Hnutí Slow Food bylo založeno publicistou zabývajícího se jídlem Carlo Petrinim v Itálii v roce 1986. Téhož roku fast- food řetězec McDonald otevřel svůj první obchod v Itálii, a přímo na náměstí Piazza di Spagna v Římě. Petrini organizovaný protest spojil tisíce lidí proti této kulturní barbarské invazi.
Z prohlášení učiněných v té době byl nejznámější slogan “ Fast food je velmi dobrý – pro Ramba.“ Organizátoři protestu podávali tradiční penne pomodoro pro všechny, kdo prošli kolem ve snaze jim připomenout, co je skutečné jídlo.
Slow Food – co to znamená
Ústředí hnutí se nachází ve městě Bra poblíž Turina. Jde o ekologická jídla z místních zdrojů. Petrini a jeho kolegové pokračovali po tomto historickém dni v psaní a sdělování informací pro všechny, kteří měli zájem poslouchat o zákeřném nebezpečí “ rychlého života “ . Začali se vyhrazovat proti ani ne tolik rychlému občerstvení samotnému, nebo dokonce i samotné společnosti, ale proti vlivu na lidskou kulturu, kterou fast -food má. V roce 1989 byl v Paříži vyhlášen a schválen oficiální Slow Food Manifesto delegáty ze Slow Food hnutí ve 20 zemích. Čtěme: „Naše století , který se začalo rychle rozvíjet pod vlivem průmyslové revoluce, první vynalezlo stroj, který měl zásadní vliv na změnu životního stylu.
Jsme zotročeni rychlostí a všichni jsme podlehli stejnému zákeřného viru Fast Life , který narušuje naše zvyky , prostupuje soukromím našich domovů a nutí nás přijímat principy rychlého občerstvení. Chcete-li být hodni jména Homo Sapiens by se měl zbavit rychlostí , než mu jako druhu bude hrozit vyhynutí .
Klidná obrana tichého potěšení je jediný způsob, jak se proti bránit univerzální pošetilost Fast Life .
Vhodné dávky zaručeného tichého smyslného potěšení a pomalý, dlouhotrvající požitek nás chrání před nákazou mnoha, kteří zběsilost zaměňují chybně za efektivitu.
Naše obrana by měla začít u stolu se Slow Food . Pojďme znovu objevit chuť a prožitek regionální kuchyně a zbavme se chemické univerzální chuti Fast Foodu.
Ve jménu produktivity Fast life mění náš způsob bytí a ohrožuje naše životní prostředí a naše prostředí. Slow Food je nyní jedinou skutečně progresivní a účinnou odpovědí.
Skutečná kultura je především o pravé chuti spíše než o degradaci chutí. A co lepší způsob, než mezinárodní výměna zkušeností, znalostí, projektů ?
Slow Food zaručuje lepší budoucnost . Slow Food je myšlenka, která potřebuje dostatek kvalifikovaných příznivců, kteří mohou pomoci rozšířit toto hnutí do světa, s malým hlemýžděm jako jeho symbolem.
Slow Food hnutí se výrazně rozšířilo. Členů je 75.000 členů ve více než 60 zemích. K jeho mnoha aktivitám patří Salone Del Gusto neboli Hall of Taste, konající se každý druhý rok na obrovském Lingotto Fiere v Turíně, kde bylo 125.000 účastníků. Po odvysílání zpravodajského pořadu CBS v neděli ráno se přihlásilo 118 nových členů prostřednictvím internetu během několika prvních hodin po shlédnutí pořadu.
Slow Food – hnutí celosvětové
Slow Food není jen o jídle. Slow Food má kulturní, vzdělávací, charitativní a vědecký program. Zvláštní důraz je kladen na propagaci místních potravin, chutě a tradice. Jedním z hlavních cílů je projekt Slow Food Ark, který je zaměřen na podporu potravin a nápojů ohrožených v důsledku globalizace . Tisíce druhů sýrů, ovoce , zeleniny, plemen zvířat a rostlin jsou v nebezpečí, že zmizí navždy, píše se v brožuře Slow Food . „Homogenizace vkusu, silná lobby průmyslových podniků, potíže s distribucí a dezinformace mohou vést ke ztrátě nenahraditelného kulturního dědictví.
Hnutí má charitativní nadaci. Nikaragua Project se snaží pomoci obnovit zemědělskou půdu zničené hurikány a občanskými nepokoji v této zemi. Hekura Projekt se zabývá infekčními onemocněními v nemocnice v Brazílii. Zlata Project financuje programy pro školáky v Bosně. Slow Food podporuje financování např. sýrárny, který byl zničena při zemětřesení.
Na místní úrovni se hnutí snaží vzdělávat nejen své členy, ale i širokou veřejnost o výhodách Slow Life. Pořádají se workshopy pod vedením odborníků. Hnutí má vydavatelskou pobočku vydávající tři pravidelné časopisy a knihy o jídle.
Slow Food začalo propagovat vzdělávání ve školách, takže děti se dozvědí více o tom, odkud jejich potraviny pochází, že potraviny vyrobené s láskou chutnají lépe, a proto výrobní metody pro udržení regionální potravin jsou nejen výhodné, ale hlavně nutné.
Se zaměřením na hlavní hodnoty jako je udržitelnost místních zdrojů; kulturní rozmanitost; potěšení a kvalita v každodenním životě; pravost a integrita, je vidět, jak Slow Food se huntí rozšiřuje. Jeho členové se věnují obnově tradiční ekologické kuchyně a stolování jako centra potěšení, kultury a komunity . Nějak průmyslový svět přesvědčil sám sebe, že vaření z čerstvých surovin je na úrovni praní prádla a mytí oken, že je to něco, čemu je třeba se vyhnout, kdykoliv je to možné, že je třeba ušetřit čas. Slow Food ukazuje, že existuje lepší způsob života, a to i v moderním světě.
df