Paleolitické období byla dlouhá doba v lidské historii, a to od chvíle, kdy jsme se naučili používat kamenné nástroje z doby asi 2,6 milionu let až do 10,000 před Kristem, kdy začala zemědělská revoluce.
Tehdy jsme byli zvyklí žít jako lovci a sběrači. Jedli jsme to, co jsme byli schopni najít v přírodě. Jedli jsme to, co bylo v nabídce přírody, pro přežití.
Základní teorií paleo stravy je, že jsme geneticky přizpůsobeny jíst stejná jídla jako naše předci lovci a sběrači. V roce 2011 vyšla studie zabývající se stravou, kde se poukazuje na to, že naši pravěcí předci jedli zásadně masitou stravu a přidávali sběrem bobule, listy, nalezené vařené hlízy a ořechy.
Strava z pravěku
V paleolitické době se jedlo maso, které nemělo prozánětlivé účinky, nepocházelo ze skotu, krmené sójou a kukuřicí, vepřové se nejedlo z prasat ve vepřínech, kuřecí z drůbežáren, jejichž růst je urychlován hormonální léčbou a antibiotiky, obsahovalo nejen polynenasycené tuky ve vhodném poměru omega mastných kyselin. Podle odborníků studujících africkou populaci nejblíže našim předkům z doby kamenné byl poměr rostlinné a živočišné stravy 20:80, na bílkovinách živočišného původu, jelikož je méně hutná a kalorická.
Paleostrava přitom znamená konzumaci masa či vajec s omezením rostlinné složky. V dávných dobách jedli lidé jako doplněk stovky různých rostlin, a bylin, které rostly divoce, jejich obsah účinných látek byl tudíž vyšší než při pěstování. Paleostrava je založena na skutečném jídle, nezpracovaných potravinách a bez polotovarů, základem jsou potraviny jako kvalitní maso, ryby, vejce, bobule, ořechy, semena, některá zelenina.
Mikrobiom, tzn.střevní bakterie a poměr prospěšných a škodlivých bakterií se uzpůsobí masité stravě, bez škodlivé vlákniny.
Polotovary a nemoci
Přes 70 % kalorického příjmu v dnešní stravě tvoří potraviny, které se v přírodě nevyskytují – rostlinný olej ze semen, margaríny, rafinovaný cukr (sacharóza), mléčné výrobky, luštěniny, pečivo a cereálie. Nadbytek těchto potravin spojený s nedostatkem ovoce, zeleniny, luštěnin, kvalitního masa jako zvěřina, ryb, vlákniny, vitamínů a minerálů spolu s nezdravým způsobem života vede k vzniku mnoha civilizačních nemocí, které se vzácně nebo vůbec nevyskytují u lidí a zvířat žijících v souladu s přírodou – cukrovka, ateroskleróza, vysoký krevní tlak, srdečně-cévní nemoci, mozkové mrtvice, obezita, rakovina, alergie, osteoporóza.
MUDr. David Frej