Zácpou rozumíme nepravidelnost a vyprazdňování , které nenastává denně, méně než 5 stolic týdně, namáhavé a bolestivé vyprazdňování, tvrdá stolice, bolest břicha. Při zácpě se hromadí v organismu odpadní látky, tvoří se bloky v kanálcích, což vede k poruchám různých orgánů.

Dělení zácpy

Primární zácpa vzniká jako onemocnění z různých příčin. Základními příčinami zácpy je nezdravá strava, nepravidelná životospráva, nepravidelný a pozdní spánek často po půlnoci, nedostatek pohybu, práce na směny, cestování, stres. Častou příčinou je snížená funkce štítné žlázy.

Sekundární zácpa jako součást jiného onemocnění ( roztroušená skleróza, Parkinsonova nemoc), překážka ( obstrukce v trávicím traktu – nádor, zánět), otravy ( olovem), cukrovka; léky ( antidepresiva, antacida, přípravky obsahující železo, kalciové blokátory, hormonální antikoncepce

Příčiny zácpy

Hlavní příčina prosté zácpy spočívá ve špatné životosprávě.
Nedostatek vlákniny. Je nezbytné zvětšit obsah nevstřebatelných látek, které vážou vodu a působí vhodně u zácpy. V zelenině je nejvíc vlákniny, celulózy a jejích bobtnajících derivátů (hemicelulózy, slizy, gumy, pektin). Vedle svého objemu mohou poskytnout kvašením látky, které podporují peristaltiku, a tedy i vyprazdňování pži zácpě. Je vhodnější pomalejší přechod na stravu bohatou na vlákninu ( zelenina, ovoce se slupkou i sušené, celozrnné pečivo, vločky, rýže Natural), neboť při rychlém přechodu mohou nastat obtíže v trávicím traktu – např.nadýmání). Ovoce obsahuje také prospěšné látky, ale i dosti vstřebatelných cukrů (např. švestky, hrozny), a má proto v průměru téměř dvojnásobnou energetickou hodnotu než zelenina. Nevstřebatelné zbytky má také černý, celozrnný chléb. Také nadbytek tuků v potravě usnadňuje vyprazdňování a odstraňování zácpy, např. lněný nebo olivový.

Nevhodná strava podporující zácpu

V trávicím ústrojí hnilobné a kvasné procesy z nestrávených bílkovin. Je ovlivněna fyziologická mikrobní flora a vznikají toxické látky. K nevhodným potraviny při zácpě patří černý čaj, slazené nápoje, cukr, čokoláda, kakao (zpomalují střevní činnost), bílé pečivo a výrobky z bílé mouky, pasterizované mlék, vejce, smažená jídla, košťálová zelenina a luštěniny.
Při namočení luštěnin do vody se rozpustí přítomné nestravitelné cukry a po vylití vody vaříme již luštěniny těchto cukrů zbavené.

Pitný režim při zácpě

Důležitý je i správný příjem tekutin, zejména vody (nejlépe filtrované a odstáté nebo teplé, nikoli studené). Čaje, minerálky a jiné nápoje by měly doplňovat v pitném režimu vodu. Černý čaj, slazené nápoje, čokoláda, a kakao zpomalují střevní činnost. Dostatek tekutin, kolem 2 litrů denně v podobě vody, čajů bylinných, tulsi a ovocných. Málo tekutin, zejm. vody (pod 1 litr), a nadbytek čajů a kávy vyvolává suchou stolici.

Tip. Obnovení vyprazdňovacího reflexu u zácpy

Stres a nepravidelný režim způsobuje vyhaslý vyprazdňovací reflex – zadržování stolice ve spěchu, ze spol.důvodů, při vynechávání snídaně, která podporuje činnost střev a vyprazdňování.
Každé ráno vypijte sklenici vody s bio aloe (2 lžíce) nebo limetkou, po ranní hygieně a další činnosti se nasnídáte. Po asi 30 minutách zkusíme mít stolici, každý den nejlépe ve stejnou dobu. Pokud nedojde k vyprázdnění, pokračujeme v dalších aktivitách. Další dny opakujeme totéž. Reflex se někdy objeví až po mnoha dnech až týdnech. Pro obnovení reflexu je důležitá každodenní pravidelnost. Pokud máme potřebu, je vhodné během dne na stolici jít.

