Hnutí Slow Food bylo založeno publicistou zabývajícího se jídlem Carlo Petrinim v Itálii v roce 1986. Téhož roku fast- food řetězec McDonald otevřel svůj první obchod v Itálii, a přímo na náměstí Piazza di Spagna v Římě. Petrini organizovaný protest spojil tisíce lidí proti této kulturní barbarské invazi.

Z prohlášení učiněných v té době byl nejznámější slogan “ Fast food je velmi dobrý – pro Ramba.“ Organizátoři protestu podávali tradiční penne pomodoro pro všechny, kdo prošli kolem ve snaze jim připomenout, co je skutečné jídlo.

Slow Food – co to znamená

Ústředí hnutí se nachází ve městě Bra poblíž Turina. Jde o ekologická jídla z místních zdrojů. Petrini a jeho kolegové pokračovali po tomto historickém dni v psaní a sdělování informací pro všechny, kteří měli zájem poslouchat o zákeřném nebezpečí “ rychlého života “ . Začali se vyhrazovat proti ani ne tolik rychlému občerstvení samotnému, nebo dokonce i samotné společnosti, ale proti vlivu na lidskou kulturu, kterou fast -food má. V roce 1989 byl v Paříži vyhlášen a schválen oficiální Slow Food Manifesto delegáty ze Slow Food hnutí ve 20 zemích. Čtěme: „Naše století , který se začalo rychle rozvíjet pod vlivem průmyslové revoluce, první vynalezlo stroj, který měl zásadní vliv na změnu životního stylu.

Jsme zotročeni rychlostí a všichni jsme podlehli stejnému zákeřného viru Fast Life , který narušuje naše zvyky , prostupuje soukromím našich domovů a nutí nás přijímat principy rychlého občerstvení. Chcete-li být hodni jména Homo Sapiens by se měl zbavit rychlostí , než mu jako druhu bude hrozit vyhynutí .
Klidná obrana tichého potěšení je jediný způsob, jak se proti bránit univerzální pošetilost Fast Life .

Vhodné dávky zaručeného tichého smyslného potěšení a pomalý, dlouhotrvající požitek nás chrání před nákazou mnoha, kteří zběsilost zaměňují chybně za efektivitu.
Naše obrana by měla začít u stolu se Slow Food . Pojďme znovu objevit chuť a prožitek regionální kuchyně a zbavme se chemické univerzální chuti Fast Foodu.

Ve jménu produktivity Fast life mění náš způsob bytí a ohrožuje naše životní prostředí a naše prostředí. Slow Food je nyní jedinou skutečně progresivní a účinnou odpovědí.
Skutečná kultura je především o pravé chuti spíše než o degradaci chutí. A co lepší způsob, než mezinárodní výměna zkušeností, znalostí, projektů ?
Slow Food zaručuje lepší budoucnost . Slow Food je myšlenka, která potřebuje dostatek kvalifikovaných příznivců, kteří mohou pomoci rozšířit toto hnutí do světa, s malým hlemýžděm jako jeho symbolem.

Slow Food hnutí se výrazně rozšířilo. Členů je 75.000 členů ve více než 60 zemích. K jeho mnoha aktivitám patří Salone Del Gusto neboli Hall of Taste, konající se každý druhý rok na obrovském Lingotto Fiere v Turíně, kde bylo 125.000 účastníků. Po odvysílání zpravodajského pořadu CBS v neděli ráno se přihlásilo 118 nových členů prostřednictvím internetu během několika prvních hodin po shlédnutí pořadu.

Slow Food – hnutí celosvětové

Slow Food není jen o jídle. Slow Food má kulturní, vzdělávací, charitativní a vědecký program. Zvláštní důraz je kladen na propagaci místních potravin, chutě a tradice. Jedním z hlavních cílů je projekt Slow Food Ark, který je zaměřen na podporu potravin a nápojů ohrožených v důsledku globalizace . Tisíce druhů sýrů, ovoce , zeleniny, plemen zvířat a rostlin jsou v nebezpečí, že zmizí navždy, píše se v brožuře Slow Food . „Homogenizace vkusu, silná lobby průmyslových podniků, potíže s distribucí a dezinformace mohou vést ke ztrátě nenahraditelného kulturního dědictví.

Hnutí má charitativní nadaci. Nikaragua Project se snaží pomoci obnovit zemědělskou půdu zničené hurikány a občanskými nepokoji v této zemi. Hekura Projekt se zabývá infekčními onemocněními v nemocnice v Brazílii. Zlata Project financuje programy pro školáky v Bosně. Slow Food podporuje financování např. sýrárny, který byl zničena při zemětřesení.
Na místní úrovni se hnutí snaží vzdělávat nejen své členy, ale i širokou veřejnost o výhodách Slow Life. Pořádají se workshopy pod vedením odborníků. Hnutí má vydavatelskou pobočku vydávající tři pravidelné časopisy a knihy o jídle.

