O existenci vitaminu K se ví od poloviny minulého století, ale jedna z jeho forem, vitamin K2, dostal svůj název teprve roku 2007.

Existují dvě přirozeně se vyskytující formy vitamínu K. Vitamin K1, zvaný také fylochinon, je syntetizován rostlinami. Vitamin K2, známý také jako menachinon, produkují bakterie. Oba tyto esenciální vitaminy musíme tělu dodávat. Ve svých funkcích sice lehce překrývají, ale v našem těle plní různé úkoly. Nedostatek vitaminu K1 je vzácný, ale vitamin K2, který se stará o regulaci hospodaření s vápníkem, nám chybí mnohem častěji. Po užívání syntetických antibiotik bychom se měli zaměřit i na něj, protože působí jako ochranný faktor proti osteoporóze. Stará se o to, aby se vápník v těle uložil na správných místech, hlavně do kostí a zubů, a zároveň zabraňuje, aby se usazoval v měkkých částech těla, v cévách a na srdečních chlopních. Může účinně zabránit zničení srdečních tepen, ucpání cév a infarktům a zároveň dokáže částečně rozpustit již existující usazeniny vápníku v cévách.

Vitamin K2 je živočišného původu. Produkují jej mikroorganismy střevní flóry zvířat a také bakterie, které zdravým způsobem kolonizují tlusté střevo. Protože až 50 procent potřebného vitamínu K2 může být pokryto bakteriální syntézou, je nutné věnovat mu pozornost. Absence vitaminu K2 je nebezpečná v tom, že o sobě dává osudově vědět teprve po desetiletích.

Hlavní zdroje vitaminu K2

Sójové fermentované výrobky natto a tempeh
Tvrdý sýr
Pečená kuřecí játra
Losos a jiné tučnější druhy ryb
Vaječný žloutek (od slepic z volného výběhu)
Husí stehna
Kuřecí prsa a stehna (nejlépe bio)
Hovězí maso z krav na pastě
Zvěřina
Ghí a máslo

Zdroj: kniha Jak dál po antibiotikách

Veganská strava je extrém (až na jednu výjimku) a proč jíst živočišné potraviny

Běžná západní strava vč. typických jídel konzumovaných u nás patří mezi nejhorší věci, které můžete udělat svému tělu, o čemž svědčí nárůst metabolických onemocnění v této zemi včetně cukrovky, obezity, autoimunitních nemocí.

Vysoké riziko myokarditidy po COVID-19 očkování mRNA vakcínami u  mužů do 30 let

Otázka renomovaných odborníků ve studii publikované v lednu 2022 zněla: Jaké je riziko myokarditidy po mRNA vakcinaci proti COVID-19?

Cukr přidaný i ovocný – riziko pro zdraví

Spotřeba cukru v České republice je 38 kg na osobu a rok, v USA je to dvojnásobek, až 70 kg. Tam na trhu existuje přes 600 tis. výrobků, v 80% z nich se nachází cukr! Je prokázáno, že cukr vyvolává závislost až 8x vyšší než drogy jako kokain.

Chronický zánět a nemoci

Zánět je typická fyziologická reakce na infekce a poranění, kdy imunita zabíjí mikrobi, obnovuje zdravou tkáň a nastoluje homeostázu. Akutní zánětlivá reakce je časově ohraničená a vede k uzdravení. Imunoregulační cytokiny jako IL-10 a TGF-beta zastavují zánětlivou kaskádu a aktivují regulační buňky.

Nové studie: Infekčnost očkovaných a zánět srdce a cév po očkování mladých lidí

Nové studie ukazují, že virová nálož očkovaných je stejná jako neočkovaných, jiné dvě studie ukazují na riziko infaktu a zánětu srdce po očkování mladých lidí.

Vitamin D významně snižuje úmrtnost a zánětlivou reakci u pacientů s COVID-19.

Nová studie ukazuje, že vitamin D hypoteticky snižuje riziko úmrtí na COVID-19 téměř k nule!! Podle autorů analýzy by se k dosažení žádoucí hladiny vitaminu D3 a užívání dostatečně vysokých ...

SARS-CoV-2 spike protein (COVID-19 i ve vakcínách) blokuje opravu poškozené DNA v buňkách

V nové studii, která ale neproběhla na živém organismu, ale in vitro, na buněčných kulturách, se ukazuje, že SARS-CoV-2 spike protein (základ vakcín proti COVID-19) výrazně blokuje obnovu poškozené DNA, nutnou pro získanou imunitu.

Doplňky stravy pro imunitu

Pestrá strava je základem, jak získat různé mikronutrienty, ale byliny jsou dalším nástrojem pro naši imunitu. Nejsou nutné, pokud žijeme relativně zdravě, ale výrazně nám pomáhají. Podle současných doporučení je základem nutričně bohatá strava, ale v případě větší fyzické zátěže, stresu, epidemie a prevence patří doplňky a byliny k praktickým prostředkům, jak podpořit imunitu.
Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Obilniny jsou semena z trávy Poaceae. Kromě toho existují pseudoobilniny, jako pohanka, quinoa, amarant a chia. Některé studie se snaží vzbudit dojem, že obilovny jsou nezbytnou součástí vyvážené stravy.
Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown je panické opatření, a historie ukáže, že lockdown je fatálním selháním a omylem v opatřeních proti Covidu i jiným virovým pandemiím. Důsledky lockdownu jsou závažnější než samotný COVID-19. Prof. Woolhouse.

Prodělání nemoci poskytuje lepší imunitu než očkování

O tom, že kolektivní imunita a prodělání nemoci poskytuje větší ochranu než očkování, a riziku očkování mladých lidí a dětí.
Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Klinické studie a vědecký výzkum prokazuje, že pro zdraví je zásadní vyvážený poměr mezi omega-6 a omega-3 tuky. Jak zmiňuji v mnoha článcích a knihách, výrazný nepoměr mezi omega-3 a omega-6 podporuje zánět.