Vědci stále více upozorňují na stoupající provádění císařských řezů, které nejsou indikovány ze zdravotních důvodů…

V případě indikace zachraňující život jako placenta previa, abnormální pozice plodu či omotání pupeční šňůry kolem krku zachraňuje císařský řez životy dětí i matek. Nadměrné provádění stále více kritizují odborníci, protože překračují procento nad 10-15% a ohrožují ženu i plod poškozením při zákroku.

Globální procento císařských řezů stouplo za posledních 15 let o 21%, a zvyšuje se o ročně o 4%. V jižní Africe se provádí císařské řezy v méně než 5%, naopak v jižní Americe ze 60%. Ze 6.2 milionů zbytečných císařských řezů, které se provádí každý rok, polovina z nich se týká jen Číny a Brazílie. Císařské řezy prováděné mimo nevyhnutelné indikace nejsou založeny na vědecké medicíně. Zásadní je řešit nemedicínské důvody, proč se provádí císařské řezy, které nelze vysvětlit obezitou, či věkem.

Nové doporučení WHO pro provádění císařských řezů má omezit tento druh porodu např. pro obavy či strach rodičky. V některých zemích dokonce se císařský řez stal módní záležitostí. Některé ženy mají traumatické zkušenosti s předchozím porodem, komplikacemi nebo nesprávně věří, že po předchozím císařské řezu nelze rodit přirozeně. Příklon k císařskému řezu se týká upřednostňování chirurgických řešení, finanční zainteresovanosti, obavy z žalob a také pohodlnosti v plánování porodu. Lékaři bývají školenější v operaci než vedení přirozeného porodu.

V některých doporučeních (NICE ve Velké Británii) se uvádí, že žena má právo na rozhodnutí, jaký porod si zvolí. Ale také uvádí, že lékař má právo neindikovaný císařský řez odmítnout.

Císařský řez, pokud není život zachraňující a nutný, přináší mnoho negativních důsledků pro matku i dítě. Například riziko komplikací a úmrtí je vyšší u císařského řezu než přirozeného porodu, hrozí prasknutí dělohy, přítomnost placenty v děloze, potrat, předčasný porod…děti narozené císařským řezem jsou vystaveny různým hormonálním, fyzickým, bakteriálním a lékařským vlivům ovlivňující vývoj dítěte.

Krátkodobá rizika zahrnují narušené zrání imunitního systému, vyšší riziko alergií, atopického ekzému, astmatu a narušený střevní mikrobiom zejména sníženou různorodost bakteriálních kmenů. Z dlouhodobého hlediska se uvádí zvýšené riziko obezity a astmatu v pozdějším věku. Některé studie se zaměřily na souvislost císařského řezu a kognitivní schopnosti.

Rozvoj střevního mikrobiomu, který se vyvíjí do 2.-3.roku věku dítěte, může mít vlivem nepřirozených faktorů (vystavení mikrobům, kteří neodpovídají mikrobiomu matky) po císařském řezu nepříznivé důsledky pro zdravotní stav dítěte.

Zdroje:
The Lancet, 2018, https://doi.org/10.1016/S0140-6736(18)32394-8
http://www.who.int/reproductivehealth/publications/non-clinical-interventions-to-reduce-cs/en/

Veganská strava je extrém (až na jednu výjimku) a proč jíst živočišné potraviny

Běžná západní strava vč. typických jídel konzumovaných u nás patří mezi nejhorší věci, které můžete udělat svému tělu, o čemž svědčí nárůst metabolických onemocnění v této zemi včetně cukrovky, obezity, autoimunitních nemocí.

Vysoké riziko myokarditidy po COVID-19 očkování mRNA vakcínami u  mužů do 30 let

Otázka renomovaných odborníků ve studii publikované v lednu 2022 zněla: Jaké je riziko myokarditidy po mRNA vakcinaci proti COVID-19?

Cukr přidaný i ovocný – riziko pro zdraví

Spotřeba cukru v České republice je 38 kg na osobu a rok, v USA je to dvojnásobek, až 70 kg. Tam na trhu existuje přes 600 tis. výrobků, v 80% z nich se nachází cukr! Je prokázáno, že cukr vyvolává závislost až 8x vyšší než drogy jako kokain.

Chronický zánět a nemoci

Zánět je typická fyziologická reakce na infekce a poranění, kdy imunita zabíjí mikrobi, obnovuje zdravou tkáň a nastoluje homeostázu. Akutní zánětlivá reakce je časově ohraničená a vede k uzdravení. Imunoregulační cytokiny jako IL-10 a TGF-beta zastavují zánětlivou kaskádu a aktivují regulační buňky.

Nové studie: Infekčnost očkovaných a zánět srdce a cév po očkování mladých lidí

Nové studie ukazují, že virová nálož očkovaných je stejná jako neočkovaných, jiné dvě studie ukazují na riziko infaktu a zánětu srdce po očkování mladých lidí.

Vitamin D významně snižuje úmrtnost a zánětlivou reakci u pacientů s COVID-19.

Nová studie ukazuje, že vitamin D hypoteticky snižuje riziko úmrtí na COVID-19 téměř k nule!! Podle autorů analýzy by se k dosažení žádoucí hladiny vitaminu D3 a užívání dostatečně vysokých ...

SARS-CoV-2 spike protein (COVID-19 i ve vakcínách) blokuje opravu poškozené DNA v buňkách

V nové studii, která ale neproběhla na živém organismu, ale in vitro, na buněčných kulturách, se ukazuje, že SARS-CoV-2 spike protein (základ vakcín proti COVID-19) výrazně blokuje obnovu poškozené DNA, nutnou pro získanou imunitu.

Doplňky stravy pro imunitu

Pestrá strava je základem, jak získat různé mikronutrienty, ale byliny jsou dalším nástrojem pro naši imunitu. Nejsou nutné, pokud žijeme relativně zdravě, ale výrazně nám pomáhají. Podle současných doporučení je základem nutričně bohatá strava, ale v případě větší fyzické zátěže, stresu, epidemie a prevence patří doplňky a byliny k praktickým prostředkům, jak podpořit imunitu.
Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Obilniny jsou semena z trávy Poaceae. Kromě toho existují pseudoobilniny, jako pohanka, quinoa, amarant a chia. Některé studie se snaží vzbudit dojem, že obilovny jsou nezbytnou součástí vyvážené stravy.
Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown je panické opatření, a historie ukáže, že lockdown je fatálním selháním a omylem v opatřeních proti Covidu i jiným virovým pandemiím. Důsledky lockdownu jsou závažnější než samotný COVID-19. Prof. Woolhouse.

Prodělání nemoci poskytuje lepší imunitu než očkování

O tom, že kolektivní imunita a prodělání nemoci poskytuje větší ochranu než očkování, a riziku očkování mladých lidí a dětí.
Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Klinické studie a vědecký výzkum prokazuje, že pro zdraví je zásadní vyvážený poměr mezi omega-6 a omega-3 tuky. Jak zmiňuji v mnoha článcích a knihách, výrazný nepoměr mezi omega-3 a omega-6 podporuje zánět.