O existenci vitaminu K se ví od poloviny minulého století, ale jedna z jeho forem, vitamin K2, dostal svůj název teprve roku 2007.

Existují dvě přirozeně se vyskytující formy vitamínu K. Vitamin K1, zvaný také fylochinon, je syntetizován rostlinami. Vitamin K2, známý také jako menachinon, produkují bakterie. Oba tyto esenciální vitaminy musíme tělu dodávat. Ve svých funkcích sice lehce překrývají, ale v našem těle plní různé úkoly. Nedostatek vitaminu K1 je vzácný, ale vitamin K2, který se stará o regulaci hospodaření s vápníkem, nám chybí mnohem častěji. Po užívání syntetických antibiotik bychom se měli zaměřit i na něj, protože působí jako ochranný faktor proti osteoporóze. Stará se o to, aby se vápník v těle uložil na správných místech, hlavně do kostí a zubů, a zároveň zabraňuje, aby se usazoval v měkkých částech těla, v cévách a na srdečních chlopních. Může účinně zabránit zničení srdečních tepen, ucpání cév a infarktům a zároveň dokáže částečně rozpustit již existující usazeniny vápníku v cévách.

Vitamin K2 je živočišného původu. Produkují jej mikroorganismy střevní flóry zvířat a také bakterie, které zdravým způsobem kolonizují tlusté střevo. Protože až 50 procent potřebného vitamínu K2 může být pokryto bakteriální syntézou, je nutné věnovat mu pozornost. Absence vitaminu K2 je nebezpečná v tom, že o sobě dává osudově vědět teprve po desetiletích.

Hlavní zdroje vitaminu K2

Hovězí maso z krav na pastě (ideální zdroj)
Tvrdý sýr
Pečená kuřecí játra
Losos a jiné tučnější druhy ryb
Vaječný žloutek (od slepic z volného výběhu)
Husí stehna
Kuřecí prsa a stehna (nejlépe bio)
Sójové fermentované výrobky natto a tempeh (nedoporučuji)
Zvěřina
Ghí a máslo

Zdroj: kniha Jak dál po antibiotikách

Co pít v horku? Vhodné nápoje pro horké letní dny

Co pít v horku? Vhodné nápoje pro horké letní dny

V letních měsících, zvláště při vysokých teplotách, je důležité dbát nejen na hydrataci, ale také na teplotu nápojů, které pijete.

Vyšší cholesterol je spojen s dlouhověkostí

V analýzách nižší cholesterol, nikoli vyšší, zvyšoval riziko předčasného úmrtí. Kornatění tepen a nemoci srdce bývají významnější u starších lidí a jejich riziko by mělo být tedy vyšší než u ...

Jíst více tuků a bílkovin, méně cukrů

Změny ve stravování na základě doporučení jíst méně tuku a více sacharidů způsobuje metabolické poruchy v populaci. Potravinářskému průmyslu přinesly velké zisky nezdravé sacharidy (těstoviny, ...

Jak zdravá jsou vaše střeva?

Nejen o svátcích, ale i během roku často sníme více cukru, pijeme více alkoholu, méně spíme a často i vynecháme cvičení. Tyto návyky ovlivňují střevní sliznici a podporují přerůstání nezdravých ...

Mražené potraviny v zimě podporují zdraví

V zimě hrozí konzumace přemrzlého ovoce. Mráz poškozuje mnoho druhů ovoce a zeleniny, kdy se ztrácí vitaminy, minerály, konzistence a chuť (např citrusy hořknou). Rychleji se kazí. Při pokojové ...
Toxický glyfosát má být podle EU bezpečný

Toxický glyfosát má být podle EU bezpečný

Podle uniklého návrhu dokumentu Evropské komise spěchá EU s povolením glyfosátu (nejznámější je přípravek Roundup), aniž chce vyčkat na závěry analýz odborných studií.
Zrušme letní čas

Zrušme letní čas

Celkově trvá organismu na jaře až 5 dnů, než se vyrovná s letním časem. Časový posun se projevuje příznaky: únava, vyčerpání, pocit nevolnosti, ospalost přes den, buzení v noci, špatná paměť a koncentrace.
Ryby – problém s kvalitou

Ryby – problém s kvalitou

Ryby jsou kvalitní potravinou dodávající bílkoviny a zdravé tuky. Ryby jsou nízkokalorické, hlavními složkami je voda (50-80%) , plnohodnotné bílkoviny (12-20%) se všemi aminokyselinami a ...
Alkohol a jeho vliv na naše střeva.

Alkohol a jeho vliv na naše střeva.

Konec roku je obdobím, kdy rádi slavíme, jíme více, pijeme více a méně spíme. Jsem zastáncem pití mírného množství alkoholu, jak dokazují studie i dlouhověcí lidé. Oslavy a rodinná setkání ale často způsobují, že pijeme více alkoholu než obvykle a nadměrný příjem alkoholu může narušit rovnováhu v mikrobiomu.
Nová analýza ve vědeckém časopise: Nežádoucí účinky mRNA vakcín a spike protein

Nová analýza ve vědeckém časopise: Nežádoucí účinky mRNA vakcín a spike protein

V mRNA vakcínách (Moderna, Pfizer) se nachází mRNA kódující protein S, která je dopravována prostřednictvím lipidových nanočástic do lidských buněk, které produkují virový protein, nebo příbuzné ...

Veganská strava je extrém (až na jednu výjimku) a proč jíst živočišné potraviny

Běžná západní strava vč. typických jídel konzumovaných u nás patří mezi nejhorší věci, které můžete udělat svému tělu, o čemž svědčí nárůst metabolických onemocnění v této zemi včetně cukrovky, obezity, autoimunitních nemocí.

Vysoké riziko myokarditidy po COVID-19 očkování mRNA vakcínami u  mužů do 30 let

Otázka renomovaných odborníků ve studii publikované v lednu 2022 zněla: Jaké je riziko myokarditidy po mRNA vakcinaci proti COVID-19?