čerstvý kořen zázvoru (asi 2,5 cm)
1/3 šálku rýže basmati
1 ks hřebíčku
3 ks celého pepře
1 středně velká mrkev
½ šálku pokrájeného květáku
½ šálku pokrájené brokolice
½ šálku prokrájeného celeru
½ šálku pokrájené cukety
½ šálku prokrájené petržele
špetka čerstvě mletého pepře
špetka kajenského pepře
asi 1,5 litru vody
Postup: Uveďte vodu do varu ve středně velkém hrnci. Oloupejte a nakrájejte zázvor na 4 nebo 5 kousků. Přidejte ho do vroucí vody, nádobu zakryjte a zmírněte oheň. Mezitím na sítu propláchněte rýži, dejte odkapat a přidejte do polévky, přepněte na střední oheň a znovu zakryjte. Omyjte a nakrájejte mrkev. Přidejte další pokrájené ingredience do vařící se směsi. Vařte po dobu dalších 10 minut. Přidejte papriku a pepř. Jezte jako polévku nebo po scezení pijte jako teplý vývar po celý den.
—