Slow Food začalo propagovat vzdělávání ve školách, takže děti se dozvědí více o tom, odkud jejich potraviny pochází, že potraviny vyrobené s láskou chutnají lépe, a proto výrobní metody pro udržení regionální potravin jsou nejen výhodné, ale hlavně nutné.

Se zaměřením na hlavní hodnoty jako je udržitelnost místních zdrojů; kulturní rozmanitost; potěšení a kvalita v každodenním životě; pravost a integrita, je vidět, jak Slow Food se huntí rozšiřuje. Jeho členové se věnují obnově tradiční ekologické kuchyně a stolování jako centra potěšení, kultury a komunity . Nějak průmyslový svět přesvědčil sám sebe, že vaření z čerstvých surovin je na úrovni praní prádla a mytí oken, že je to něco, čemu je třeba se vyhnout, kdykoliv je to možné, že je třeba ušetřit čas. Slow Food ukazuje, že existuje lepší způsob života, a to i v moderním světě.

df

Co pít v horku? Vhodné nápoje pro horké letní dny

Co pít v horku? Vhodné nápoje pro horké letní dny

V letních měsících, zvláště při vysokých teplotách, je důležité dbát nejen na hydrataci, ale také na teplotu nápojů, které pijete.

Vyšší cholesterol je spojen s dlouhověkostí

V analýzách nižší cholesterol, nikoli vyšší, zvyšoval riziko předčasného úmrtí. Kornatění tepen a nemoci srdce bývají významnější u starších lidí a jejich riziko by mělo být tedy vyšší než u ...

Jíst více tuků a bílkovin, méně cukrů

Změny ve stravování na základě doporučení jíst méně tuku a více sacharidů způsobuje metabolické poruchy v populaci. Potravinářskému průmyslu přinesly velké zisky nezdravé sacharidy (těstoviny, ...

Jak zdravá jsou vaše střeva?

Nejen o svátcích, ale i během roku často sníme více cukru, pijeme více alkoholu, méně spíme a často i vynecháme cvičení. Tyto návyky ovlivňují střevní sliznici a podporují přerůstání nezdravých ...

Mražené potraviny v zimě podporují zdraví

V zimě hrozí konzumace přemrzlého ovoce. Mráz poškozuje mnoho druhů ovoce a zeleniny, kdy se ztrácí vitaminy, minerály, konzistence a chuť (např citrusy hořknou). Rychleji se kazí. Při pokojové ...
Toxický glyfosát má být podle EU bezpečný

Toxický glyfosát má být podle EU bezpečný

Podle uniklého návrhu dokumentu Evropské komise spěchá EU s povolením glyfosátu (nejznámější je přípravek Roundup), aniž chce vyčkat na závěry analýz odborných studií.
Zrušme letní čas

Zrušme letní čas

Celkově trvá organismu na jaře až 5 dnů, než se vyrovná s letním časem. Časový posun se projevuje příznaky: únava, vyčerpání, pocit nevolnosti, ospalost přes den, buzení v noci, špatná paměť a koncentrace.
Ryby – problém s kvalitou

Ryby – problém s kvalitou

Ryby jsou kvalitní potravinou dodávající bílkoviny a zdravé tuky. Ryby jsou nízkokalorické, hlavními složkami je voda (50-80%) , plnohodnotné bílkoviny (12-20%) se všemi aminokyselinami a ...
Alkohol a jeho vliv na naše střeva.

Alkohol a jeho vliv na naše střeva.

Konec roku je obdobím, kdy rádi slavíme, jíme více, pijeme více a méně spíme. Jsem zastáncem pití mírného množství alkoholu, jak dokazují studie i dlouhověcí lidé. Oslavy a rodinná setkání ale často způsobují, že pijeme více alkoholu než obvykle a nadměrný příjem alkoholu může narušit rovnováhu v mikrobiomu.
Nová analýza ve vědeckém časopise: Nežádoucí účinky mRNA vakcín a spike protein

Nová analýza ve vědeckém časopise: Nežádoucí účinky mRNA vakcín a spike protein

V mRNA vakcínách (Moderna, Pfizer) se nachází mRNA kódující protein S, která je dopravována prostřednictvím lipidových nanočástic do lidských buněk, které produkují virový protein, nebo příbuzné ...

Veganská strava je extrém (až na jednu výjimku) a proč jíst živočišné potraviny

Běžná západní strava vč. typických jídel konzumovaných u nás patří mezi nejhorší věci, které můžete udělat svému tělu, o čemž svědčí nárůst metabolických onemocnění v této zemi včetně cukrovky, obezity, autoimunitních nemocí.

Vysoké riziko myokarditidy po COVID-19 očkování mRNA vakcínami u  mužů do 30 let

Otázka renomovaných odborníků ve studii publikované v lednu 2022 zněla: Jaké je riziko myokarditidy po mRNA vakcinaci proti COVID-19?