MUDr. David Frej

Veganská strava je extrém a proč jíst živočišné potraviny

Běžná západní strava vč. typických jídel konzumovaných u nás patří mezi nejhorší věci, které můžete udělat svému tělu, o čemž svědčí nárůst metabolických onemocnění v této zemi včetně cukrovky, obezity, autoimunitních nemocí.

Vysoké riziko myokarditidy po COVID-19 očkování mRNA vakcínami u  mužů do 30 let

Otázka renomovaných odborníků ve studii publikované v lednu 2022 zněla: Jaké je riziko myokarditidy po mRNA vakcinaci proti COVID-19?

Cukr přidaný i ovocný – riziko pro zdraví

Spotřeba cukru v České republice je 38 kg na osobu a rok, v USA je to dvojnásobek, až 70 kg. Tam na trhu existuje přes 600 tis. výrobků, v 80% z nich se nachází cukr! Je prokázáno, že cukr vyvolává závislost až 8x vyšší než drogy jako kokain.

Chronický zánět a nemoci

Zánět je typická fyziologická reakce na infekce a poranění, kdy imunita zabíjí mikrobi, obnovuje zdravou tkáň a nastoluje homeostázu. Akutní zánětlivá reakce je časově ohraničená a vede k uzdravení. Imunoregulační cytokiny jako IL-10 a TGF-beta zastavují zánětlivou kaskádu a aktivují regulační buňky.

Nové studie: Infekčnost očkovaných a zánět srdce a cév po očkování mladých lidí

Nové studie ukazují, že virová nálož očkovaných je stejná jako neočkovaných, jiné dvě studie ukazují na riziko infaktu a zánětu srdce po očkování mladých lidí.

Vitamin D významně snižuje úmrtnost a zánětlivou reakci u pacientů s COVID-19.

Nová studie ukazuje, že vitamin D hypoteticky snižuje riziko úmrtí na COVID-19 téměř k nule!! Podle autorů analýzy by se k dosažení žádoucí hladiny vitaminu D3 a užívání dostatečně vysokých ...

SARS-CoV-2 spike protein (COVID-19 i ve vakcínách) blokuje opravu poškozené DNA v buňkách

V nové studii, která ale neproběhla na živém organismu, ale in vitro, na buněčných kulturách, se ukazuje, že SARS-CoV-2 spike protein (základ vakcín proti COVID-19) výrazně blokuje obnovu poškozené DNA, nutnou pro získanou imunitu.

Doplňky stravy pro imunitu

Pestrá strava je základem, jak získat různé mikronutrienty, ale byliny jsou dalším nástrojem pro naši imunitu. Nejsou nutné, pokud žijeme relativně zdravě, ale výrazně nám pomáhají. Podle současných doporučení je základem nutričně bohatá strava, ale v případě větší fyzické zátěže, stresu, epidemie a prevence patří doplňky a byliny k praktickým prostředkům, jak podpořit imunitu.
Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Obilniny jsou semena z trávy Poaceae. Kromě toho existují pseudoobilniny, jako pohanka, quinoa, amarant a chia. Některé studie se snaží vzbudit dojem, že obilovny jsou nezbytnou součástí vyvážené stravy.
Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown je panické opatření, a historie ukáže, že lockdown je fatálním selháním a omylem v opatřeních proti Covidu i jiným virovým pandemiím. Důsledky lockdownu jsou závažnější než samotný COVID-19. Prof. Woolhouse.

Prodělání nemoci poskytuje lepší imunitu než očkování

O tom, že kolektivní imunita a prodělání nemoci poskytuje větší ochranu než očkování, a riziku očkování mladých lidí a dětí.
Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Klinické studie a vědecký výzkum prokazuje, že pro zdraví je zásadní vyvážený poměr mezi omega-6 a omega-3 tuky. Jak zmiňuji v mnoha článcích a knihách, výrazný nepoměr mezi omega-3 a omega-6 podporuje zánět.