Divoký aljašský losos s kapari majonézou a salátem tvoří vhodnou kombinaci na oběd.
Dušený losos
2 x 150 g filety nejlépe divokého lososa s kůží
1 mrkev, oloupaná a jemně nasekaná
1 malá cibule, oloupaná a nakrájená na čtvrtky
2 celé stroužky česneku
1 malý čerstvý bobkový list
1 malá snítka čerstvého tymiánu
1 lžíce himalájské soli
4 kuličky celého černého pepře
3 polévkové lžíce jablečného octa
6 šálků vody
Majonéza
1 1/2 šálky zdravé např. veganské majonézy
4 lžíce kapari
1 lžička šalotky, velmi jemně mleté
Salát
Směs listové nejlépe i hořké zeleniny (čekanka, rukola, polníček, listový salát)
—
Všechny ingredience kromě lososa poduste 30 minut na kvalitní pánvi. Šťávu přeceďte přes sítko. Šťávu napijte do hrnce a přidejte lososa kůží dolů. Duste po dobu 10 minut. Vyjměte lososa a nechte vychladnout. Odstraňte kůži. Sťávu lze později ohřít jako lehký rybí vývar.
Kapari majonéza: Smíchejte veganskou majonézu, kapari (lze přidat více pro silnější chuť), a mletou šalotku, promíchejte důkladně dohromady.
Lososa přelijte majonézou, a podívejte s miskou listové zeleniny.