Podle statistik trpí depresemi až 8% populace. Kromě závažnějších depresí bez ohledu na roční období existují podzimní a zimní deprese, nazývané sezonní afektivní porucha. Na zlepšení nálady a proti depresím působí i některé potraviny, jelikož antidepresiva mají nežádoucí účinky (na játra, útlum, nadváha atd.).

Z potravin s antidepresivním účinkem jmenujme banány, chřest, vejce, listová zelenina, ryby. Ale existují ještě jiné, silně působící na naši mysl.

Kakao

Kakao je staletí známé pro sůvj účinek na zlepšení nálady. Obsahuje látky, zvyšující produkci hormonů navozujících pocit spokojenosti (dopamin, serotonin). Podle posledních poznatků flavonoidy působí pozitivně na kognitivní poznávací funkce, tedy projasňuje mysl a zvedá náladu. Kakao lze tak doporučit pro depresivní jedince i zimní období s dlouhými večery. Nejvhodnější je bio kakao, nerafinované.

Maca

Podle studií je maca z jižní Ameriky velmi vhodnou potravinou prot depresivní náladu., v mace se nacházejí fytoestrogeny harmonizující hormony v organismu. Maca zlepšuje činnost mozku a paměť a dodává energii. Proto maca je vhodná pro lidi, co trpí apatií. Macu lze jíst v kapslích nebo v této obilné kávě.

Brahmi

Brahmi, neboli gotu kola je jedna z hlavních bylin pro regeneraci nervové soustavy. Brahmi znamená v sanskrtu vědomí či moudrost. Ve východní medicíně se používá tisíce let a Číňané jí nazývají zázračným elixírem mládí. V jedné studii se schopnost se učit a pamatovat informace zvýšila o 50 %. Brahmi obsahuje látky zvyšující hormony jako acetylcholin a serotonin v mozku, tím zlepšuje paměť a náladu.

Bacopa nemá nijak zvláštní chuť a lze ji jíst v kapslích. Vyžaduje trpělivost, účinky se projevují pomalu a nejdříve po měsíci užívání.

Veganská strava je extrém a proč jíst živočišné potraviny

Běžná západní strava vč. typických jídel konzumovaných u nás patří mezi nejhorší věci, které můžete udělat svému tělu, o čemž svědčí nárůst metabolických onemocnění v této zemi včetně cukrovky, obezity, autoimunitních nemocí.

Vysoké riziko myokarditidy po COVID-19 očkování mRNA vakcínami u  mužů do 30 let

Otázka renomovaných odborníků ve studii publikované v lednu 2022 zněla: Jaké je riziko myokarditidy po mRNA vakcinaci proti COVID-19?

Cukr přidaný i ovocný – riziko pro zdraví

Spotřeba cukru v České republice je 38 kg na osobu a rok, v USA je to dvojnásobek, až 70 kg. Tam na trhu existuje přes 600 tis. výrobků, v 80% z nich se nachází cukr! Je prokázáno, že cukr vyvolává závislost až 8x vyšší než drogy jako kokain.

Chronický zánět a nemoci

Zánět je typická fyziologická reakce na infekce a poranění, kdy imunita zabíjí mikrobi, obnovuje zdravou tkáň a nastoluje homeostázu. Akutní zánětlivá reakce je časově ohraničená a vede k uzdravení. Imunoregulační cytokiny jako IL-10 a TGF-beta zastavují zánětlivou kaskádu a aktivují regulační buňky.

Nové studie: Infekčnost očkovaných a zánět srdce a cév po očkování mladých lidí

Nové studie ukazují, že virová nálož očkovaných je stejná jako neočkovaných, jiné dvě studie ukazují na riziko infaktu a zánětu srdce po očkování mladých lidí.

Vitamin D významně snižuje úmrtnost a zánětlivou reakci u pacientů s COVID-19.

Nová studie ukazuje, že vitamin D hypoteticky snižuje riziko úmrtí na COVID-19 téměř k nule!! Podle autorů analýzy by se k dosažení žádoucí hladiny vitaminu D3 a užívání dostatečně vysokých ...

SARS-CoV-2 spike protein (COVID-19 i ve vakcínách) blokuje opravu poškozené DNA v buňkách

V nové studii, která ale neproběhla na živém organismu, ale in vitro, na buněčných kulturách, se ukazuje, že SARS-CoV-2 spike protein (základ vakcín proti COVID-19) výrazně blokuje obnovu poškozené DNA, nutnou pro získanou imunitu.

Doplňky stravy pro imunitu

Pestrá strava je základem, jak získat různé mikronutrienty, ale byliny jsou dalším nástrojem pro naši imunitu. Nejsou nutné, pokud žijeme relativně zdravě, ale výrazně nám pomáhají. Podle současných doporučení je základem nutričně bohatá strava, ale v případě větší fyzické zátěže, stresu, epidemie a prevence patří doplňky a byliny k praktickým prostředkům, jak podpořit imunitu.
Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Obilniny jsou semena z trávy Poaceae. Kromě toho existují pseudoobilniny, jako pohanka, quinoa, amarant a chia. Některé studie se snaží vzbudit dojem, že obilovny jsou nezbytnou součástí vyvážené stravy.
Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown je panické opatření, a historie ukáže, že lockdown je fatálním selháním a omylem v opatřeních proti Covidu i jiným virovým pandemiím. Důsledky lockdownu jsou závažnější než samotný COVID-19. Prof. Woolhouse.

Prodělání nemoci poskytuje lepší imunitu než očkování

O tom, že kolektivní imunita a prodělání nemoci poskytuje větší ochranu než očkování, a riziku očkování mladých lidí a dětí.
Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Klinické studie a vědecký výzkum prokazuje, že pro zdraví je zásadní vyvážený poměr mezi omega-6 a omega-3 tuky. Jak zmiňuji v mnoha článcích a knihách, výrazný nepoměr mezi omega-3 a omega-6 podporuje zánět.