podzim se aktivuje vředová choroba.
3. Selhávání srdce. Srdce se hůře vyrovnává s nároky danými změnami počasí.
4. Revmatismus. Nízké teploty snáze vyvolají bolest v kloubech a zánět. Vhodná je akupunktura, protizánětlivé působící byliny (např. musta- šáchor hlíznatý).
5. Obezita. S nadcházející chladným počasím má organismus tendenci se obalovat tukem. 
6. Astma. Na podzim se zhoršuje alergické astma zejména suché. Toto astma se projevuje zhoršeným dýcháním a není doprovázeno zánětem průdušek.
7. Velmi varovné jsou změny nálad a splín. Velmi častou reakcí na zkracující se dny a sychravé počasí je sezonní afektivní porucha, deprese spojené s nedostatkem světla.

dr.David Frej

Zrušme letní čas

Zrušme letní čas

Celkově trvá organismu na jaře až 5 dnů, než se vyrovná s letním časem. Časový posun se projevuje příznaky: únava, vyčerpání, pocit nevolnosti, ospalost přes den, buzení v noci, špatná paměť a koncentrace.
Ryby – problém s kvalitou

Ryby – problém s kvalitou

Ryby jsou kvalitní potravinou dodávající bílkoviny a zdravé tuky. Ryby jsou nízkokalorické, hlavními složkami je voda (50-80%) , plnohodnotné bílkoviny (12-20%) se všemi aminokyselinami a ...
Alkohol a jeho vliv na naše střeva.

Alkohol a jeho vliv na naše střeva.

Konec roku je obdobím, kdy rádi slavíme, jíme více, pijeme více a méně spíme. Jsem zastáncem pití mírného množství alkoholu, jak dokazují studie i dlouhověcí lidé. Oslavy a rodinná setkání ale často způsobují, že pijeme více alkoholu než obvykle a nadměrný příjem alkoholu může narušit rovnováhu v mikrobiomu.
Nová analýza ve vědeckém časopise: Nežádoucí účinky mRNA vakcín a spike protein

Nová analýza ve vědeckém časopise: Nežádoucí účinky mRNA vakcín a spike protein

V mRNA vakcínách (Moderna, Pfizer) se nachází mRNA kódující protein S, která je dopravována prostřednictvím lipidových nanočástic do lidských buněk, které produkují virový protein, nebo příbuzné ...

Veganská strava je extrém (až na jednu výjimku) a proč jíst živočišné potraviny

Běžná západní strava vč. typických jídel konzumovaných u nás patří mezi nejhorší věci, které můžete udělat svému tělu, o čemž svědčí nárůst metabolických onemocnění v této zemi včetně cukrovky, obezity, autoimunitních nemocí.

Vysoké riziko myokarditidy po COVID-19 očkování mRNA vakcínami u  mužů do 30 let

Otázka renomovaných odborníků ve studii publikované v lednu 2022 zněla: Jaké je riziko myokarditidy po mRNA vakcinaci proti COVID-19?

Cukr přidaný i ovocný – riziko pro zdraví

Spotřeba cukru v České republice je 38 kg na osobu a rok, v USA je to dvojnásobek, až 70 kg. Tam na trhu existuje přes 600 tis. výrobků, v 80% z nich se nachází cukr! Je prokázáno, že cukr vyvolává závislost až 8x vyšší než drogy jako kokain.

Chronický zánět a nemoci

Zánět je typická fyziologická reakce na infekce a poranění, kdy imunita zabíjí mikrobi, obnovuje zdravou tkáň a nastoluje homeostázu. Akutní zánětlivá reakce je časově ohraničená a vede k uzdravení. Imunoregulační cytokiny jako IL-10 a TGF-beta zastavují zánětlivou kaskádu a aktivují regulační buňky.

Nové studie: Infekčnost očkovaných a zánět srdce a cév po očkování mladých lidí

Nové studie ukazují, že virová nálož očkovaných je stejná jako neočkovaných, jiné dvě studie ukazují na riziko infaktu a zánětu srdce po očkování mladých lidí.

Vitamin D významně snižuje úmrtnost a zánětlivou reakci u pacientů s COVID-19.

Nová studie ukazuje, že vitamin D hypoteticky snižuje riziko úmrtí na COVID-19 téměř k nule!! Podle autorů analýzy by se k dosažení žádoucí hladiny vitaminu D3 a užívání dostatečně vysokých ...

SARS-CoV-2 spike protein (COVID-19 i ve vakcínách) blokuje opravu poškozené DNA v buňkách

V nové studii, která ale neproběhla na živém organismu, ale in vitro, na buněčných kulturách, se ukazuje, že SARS-CoV-2 spike protein (základ vakcín proti COVID-19) výrazně blokuje obnovu poškozené DNA, nutnou pro získanou imunitu.

Doplňky stravy pro imunitu

Pestrá strava je základem, jak získat různé mikronutrienty, ale byliny jsou dalším nástrojem pro naši imunitu. Nejsou nutné, pokud žijeme relativně zdravě, ale výrazně nám pomáhají. Podle současných doporučení je základem nutričně bohatá strava, ale v případě větší fyzické zátěže, stresu, epidemie a prevence patří doplňky a byliny k praktickým prostředkům, jak podpořit imunitu.